Foto:Profimedia.rs

Velike kriminalne grupe proteklih godina razbijene su zahvaljujući "Skaju", šifrovanoj aplikaciji koju su koristili kriminalci širom sveta. Među njima su i kriminalne grupe sa ovih prostora, poput pripadnika ozloglašenog kavačkog klana i grupe Veljka Belivuka, a "Skaj" nije jedina kriptovana aplikacija koja je došla glave kriminalcima.

Pre nekoliko dana Vijesti su objavile još jednu u nizu prepisku sa „Skaja“, između pripadnika kavačkog klana. Kriminalne grupe sa Balkana godinama su koristili „Skaj“, sve dok francuski organi nisu razbili „Skaj“.

Ipak, „Skaj“ nije jedina aplikacija koju su kriminalci širom sveta koristili. Nedavno je, u velikoj međunarodnoj akciji policije u Evropi, Americi i Australiji, razbijena i aplikacija „Ghost“, šifrovana platforma za komunikaciju. Ovakve aplikacije vrlo su pogodne za komuniciranje između pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i poslednjih godina nekoliko ovakvih aplikacija je došlo glave kriminalcima, a upravo materijali zaplenjeni zahvaljujući razbijanju istih ključni su dokaz u pojedinim sudskim predmetima protiv pripadnika kriminalnih grupa.

Za šta je korišćena?

Kako je Evropol pre nekoliko dana saopštio, platforma, poznata kao kripto aplikacija „Ghost“, korišćena je kao sredstvo za sprovođenje širokog spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom velikih razmera, pranje novca, primere ekstremnog nasilja i druge oblike ozbiljnog i organizovanog kriminala.

Pročitajte još:

Tokom istrage je uhapšena 51 osoba – u Australiji je uhapšeno 38 osoba, u Irskoj 11, jedna u Kanadi i jedna u Italiji i to pripadnik italijanske mafijaške grupe Sakra Korona Unita. Iza ove platforme stoji Džej Dži Jun Džung (32) iz Novog Južnog Velsa u Australiji. On je takođe uhapšen u okviru akcije i tereti se za pet krivičnih dela.

Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Evropol je saopštio i da je „Ghost“ koristio servere „sakrivene“ na Islandu i Francuskoj, a dok je njegov osnivač bio u Australiji, trag novca vodio je u Sjedinjene Američke Države.

Stvorena u Australiji pre devet godina

„Ghost“ aplikacija kreirana je 2015. godine i stvorena je u Australiji odakle se proširila širom sveta. Ona predstavlja deo modifikovanog smart telefona čija cena je bila oko 1.600 dolara, a u ovu cenu je uključena šestomesečna pretplata na ovu mrežu i tehnička podrška za sve vrste problema sa radom aplikacije.

#related-news_0

Korisnici bi kupili prilagođeni telefon umesto da jednostavno preuzimaju aplikaciju od provajdera na mreži.

Možda najbolji opis ove aplikacija dao je upravo Evropol, koji je rekao da je „Ghost“ zapravo sopstveni ekosistem „sa mrežom preprodavaca sa sedištem u nekoliko zemalja“.

Foto: Shutterstock/i_am_zews

Korisnici bi mogli da dobiju „Ghost“ bez davanja ličnih podataka ili postojećeg broja telefona, što ga čini 100 odsto anonimnim.

A kako funkcioniše aplikacija?

Pametni telefoni sa „Ghost“ aplikacijom nisu mogli da se konektuju na internet, niti da upućuju i primaju pozive, kao ni tekstualne poruke, već su isključivo na sebi imali aplikaciju koja je koristila način „end-to-end“ komunikacije, odnosno da poruku mogu da vide pošiljalac i primalac, što je omogućavao i „Skaj„. Na ovoj aplikaciji svaki korisnik je imao svoje korisničko ime, koje je samostalno birao i mogao da menja, ali nijedan korisnik ne može da pretražuje druge korisnike na ovoj aplikaciji.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Telefoni sa ovom aplikacijom na sebi nisu mogli da imaju bilo koju drugu aplikaciju, niti je ona mogla da se instalira na druge uređaje, dok je „Skaj“ aplikacija mogla biti instalirana na više uređaja poput Ajfona, Blekberija i Gugl piksel telefona.

Upravo je to bitna razlika u odnosu na popularnu „Skaj“ aplikaciju koju su koristili i domaći kriminalci i koja je mogla da bude u sklopu telefona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zahvaljujući razbijanju Skaj aplikacije, u Srbiji je „pala“ kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojoj se sudi za sedam likvidacija. Takođe, razbijanje „Skaja“ dovelo je i do hapšenja pripadnika kavačkog klana u Crnoj Gori, a dosad su u javnost isplivale prepiske u kojima se direktno dovode u vezu sa krivičnim delima.

Tri nivoa zaštite

Evropol je saopštio da su prilikom korišćenja „Ghost“ aplikacije postojala tri stepena šifriranja, odnosno zaštite, kao i četvrta opcija koja bi predstavljala mogućnost da se sve poruke automatski obrišu, odnosno, „samounište“ posle unošenja određenog koda, za razliku od „Skaja“ na kojem je bilo omogućeno da korisnici izaberu za koliko vremena će doći do automatskog brisanja poruka.

Pročitajte još:

Takođe, za razliku od „Ghosta“, „Skaj“ aplikacija je skuplja, a kupovina licence je koštala od 600 do 2.200 evra u zavisnosti od perioda na koji je uzimana, dok bi cena aplikacija sa uređajem, koji bi prošao više stepena kontrole i testiranja iznosila od 800 do više od 3.300 evra, u zavisnosti od modela mobilnog uređaja.

Prilikom komuniciranja na „Skaj“ aplikaciji čak ni sam provajder nije mogao da vidi poruku, već samo korisnik uređaja na koji je poruka poslata, a za sve druge učesnike, osim primaoca, bio bi vidljiv samo skup brojeva i slova. Ovo nije bilo moguće u slučaju „Ghost“ aplikacije, pa je policija u Australiji vrlo lako došla u posed poruka. Na toj aplikaciji je bilo nekoliko hiljada korisnika koji su razmenjivali više od hiljadu poruka dnevno.

Ostaje da se vidi i da li će u narednom periodu biti hapšenja i srpskih kriminalaca upravo zahvaljujući aplikaciji „Ghost“.

Bonus video: Celokupan „skaj“ materijal ostaje dokaz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar