Foto: Privatna arhiva; Google maps

U Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje vodi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić, stigla su naložena veštačenja i u toku je njihova analiza. Saslušano je ukupno 25 svedoka i za sada tužilaštvo nema saznanja da postoji još neka osoba, potencijalni svedok, koji raspolaže novim informacijama o nestanku i navodnom ubistvu dvogodišnje Danke Ilić. Ipak, svi dokazi još nisu prikupljeni jer je naloženo i veštačenje još nekih kamera za video-nadzor.

Na taj način Više javno tužilaštvo u Zaječaru polako kompletira listu dokaza i svedoka koji bi trebalo da posluže za podizanje optužnice protiv Dejana Dragijevića (50) i Srđana Jankovića (50) kojima se na teret stavlja teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u naselju Banjsko polje kraj Bora, 26. marta. Prema rečima glavnog tužioca VJT u Zaječaru, Miodraga Canovića, sada sledi analiza prikupljenog materijala.

Pročitajte još:

„Mi smo prvo naložili i dobili veštačenje GPS uređaja iz automobila u kome su bili osumnjičeni tog 26. marta, ali smo zatražili i veštačenje za dva naredna dana, 27. i 28. mart da bi se utvrdilo tačno kretanje tog vozila. I ta dva veštačenja su stigla i sada postupajući tužilac mora da ih pregleda i prouči. Veštačenje GPS uređaja je nova stvar, mi se sa tim do sada nismo susretali i zbog toga će trebati više vremena“, objašnjava tužilac Canović.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šta se čeka?

Ipak, sem analize dosad prikupljenih dokaza, čekaju se još neke veštačenja. Prema rečima Canovića, reč je o veštačenjima snimaka sa kamera.

Kako je naveo, veštačenje snimaka sa jedne kamere za video-nadzor u Banjskom polju je obavljeno, a naloženo je veštačenje još snimaka sa nekoliko kamera i ti nalazi još nisu stigli u Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Selo Luka nadomak Bora iz kojeg je jedan od ubica Srđan Janković koji je učestvovao u ubistvu male Danke Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, nedavno su u tužilaštvo pristigla veštačenja GPS uređaja koji su u kritičnom periodu koristili osumnjičeni.

Kretanje automobila „fiat panda“, vlasništvo borskog JKP „Vodovod“ koji su 26. marta koristili osumnjičeni Dragijević i Janković, kada su počinili navodno krivično delo, može biti vrlo važan dokaz.

Naime, po policijskoj rekonstrukciji kritičnog dana, dvogodišnja devojica izašla je iz dvorišta imanja na kom je boravila sa majkom i bratom i tada je na nju naleteo „fijat panda“ u kojem su gili osumnjičeni Dragijević i Janković. Oni su dete ubacili navodno u automobil, a kada se osvestila, jedan od njih ju je usmrtio.

Foto:Društvene mreže

U VJT u Zaječaru su stigla i veštačenja DNK tragova koje je policija uzorkovala iz automobila, ali i poljoprivrednih alatki iz domaćinstva Dejana Dragijevića. Od svih uzoraka nijedan se nije poklopio sa DNK male Danke Ilić.

Danka Ilić je nestala u Banjskom polju, prigradskom naselju nedaleko od Bora, oko 13.45 časova. Banjsko polje nije veliko mesto, ali ima nekoliko stambenih zgrada kao i kuća i vikendica u kojima borave ljudi.

Danka Ilić, forenzičari, forenzika kombo, dnk
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

„Do sada je saslušano 25 svedoka i tužilaštvo ne raspolaže informacijama da postoji još neka osoba koja ima saznanja o događajima vezanim za istragu“, izjavio je tužilac.

Šta se dogodilo u Banjskom polju?

Dvogodišnja Danka Ilić iz Bora nestala je iz dvorišta porodičnog imanja u Banjskom polju 26. marta oko 13.45 časova.

Potraga za nestalim detetom je vrlo brzo započela, ali nije dala rezultata a iste večeri je, po prvi put, u Srbiji aktiviran sistem „Pronađi me“. Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP „Vodovod“ iz Bora, koji su tog dana bili u Banjskom polju i čitali vodomere, uhapšeni su 4. aprila.

Po srpskom zakonu, VJT u Zaječaru ima rok od 6 meseci da podigne optužnicu ili će osumnjičeni, po automatizmu biti pušteni iz pritvora.

BONUS VIDEO: Privođenje osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić u VJT u Zaječaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare