Konferencija za novinare MUP Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Strukovno udruženje policije "Dr Arčibald Rajs" tvrdi da rukovodioci u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu prošli prihološku procenu za radna mesta u statusu ovlašćenh službenih lica niti je vršena procena psiholoških zahteva, niti provera posebnih psihofizičkih sposobnosti.

U saopštenju Strukovnog udruženja policije „Dr Arčibald Rajs“ ističe se da državni sekretari u MUP, Sekretar ministarstva, pomoćnici ministra – načelnici Sektora u MUP pa i sam ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nisu prošli psihološku procenu za radna mesta u MUP u statusu ovlašćenih službenih lica.

„Nije vršena procena psiholoških zahteva niti provera posebnih psihofizičkih sposobnosti koji predstavljaju posebne uslove za rad na radnom mestu policijskih službenika, odnosno za njih nisu utvrđivani psihološki zahtevi radnih mesta na koja se postavljaju i pitanje je veliko da li ih uopšte ispunjavaju! Naime, za rukovodeća mesta strateškog nivoa i položaje u MUP kao posebni uslovi propisani su vrlo visoki psihološki zahtevi 1, a potrebne su i posebne psihofizičke sposobnosti, uzimajući u obzir složenost, odgovornost posla, samostalnost u radu i odlučivanju. Prilikom imenovanja kao i prilikom raspoređivanja vrha MUP nikada se ne vrši psihološka procena iako su ova radna mesta u statusu ovlašćenih službenih lica, što znači da mogu da primenjuju policijska ovlašćenja i nose službeno oružje i obavezno je da se ispune svi opšti i posebni uslovi u pogledu zahteva radnog mesta, a što se ne utvrđuje“, navodi se u saopštenju SUP „Dr Arčibald Rajs“.

Pročitajte još:

Po njima ista je praksa prilikom promene akta o sistematizaciji u MUP koja je u periodu od 2019. do 2023. godine menjana oko 23 puta (okvirno na oko tri meseca), kojom prilikom je sada već sasvim jasno da se zloupotrebljava prvenstveno kako bi se na rukovodeća radna mesta rasporedili “opredeljeni” službenici koji inače ne bi zadovoljili uslove internih konkursa već se postavljaju prilikom učestavlih sistematizacija. Tom prilikom se takođe ne vrši psihološka procena “opredeljenih” u pogledu zahteva radnog mesta.

„Svi policijski službenici (za koje nije vršena procena psiholoških zahteva ili menjaju nivo zahteva) moraju da prođu psihološku procenu u pogledu zahteva radnog mesta prilikom svakog raspoređivanja usled promene akta o sistematizaciji bez obzira koji su rukovodni nivo i na koje mesto se raspoređuju, bili oni, državni sekretari, sekretari ministarstva, pomoćnici ministra ili sam ministar. Psihološki zahtevi se utvrđuju samo prilikom internih konkursa, ali za “bitna” radna mesta u MUP, nikada se ne raspisuje konkurs, nego se uvek popunjavaju raspoređivanjem prilikom sistematizacije“, piše u saopštenju.

Psihološki zahtevi mogu biti proveravani na pisani zahtev rukovodioca organizacionih jedinica, ali pošto ni oni sami nisu podvrgavani psihološkoj proceni, smatraju da za tim nema potrebe ni kada predlažu svoje “štićenike” za rukovodioce.

„Iako u MUP u okviru Sektora za logistiku, Uprave za ljudske resurse, postoji Odeljenje za psihološku delatnost sa svega desetak psihologa na preko 42000 zaposlenih, Strukovno udruženje policije smatra da u MUP mora da se obrazuje organizaciona jedinica koja će biti samostalna i izdvojena iz uobičajene organizacione šeme na mnogo većem organizacionom nivou od Odeljenja i sa višestrukim brojem psihologa, sociologa i ostalih neophodnih stručnih profila“, navode iz SUP.

Inače, svi policijski službenici (za koje nije vršena procena psiholoških zahteva ili menjaju nivo zahteva) moraju da prođu psihološku procenu u pogledu zahteva radnog mesta prilikom svakog raspoređivanja usled promene akta o sistematizaciji bez obzira koji su rukovodni nivo i na koje mesto se raspoređuju, bili oni, državni sekretari, sekretari ministarstva, pomoćnici ministra ili sam ministar.

BONUS VIDEO: Primopredaja dužnosti: Bratislav Gašić i Ivica Dačić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare