Zaplenjena droga na Malti Foto: Policija Malte

Pet osoba, među kojima su i srpski državljani, uhapšene su i optužene na Malti da su kriminalna grupa koja se dovodi u vezu sa trgovinom droge i pranjem novca. Njihovim hapšenjem zaplenjeno je 7 kilograma kokaina, 7 kilograma marihaune i značajna količine novca.

Policija na Malti je uhapsila taksistu Nikolu Vujakovića (36) i Saru Lerinc (22) iz Srbije, Salvatora Rogaciona (37) sa Sicilije, Aleksandra Vujaković (34) iz Hrvatske i Gorana Davkovskog (57) iz Severne Makedonije. Oni su se u utorak pojavili na optuženičkoj klupi po optužbama da su se bavili trgovinom narkotika i pranjem novca.

Vujaković i Rogacione su odbili na odgovaraju na pitanja o tome gde trenutno stanuju.

Advokat Davkovskog Čarls Mersijeka rekao je sudu da Davkovski neće odgovarati ni na jedno od pitanja koje mu postavi sud.

Svi su se izjasnili da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Inspektor opisao hapšenje

Policijski inspektor Mark Merčireka rekao je sudu da je nekoliko meseci pre akcije policija dobila informaciju o srpskoj bandi umeštanoj u trgovinu narkoticima, da poseduju oružje i lažna dokumenta.

Prvo je otkriven Vujaković, a policija je saznala da živi u Zabaru sa svojom devojkom Lerinc, ali da se pojavljuje i na drugim lokacijama, a policija je primetila da koristi nekoliko automobila.

Policija je potom 5. oktobra 2024. godine započela operaciju danonoćnog nadgledanja i praćenja ove kriminalne grupe. Volvo, kojim je upravljao Vujaković, primećen je kako napušta imanje u Zabaru i vozi se ka obližnjoj njiviu kojoj je ostavljeno više napuštenih vozia. Primećen je kako iz svog „volvoa“ vadi torbu i puni je stvarima koje su bile u jednom napuštenom „pežou“. Policija ga je pratila, a onda su ga izgubili iz vida.

U međuvremenu je i sumnjivi „pežo“ stavljen pod prismotru. Vujaković je potom viđen kako prilazi „pežou“, ovog puta na motoru. Ponovo je nešto izvadio iz tog vozila i stavio u torbu.

Muškarac, koji je kasnije identifikovan kao Rogacione, tada je viđen kako uzima tu torbu. Policija je pretpostavila da se radi o kokainu.

Najpre su lisica na ruke stavljene Rogacionu i njegovoj partnerki, a ubrzo nakon toga su uhapšeni i Vujaković i njegova devojka Sara Lerinc.

Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

„Pretresom rezidencije pronađena je jedna kesica za koju se sumnja da je kokain zajedno sa malom količinom kanabisa i vatrenim oružjem koje se trenutno testira na funkcionalnost, kao i mašina za brojanje novca“, piše Malta Today.

Vujaković je policiji rekao da je tek nedavno kupio jedan od automobila, u kojem je pronađena veća količina kanabisa, ali mu je policija predočila da je prethodnih dana više puta viđan kako mu prilazi i koristi ga. Ubrzo je uhapšen i Davkovski koji je pokušao da pobegne od policije, a kasnije se pravdao da je čistač.

14 kilograma droge u kući

Policija je u kući koju su koristili članovi grupe pronašla više cigli kokaina koji su bili u različitim fazama pripreme. Nađeno je i oduzeto 7 kilograma kokaina i 7 kilogarma marihuane, a oduzeta su i određena dokumenta koja se trenutno ispituju.

Sud je naložio da se privremeno zamrzne sva imovina svih optuženih.

Bonus video: Španija: Zaplena osam tona kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar