Kružni tok, Novi Beograd, tržni cenar Ušće
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Novi kružni tok na Novom Beogradu pušten je u rad nedavno, a građani su podeljeni - dok se neki žale i tvrde da su sada još veća zadržavanja, drugi su stava da je ovo rešenje odlično za špic u glavnom gradu Srbije. Proteklih dana na kružnom toku vozače usmeravaju i saobraćajni policajci, a ono što mnoge vozače muči jeste šta će biti kada se oni sklope? Većinu korisnika društvenih mreža plaši ta situacija i smatraju da će doći do kolapsa u Bulevaru Mihajla Pupina.

Novi kružni tok na Novom Beogradu je tek pušten u saobraćaj, a veliki broj vozača i putnika se žali, tvrdeći da je ovo loše rešenje za gužve u špicu u Beogradu. Proteklih dana saobraćaj na kružnom toku kontrolišu i saobraćajci koji usmeravaju vozače, a na društvenim mrežama pojavila se informacija da će se oni uskoro skloniti.

Pojedine vozače je uplašila ova informacija, a portal Nova.rs uputio je pitanja MUP Srbije kako bismo proverili do kada će saobraćajci regulisati saobraćaj na novom kružnom toku na Novom Beogradu. Ipak, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor iz policije.

Upitali su i građana šta misle o pomenutoj situaciji, a oni su podeljenog mišljenja. Dok neki smatraju da će bez saobraćajaca nastati potpuni kolaps, drugi su stava da će to zapravo smanjiti gužve.

„Ima da bude sudara svakodnevno, jer pola ljudi nije zaslužilo da ima vozačku i jer migavac ne koriste kada skreću“, naveo je jedan korisnik.

„Ok je kružni tok, ali od tri do pet sati reka vozila dolazi iz pravca grada i ovi što dolaze iz Zemuna nemaju teoretske šanse da se uključe na kružni tok“, navodi korisnik, dok drugi kaže sledeće: „A šta bi trebalo da se desi? Saobraćaj će da teče normalno kao na svakom kružnom toku“.

Kružni tok, Novi Beograd, tržni cenar Ušće
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Neki građani su stava da nije samo ovaj kružnik tok problem u Beogradu.

„Previše gužve da bi kružni tok bio funkcionalan. I onaj prema Ledinama ima problem a ne ovaj“, navodi jedan korisnik Fejsbuka, drugi kaže sledeće: „Bice kolaps veći nego što je bio“.

Sa druge strane, pojedini su stava da vozači da će bez saobraćajaca biti manje gužve, samo je bitno poštovati pravila vožnje u kružnom toku.

„Kad se sklone saobraćajci onda će sve biti normalno jer oni su gušili saobraćaj“, navodi jedan korisnik, dok drugi tvrdi sledeće: „Voziće se normalno. Samo prave pometnju“.

Stručnjaci smatraju da je dobro rešenje

Podsetimo, portal Nova.rs je proteklih dana radio nekoliko tekstova vezanih za novi kružni tok na Novom Beogradu koji je podelio korisnike interneta. Dok su vozači u paklu i smatraju da kružni tok nije rešenje za nesnosne gužve u Beogradu, dok su, sa druge strane, stručnjak smatra da je bolje rešenje za gužvu u špicu.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kružni tokovi predstavljaju efikasno rešenje za regulisanje saobraćaja na ulazima u grad i u samom gradu na raskrsnicama. Za razliku od raskrsnica sa semaforima, u kružnim tokovima vozila ne moraju da se zaustavljaju, već se konstantno kreću. Na raskrsnicama sa semaforima, barem jedan pravac mora biti zatvoren za prolaz, dok u kružnim tokovima vozila ne stoje. Voziti u kružnom toku je jednostavnije jer vozila ulaze iz samo jednog pravca, a protok vozila je veća“, rekao je ranije za Nova.rs stručnjak za bezbednost saobraćaja, profesor Milan Vujanić i dodao da se građani u Beogradu još uvek nisu navikli na kružne tokove, pa se zbog toga teže snalaze.

VIDEO: Sudar autobusa u Žarkovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare