Foto: Nova

Nikola Petrović prvostepeno je osuđen u Prekršajnom sudu na 10.000 dinara i dva kaznena poena zbog saobraćajne nezgode koju je izazvao u martu 2023. godine na Dedinju, nakon čega je ovu odluku poništio Prekršajni apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje. Advokat Borivoje Borović u razgovoru za Nova.rs kaže da je ova odluka je sudski presedan.

Nikola Petrović je 6. marta vozeći automobil „meklaren“, prošao na znak stop i udario u vozilo u kojem su bile dve žene koje su tom prilikom, kako je rečeno na licu mesta, lakše povređene. Ispostavilo se da je Petrović, osim što je prošao na stop, te večeri i pio, a bio je i pozitivan na kokain. Prvostepeno telo, Prekršajni sud, doneo je presudu kojom je Petrović, kum predsednika Republike Aleksandra Vučića, oglobljen sa 10.000 dinara i dva kaznena poena. Ovu odluku je Prekršajni apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje.

Pročitajte još:

„Ovakva presuda Nikoli Petroviću je sudski presedan i svi advokati treba ubuduće da se pozivaju na nju kada zastupaju svoje klijente. Ali, ovo nije neočekivana presuda. Srpsko pravosuđe je zarobljeno i čudi me da postupak protiv njega nije i obustavljen iz nekog razloga. Svedoci smo da ljudi bliski vlasti i Srpskoj naprednoj stranci imaju poseban tretman i da u tim slučajevima, pa i u ovom, sudije pribegavaju autosugestiji kako bi doneli presudu kojom bi se umilili ljudima na vlasti“, objašnjava za Nova.rs advokat Borivoje Borović.

Borivoje Borović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Po njegovim rečima, uticaj politike na pravosuđe vidi se i u nekim mnogo većim i krupnijim sudskim postupcima.

„Ovo je sitna stvar. Oni čak i postupcima koji se vode u Specijalnom sudu u Ustaničkoj neke predmete tavore i guraju sa strane, jer je predsednik o njima izneo svoje mišljenje na televiziji. Kako onda ne bi ovakav sitan slučaj?“, rekao je advokat Borović za portal Nova.rs.

Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Presudom prvostepenog Prekršajnog suda okrivljeni je oglašen odgovornim za prekršaj iz člana 333 stav 1 tačka 78 u vezi stava 2 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je bliže opisan u izreci iste presude, za koji je osuđen na novčanu u iznosu od 10.000,00 dinara, a izrečena su mu i dva kaznena poena. Okrivljeni je obavezan da na ime troškova postupka plati paušalni iznos od 10.000,00 dinara“, navodi se u presudi Prekršajnog suda u Beogradu.

Žalili se na presudu

Zvuči neverovatno, ali na ovakvu presudu žalila se odbrana Nikole Petrovića, pa je Apelacioni prekršajni sud presudu ukinuo i vratio je na ponovno postupanje.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je vozio „meklaren“ 6. marta 2023. godine, u večernjim časovima, u Užičkoj ulici na Dedinju, i nije stao na znak stop, pa je naleteo na „opel korsu“ u kojoj su bile dve žene, ali ni tu se nije zaustavio, već je udario u ogradu Doma patrijaršije.

U policijskom izveštaju je zapisano da su se dve ženske osobe iz „opela korse“ žalile na telesne povrede, a da je Petrović vozio pod uticajem alkohola, imao je 0,41 promila alkohola u orgganizmu, a uz to je bio pozitivan na kokain. Ipak, uprkos svemu tome, Petrović nije završio u policijskoj ćeliji.

A šta je bilo tokom istrage?

Prvo je postupak pokrenulo Prvo Osvnovno javno tužilaštvo, a dokazi su počeli da otpadaju jedan po jedan. Povrede žena su nestale, ali je osporeno i prisustvo kokaina u organizmu, zapravo rečeno je da nije poznato kada je Petrović konzumirao kokain i da li je droga uticala na njegovu vožnju. Tužilaštvo je odustalo, pa je na kraju predmet završio kod sudije za prekršaje.

Inače, zataškavanje ovog slučaja pokušano je još pre izlaska na sud, ali je zapisnik o tome da je Petrović imao 0,41 alkohola u krvi i bio pozitivan na kokain obelodanila policajka Katarina Petrović. Umesto da Nikola, koji je drogiran i pomalo pijan seo za volan i izazvao saobraćajnu nezgodu bude u pritvoru, makar do trežnjenja, što je uobičajena policijska procedura za ostale građane, u pritvoru je završila policajka Katarina Petrović.

BONUS VIDEO: Udes koji je izazvao Nikola Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare