Potraga za nestalom Dankom (2) Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potraga za dvogodišnjom Danom Ilić ušla je u deveti dan, a sa imanja je proširena na celo Banjsko polje, ali i na Evropu, posle raspisivanja žute Interpolove poternice za malom Srpkinjom. Iako je teren u Banjskom polju detaljno pretražen, policija je i dalje na licu mesta, a penzionisani inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova objašnjava zbog čega.

Policija je još uvek u epicentru događaja, tamo odakle je sve i krenulo, na imanju porodice Dragomirović, odakle je, navodno, mala Danka Ilić nestala u utorak, 26. marta, oko 13.45 časova. Njena majka Ivana je došla sa Dankom i trogodišnjim sinom na imanje koje se nalazi na periferiji borskog prigradskog naselja Banjsko polje, u Ulici Vojvode Radomira Putnika.

Kada je majka Ivana otišla da sipa vodu, Danka je, po njenim rečima, nestala. Ivana je pozvala policiju, prvi policajac, koji stanuje tu u blizini i poznaje teren, stigao je posle samo nekoliko minuta. Ubrzo je došlo još njih i već tada je započela potraga. Kako su stizala policijska pojačanja, među njima i Žandarmerija iz Niša, tako se povećavalo područje na kom je pretraga sprovođena. Policija je koristila i dron sa termovizijskom kamerom, celu noć je češljano imanje i okolni šumarci, ali, nažalost, od Danke nije bilo ni traga ni glasa.

Pročitajte još:

Po prvi put u Srbiji aktiviran je sistem „Pronađi me“. Vrlo brzo je, parelelno sa potragom, započeta i istraga o nestanku devojčice, kako bi bilo utvrđeno da li se dete izgubilo ili je u pitanju zločin. Raspisana je i žuta Interpolova poternica, obavezujuća za sve policajce sveta. Pojavio se i snimak koji je napravio Srbin u glavnom gradu Austrije, Beču na kome se vidi dete koje liči na Danku, u pratnji dve Rumunke i austrijska policija trenutno traga za njima.

Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić
Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić

Ipak, imanje sa kog je nestala Danka i dalje je zatvoreno za prilaz neovlašćenim licima, a bivši inspektor MUP Srbije Časlav Ristić, koji je u karijeri obavio nebrojeno uviđaja objašnjava i zašto.

„Prvih dana to je bila pre svega potraga za nestalim detetom i to je bio prioritet policije, da se devojčica što pre pronađe. U pitanju je težak teren i, nažalost, u toj žurbi da se dete što pre pronađe nije moguće detaljno obratiti pažnju na svaki milimetar terena. Treba imati u vidu da u pitanju nije samo kuća koju treba pregledati, već otvoren prostor gde je mnogo teže pronaći tragove i dokaze“, objašnjava Ristić.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) Foto:MUP Srbije

Policijski sistem, objašnjava on, funkcioniše tako da ako ništa ne bude pronađeno, sve počinje nanovo.

„Isti teren se pretražuje i po nekoliko puta i to nije ništa neuobičajeno jer je važno da ništa ne promakne, pogotovo što je u ovom slučaju u pitanju malo dete. Ali, kada su se policajci uverili da male Danke nema na imanju i okolini, a pretraženo je čak 10 kvadratnih kilometara, onda sledi pretraga terena druge vrste. To je potraga za evenutalnim dokazima koji bi pokazu ili isključe mogućnost da se na imanju dogodilo neko krivično delo. To je težak i naporan posao, jer policajci moraju da obrate pažnju i na najmanju sitnicu. Postoje tipični i atipični dokazi. Atipični dokazi su oni koji ne bi trebalo da budu tu, ali se dešava da upravo pomoću njih bude rešen neki slučaj“, objašnjava bivši inspektor beogradske policije.

Forenzičar Časlav Ristić Foto:printscreen/TV Prva

Policajci su sa imanja porodice Dragomirović, gde je poslednji put viđena Danka, skidala bukvalno sloj po sloj u potrazi za potencijalnim dokazima koji bi eventualno bili skriveni ispod bala sena, granja ili drugih predmeta koji su se nalazili u dvorištu. Verovatno su traženi i biološki tragovi koji bi pokazali ko je sve kritičnog dana bio na imanju.

„Mnogi građani su se ponudili da pomognu, što je znak solidarnosti, ali oni mogu ili da greškom unište dokaze ili da ostave biološke tragove i kontaminiraju lice mesta, zato je policija taj prostor morala da izoluje. Mora da se traži sve, bukvalno, od pikavca, da se vidi da li je tu možda neko čekao u zasedi, do eventualnog oružja. Postoje tipični i atipični tragovi“, objašnjava Ristić i nastavlja:

Pola dugmeta rasvetlilo slučaj

„U jedom slučaju pucnjave koji smo radili u Beogradu, na licu mesta smo našli desetak čaura i pola dugmeta. Čaure su očekivane na mestu pucnjave, ali nama je bolo oči to pola dugmeta. Kasnije se operativnim radom došlo do osumnjičenog, a prilikom pretresa njegovog stana pronađen je kaput na kome je jedno dugme bilo polomljeno i upravo se ona polovina sa lica mesta slagalo sa dugmetom na tom kaputu. Ispostavilo se da je žrtva zgrabila kaput i tom prilikom polomila dugme. Kada je video taj dokaz, osumnjičeni je priznao delo i odveo policiju do oružja koje je korišćeno“, objašnjava penzionisani inspektor beogradske policije Časlav Ristić.

BONUS VIDEO: Snimak iz Beča na kome se navodno nalazi Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare