Specijalni sud Uroš Blažić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masakr u selima kod Mladenovca i Smedereva, održaće se sledeće nedelje pred Specijalnim sudom u Beogradu u jednoj od najstrože čuvanih sudnica u Srbiji. Blažić, ožalošćenje porodice, njihovi advokati i druge zainteresovane stranke u postupku biće smešteni u sudnicu namenjenu za visokorizična suđenja, a ovakva odluka usledila je nakon dva neuspela pokušaja da suđenju prisustvuju porodice ubijenih.

Suđenja Urošu Blažicu koja su zakazana za 21, 22. i 23. avgust održaće se u velikoj sudnici broj 1 u sudu u Ustaničkoj ulici. Reč je o najvećoj sudnici u zgradi te institucije koja je podeljena na tri dela. To znači da će učesnici u postupku biti odvojeni neprobojnim staklom i rešetkama od Blažića. U prvom delu sede sudije, tužioci, advokati i oštećeni, u drugom optuženi Blažić, dok je treći deo predviđen za publiku.

Za 21. avgust je predviđeno da se saslušaju optuženi Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić, a da se 22. i 23. avgusta ispitaju oštećeni.

Novinari će postupak moći da prate iz takozvanog medija centra, prostorije koja se nalazi u zgradi suda ali je odvojena od same sudnice. U toj prostoriji biće emitovan video i audio prenos. Inače, kako je reč o jednoj od najstrože čuvanoj zgradi u Srbiji, svi zainteresovani da prate ovaj postupak, pa i sami novinari, na ulazu ostavljaju mobilne telefone i prolaze strogu kontrolu.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Roditelji žrtava besni

Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Uroša Blažića, a na optuženičkoj klupi će se naći i njegov otac, dosada su pratili dramatični trenuci. Najpre je  trebalo da se održi u Višem sudu u Smederevu, koje je mesno nadležno. Međutim, u trenutku kada su Blažiće uvodili u malu sudnicu smederevskog suda, u kojoj su se već nalazili članovi porodice ubijenih, oni su nasrnuli na Uroša i njegovog oca, zbog čega je obezbeđenje moralo odmah da ga izvede napolje.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Doneta je odluka da se suđenje izmesti, a nova adresa na kojoj su se Uroš Blažić i roditelji onih koje je ubio sreli, bila je sudnica Okružnog zatvora u Beogradu (nekadašnji Centralni zatvor). Reč je takođe o strogo čuvanoj prostoriji, izgrađenoj upravo za kompleksna suđenja u kojima postoji mogućnost da bezbednost nekog od učesnika bude ugrožena, da optuženi pobegne ili slično, međutim, porodice ubijenih požalili su se novinarima da nisu svi mogli da uđu u sudnicu.

„Kako vas nije sramota, neka neko izađe i objasni“, povikivali su članovi porodice ispred Okružnog zavora u Beogradu.

Blažić priznao zločin, maksimalna kazna 20 godina

Uroš Blažić je priznao krivicu za masakr u selima Orašje i Dubona, rekavši da ne zna šta ga je obuzelo tih dana i noći. Njegov otac, koji je optužen da je posedovao oružje iz kog je počinjen masakr, tvrdio je da nije kriv.

Inače, maksimalna kazna koju Blažić može da dobije u ovom postupku jeste 20 godina zatvora jer je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik odnosno nije imao navršenu 21 godinu života.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsetimo, u krvavom piru Blažića ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je više njih teško ranjeno. Blažiću se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Bonus video: Incident u sudnici: Policija izvela Uroša Blažića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare