Foto:Društvene mreže

Više javno tužilaštvo u Zaječaru danas je podiglo optužnicu protiv Dejan Dragijevića i Srđana Jankovića, osumnjičenih da su ubili devojčicu Danku Ilić 26. marta ove godine u Banjskom polju kod Bora. Sem njih, optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, zbog neprijavljivanja krivičnog dela i krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Istraga zločina trajala je šest meseci, a portal Nova.rs otkriva kojim dokazima tužilaštvo raspolaže.

Poslednjih dana podigla se velika bura oko toga da li će biti podignuta optužnica u slučaju Danke Ilić koja je nestala u Banjskom polju kod Bora u martu ove godine. Tužilaštvo već šest meseci vodi istragu o ovom slučaju, a dokaza je vrlo malo.

Pročitajte još:

Celokupan slučaj zasnivao se na priznanjima dvojice osumnjičenih u policiji i jednog od njih u tužilaštvu, ali su i ti iskazu povučeni nedavno i njih dvojica su rekli da nikada u životu nisu videli dvogodišnju Danku Ilić.

Nema tela, nema DNK 

Telo male Danke nikada nije pronađeno, uprkos opsežnoj potrazi koja se odvijala u okolini Bora. Veliki broj DNK tragova uzet je iz samog vozila kojim su kobnog dana upravljali osumnjičeni i za koje se pretpostavlja da je udarilo devojčicu, a potom da su je dvojica optuženih ubila u istom. Međutim, uprkos brojnim veštačenjima nije pronađen ni jedan DNK trag koji pripada maloj Danki.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednja nada polagana je u jednu dlaku, koja je pronađena u vozilu, ali je i ona bila bez korena, pa je bila potpuno beskorisna i nedovoljna da bi se utvrdio DNK trag.

GPS veštačenje ključno za istragu

Jedina stvar koja vezuje dvojicu optuženih za mesto događaja u vreme kada je mala Danka poslednji put viđena živa, jeste GPS praćenje do kog je došao MUP preko baznih stanica i ceo slučaj zasniva se na ovom veštačenju. Njihovo kretanje zabeleženo je putem uređaja koji se nalazio u službenom automobilu koji su osumnjičeni tog dana vozili.

Međutim, ono što je problematično za optužnicu jeste to da osumnjičeni ne spore da su bili u Banjskom polju i ne spore da su se zaustavili na mestima na kojima je to pokazalo i ovo veštačenje.

Šta su nadzorne kamere snimile?

Još jedan od ključnih dokaza jesu i nadzorne kamere, koje se nalaze na nekoliko lokacija u Banjskom polju, međutim ni na jednoj od njih se ne vidi devojčica, niti nesreća. Takođe i meštani su potvrdili da su videli devojčicu pored puta samu, ali niko od njih nije video da ju je udario automobil, niti da su je dvojica muškaraca ubacila u vozilo.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Nedavno je otkriveno i šta su snimile kamere u danu nestanka Danke. Reč je o kamerama sa kuće u Banjskom polju gde je devojčica poslednji put viđena.

„Na snimcima ispred vrata porodičnog doma Ilića vidi se trenutak kada majka Ivana napušta stan i sa dvoje dece ulazi u lift zgrade, da bi ona kamera na zgradi snimila deo kada Ivana, Danku i njenog brata smešta u automobil i zajedno sa njima kreće u pravcu Banjskog polja“, pisali su beogradski mediji.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vreme kada je Ivana navela da je izašla iz zgrade i krenula putem Banjskog polja poklapa se sa vremenom zabeleženim na snimcima sa nadzorne kamere sa njihove zgrade. Nikoga sumnjivog nije bilo u blizini, niti je iko tog dana krenuo sa njima“, pisao je Kurir pozivajući se na izvore.

Svedok ubijen u policijskoj stanici

Jedan od potencijalnih ključnih svedoka, Dalibor Dragijević, brat optuženog Dejana ubijen je u policijskoj stanici u Boru, tako što su ga policajci pretukli do smrti.

On je osumnjičen da je svom bratu pomogao da telo devojčice koje je bilo zatrpano na deponiji kod Banjskog polja, prebaci na nepoznatu lokaciju, te ono nije pronađeno ni do dan danas.

Niko dosad nije odgovarao za smrt Dragijevića u borskoj policijskoj stanici.

Bonus video: Slučaj Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare