Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, MUP Srbije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženom za sedam likvidacija i druga teška krivična dela. Srđan Lalić, okrivljeni svedok, danas odgovara na pitanja okrivljenih.

Sudsko veće je potvrdilo da su prisutni optuženi, njihovi branioci, kao i trojica svedoka saradnika: Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Među prisutnima je i Milorad Vukićević, otac preminulog Lazara Vukićevića, koji je, prema navodima optužnice, ubijen od strane ove kriminalne grupe.

Slađana Sekulić, jedina žena na optužnici, nije prisutna u sudnici, a njena advokatica je obavestila sud da je hitno morala na pregled u Klinički centar sa svojim detetom.

Na samom početku suđenja, Marko Miljković ispitivao je Srđana Lalića, okrivljenog svedoka.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Miljković je odmah zatražio pojašnjenje o Lalićevom statusu tokom ispitivanja, ističući sumnju da tužilac pokušava da ih „obmane“. Sudija je jasno naglasio da Lalić ima status okrivljenog saradnika, što znači da ne može biti ispitivan kao svedok.

Ko je Milenko Tintor?

Miljković je zatim postavio pitanje o Milenku Tintoru, na šta je Lalić odgovorio da je to ime iz njegovog lažnog pasoša. Kada je Miljković napomenuo da je Lalić advokatu Lazareviću rekao da se ne seća imena, Lalić je negirao tu tvrdnju, rekavši da je samo rekao da „može biti.“

U nastavku ispitivanja, Miljković je upitao Lalića da li je sklapao mašinu za mlevenje mesa, na šta je Lalić odgovorio negativno. Miljković je zatim postavio pitanje o tome zašto je Lalić ranije priznao da je instalirao industrijsku mašinu, ali Lalić je odbio da odgovori Miljkoviću, rekavši da odgovara sudu, a ne njemu.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Miljković je potom prešao na pitanja o automobilima, tražeći da Lalić navede koliko puta je video „Veljkovu blindu“ i koji su automobili korišćeni od strane članova klana, uključujući i registarske tablice. Sudija je ukazao da su o tim pitanjima već razgovarali ranije.

Miljković je potom izrazio sumnju u Lalićeve ranije izjave, pitajući ga zašto je priznao dela iz optužnice koja nije počinio.

Miljković je postavio pitanje kako Lalić pamti datume povezane sa delima, na šta je Lalić odgovorio da je to rezultat ponovljenog evociranja situacija tokom suđenja. Kada ga je Miljković upitao o marki puške koju je video na stadionu, Lalić je rekao da se ne seća tačno, ali je opisao pušku kao snajper s crnim delovima i optikom.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Miljković je zatim želeo da sazna koliko se Lalić razume u oružje, tražeći da precizira kalibar, na što je Lalić odgovorio da nije stručnjak i da ne zna puščane kalibre.

Razgovor je prešao na dan kada se dogodilo ubistvo Aleksandra Gligorijevića, a Miljković je ispitivao Lalića o detaljima poput automobila kojim su išli i njihovog oblačenja. Lalić je, međutim, izbegavao da pruži konkretne odgovore.

Dobro se sećam da si ti sekao telo Gligorijevića

Kada je Miljković postavio pitanje o telefonu koji je Lalić koristio, Lalić je odgovorio da je to bio „Skaj“ telefon, a ne njegov privatni. Na pitanje o sastanku vezanom za krivično delo, Lalić je potvrdio da su se održavali sastanci na kojima su se izlagali planovi i na kojima su učestvovali svi akteri.

Kada je Miljković postavio pitanje kako Lalić zna kako je Gligorijević bio obučen ako ga nije video, Lalić je objasnio da su on i Marko Budimir spalili Gligorijevu garderobu, a zatim mu je Miljković postavio direktno pitanje da li je sekao i mleo Gligorijevića. Lalić je negirao, dok je Miljković pročitao deo iz optužnice u kojem se Lalić navodi kao jedna od osoba koja je učestvovala u ubistvu.

Aleksandar Gligorijević Puki Foto: Instagram/a.c.a.gligorijevic

Lalić je odgovorio da se dobro seća scene kako je Miljković sekao telo, što je izazvalo napetost u sudnici.

Lalić: Dobro se sećam izdaje urezane na njegovim leđima i kako ga nosimo do reke da ga, kako ti kažeš, prospemo. Ja sam tužilaštvu rekao sve što znam.

Pretio im je Dejan Lazarević, pa su dobili amneziju

Marko Miljković je ispitivao Srđana Lalića o mašini za mlevenje mesa, tražeći da precizira kako ju je upalio. Lalić je rekao da nije mogao da je upali i da je tražio pomoć od okrivljenog Vlade Draganića.

Miljković je potom pitao ko je obaveštavao o pratnji „Smarta“, na šta je Lalić odgovorio da se ne seća. Miljković je izrazio sumnju u njihovu ulogu pratnje, dok je Lalić naveo da je njihov zadatak bio da prate sumnjiva vozila, ali se nije mogao jasno setiti.

Kada je Miljković pitao kada je počeo da se plaši Belivuka i njega, Lalić je odgovorio da se bojao da ne bude izdat, kao što su drugi bili. Miljković je insistirao na tome zašto nije prijavio sumnjive radnje, a sudija je intervenisala, naglašavajući da Lalić treba da govori samo u vezi sa optužnicom.

Lalić je na kraju naveo da nije prijavio zbog straha, pominjući slučajeve drugih koji su prijavili, ali su kasnije bili zastrašivani.

Lalić: Nisam prijavio da mi se ne bi desilo isto što i (Aleksa) Šejiću, (Vladimir) Dimitrijeviću. Oni su prijavili policiji, ali je došao Dejan Lazarević koji im je pretio, pa su odjednom dobili amneziju.

Dejan Lazarević Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Lalić je rekao da je s Markom Budimirom ispitivao Aleksandra Gligorijevića i da mu je Budimir predao Gligorijevićev telefon, koji nije korišćen dok nisu uništene njegove stvari. Zaključio je da Gligorijević nije bio deo zavere.

Na pitanje o poznanstvu s Gligorijevićem, Lalić je naveo da ga je poznavao površno.

Miljković ga je potom upitao da li je učestvovao iz straha ili materijalne koristi.

Lalić: Nisam imao nikakvu materijalnu korist. To je kao i većina drugih stvari bilo predstavljeno kao opasnost po vaše živote. Koliko znam, Veljko je bio primarna meta, a ti Miljkoviću sekundarna, jer tebe suprotni klan nije nešto ni video. Imam brigu za svoj život, ali Miljković me nikada nije video preplašenog. U poziciji da mi ugrozi život i telo je Dejan Lazarević, jer je on na slobodi, svi tokovi novca cirkulišu preko njega. Takođe i Zvicera.

„Živopisno si opisivao ubistva“

Miljković je upitao Lalića kako je video Gorana Mihajlovića. Lalić je odgovorio da je video mrtvog Mihajlovića na slikama koje mu je Miljković pokazao preko „Skaj“ telefona, napominjući da su ga u internoj komunikaciji zvali NN.

Kada je reč o oružju, Lalić je rekao da nije direktno video kako su klanovi oduzimali oružje žrtvama, ali je u kući u Ritopeku video gomilu oružja. Takođe je naveo da je klan dolazio do narkotika prevarama.

Na pitanje ko je ubio Mihajlovića, Lalić je rekao da je Miljković ubrizgavao cijanid u njegova usta.

Lalić: Koliko znam, ti si mu ubrizgavao cijanid u usta. To si mi ti živopisno prepričavao, kako si i inače radio. Govorio si kako se davio, kako si bio fasciniran.

Miljković je zatim napomenuo da tužilaštvo spominje NN otrov, a Lalić je potvrdio da je video cijanid u špricevima u kući. Kada je Miljković pitao kako zna da je to cijanid, Lalić je odgovorio da mu je verovao.

O ubistvu Gorana Veličkovića

Miljković je potom pitao Lalića o sastanku pre ubistva Gorana Veličkovića, još jedne žrtve klana, na što je Lalić potvrdio da se seća. Rekao je da je  (Nikola) Spasojević pomagao u uništavanju tela, a potvrdio je i da je „smart“ kojim je Hrvatin dovezao Veličkovića bio parkiran, ali nije mogao tvrditi da li je to isti auto korišćen za otmicu.

Miljković: Ko ti je dao nalog da zalomiš nokat?

Lalić: Ne sećam se, ali dobio sam nalog da iznudim šifru „Skaja“. Rečeno mi je da iznudim to na nasilan način, sad da li mi je rečeno da lomim nokte ili da ga tučem, ne znam.

Miljković: Jesi učestvovao zbog materijalne koristi jer to voliš da radiš?

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

Lalić: Ja sam već rekao da sam ja učestvovao kao član ovog klana i kavačkog klana u širem smislu.

Miljković: Šta si uradio sa kleštima kojima si mu lomio nokat?

Lalić: Ostala su u kući.

Ispitivanje o prodaji narkotika

Zatim je Miljković ispitivao o uzroku smrti Vukićevića, tražeći informacije o neformalnim razgovorima sa tužiocem, na što je Lalić naveo da je imao poverljivi razgovor.

Miljković je pitao od kada Lalić prodaje narkotike, a Lalić je odgovorio da se ne može setiti tačno, ali da veruje da Belivuk prodaje od 2016. godine. Na pitanje kada je on počeo da prodaje, Lalić je rekao da je to zasigurno bilo unutar kriminalne grupe.

Kada je Miljković upitao da li je prodavao narkotike dok je bio navijač Rada, Lalić je negirao, kao i to da je tada bio deo kriminalne grupe, objašnjavajući da u okviru Rada tada nije bilo organizovane kriminalne grupe, dok je u okviru Partizana bila.

VIDEO: Advokat Belivuka i Miljkovića ispituje Lalića, „pljušte“ opaske“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare