Pripadnici Uprave za vanredne situacije iz Niša, Kragujevca, Beograda, Novog Sada i Pančeva, 36 vatrogasaca i dva člana medicinskog tima sa 14 vozila, krenuli su danas iz Niša u Grčku kako bi pomogli svojim kolegaama iz ove zemlje u borbama sa vatrenom stihijom. Na put ih je ispratio v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

„Poštovani vatrogasci, drage kolege, kad god vas pratim u ovakve situacije, radim to sa dva pomešana osećanja, sa brigom i strepnjom koju delimo sa vašim porodicama jer idete tamo gde je najteže. Ne idete da uživate u lepim prizorima već idete tamo gde opasnost preti na svakom koraku. Ispraćam vas i sa osećajem ponosa jer znam da ćete vašim radom, hrabrošću, vašom obučenošću da obasjate zastavu naše zemlje koju nosite na vašim uniformama. Hvala vam i za ono što svakog dana radite za naše građane i činite ponosnim Upravu za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vaša bezbednost je maksimalni prioritet, molim vas maksimalno se čuvajte i čuvajte jedan drugog. Želimo da ovu misiju uspešno okončate, da se vratite živi i zdravi vašim porodicama i nama, želim da vas dočekamo kao heroje jer vi to jeste“,  kazao je Čaušić u obraćanju vatrogascima.

On je objasnio da naši ljudi u Grčku odlaze na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i grčkog premijera  Kirijakosa Micotakisa.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Čaušić je dodao da tim koji ide u u Grčku da pružimo pomoć kolegama u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili gotovo čitavu zemlju čini 38 članova koji su potpuno dovoljni za 7 do 10 dana.

„Nosimo sve što je potrebno, čak i šatore, da vatrogasci mogu da obavljaju svoj posao minimalno opterećujući domaćine“, rekao je Čaušić, dodajući da vatrogasci odlaze u okolinu Soluna odakle će biti upućeni dalje.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dodao je da za sada ne zna gde će vatrogasci biti raspoređeni i da će o tome odlučiti grčke kolege.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ići će tamo gde su najpotrebniji. Ponudili smo Grcima i letelice jer smo nabavkom novih helikoptera postali jedna od najrespektabilnijih flota što se tiče gašenja požara, ali su grčke kolege rekle da imaju dovoljno vazduhoplova i da im treba podrška sa zemlje. U svakom slučaju spremni smo da im izađemo u susret i nekim drugim snagama za slučaj dalje eskalacije požara. Sada šaljemo 14 vozila, kamiona, terenskih vozila prilagođenih uslovima za koje pretpostavljamo da ćemo naći u Grčkoj, čak i jedan kvad za posebno teško pristupačne terene. Poslali smo i sanitetski tim koji će biti na raspolaganju, ne samo našim ljudima, već i stanovništvu Grčke za slučaj povređivanja“, zaključio je Čaušić.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu
Atika i na ostrvima Rodos i Krf.

Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije,
Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.

Prema podacima grčke Civilne zaštite, u poslednja 24 sata zemlju su zahvatila 64 nova požara, što je dovelo do daljih evakuacija i velike štete, uključujući ostrvo

Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

BONUS VIDEO: Požari besne u Grčkoj: Evakuacija na Rodosu, Krfu i Eviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar