Silovanje ilustracija Foto:Shutterstock

Vest da je J. Z. (67) iz Banatskog Novog Sela, koji se sumnjiči da je aprila obljubio devojku (19), pušten na slobodu, opravdano je uznemirila javnost u Srbiji, ali i žrtvu ovog manijaka. Portal Nova.rs poslao je upit Višem sudu u Pančevu kako bismo proverili kako je moguće da je silovatelj pušten na slobodu, međutim, dobili smo krajnje sraman odgovor - iz suda tvrde da iako je reč o povratniku, on u proteklih 30 godina nije učinio nijedno krivično delo.

J. Z. je nedavno pušten na slobodu, a kako navode iz Višeg suda u Pančevu, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Pančevu stava je da je sudija za prethodni postupak pravilno i u skladu sa zakonom doneo rešenje kojim je ukinuo pritvor prema osumnjičenom J.Z. iz Pančeva.

„Nalazeći da nisu ispunjeni uslovi za produženje pritvora osumnjičenom, ceneći sve okolnosti slučaja, i to da je okrivljeni prethodno osuđivan za istovrsno krivično delo i da je od tada do vremena kada je ponovio istovrsno krivično delo za koje je osnovano sumnjiv, protekao duži vremenski period, odnosno da se radi o vremenskoj distanci od preko 30 godina, te da u tom vremenskom periodu nije vršio krivična dela odnosno nije osuđivan ni za istovrsno niti za bilo koje drugo krivično delo, usled čega nijedan dokaz koji se nalazi u spisima ne ukazuje na suprotno, ceneći ih u međusobnoj povezanosti i zavisnosti, ne ukazuju sa dovoljnim stepenom izvesnosti da će osumnjičeni, u situaciji da se nađe na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo“, navodi se u odgovoru suda.

Foto: Shutterstock

Kako dalje navode, okrivljeni je bio podvrgnut psihološkom i neuropsihijatrijskom veštačenju od strane veštaka.

„Nalaz i mišljenje Komisije veštaka nalazi u spisima gde je detaljno obrađen kako psihički nalaz tako nalaz, analiza slučaja i mišljenje veštaka; te da iz istog proizilazi da nema podataka za postojanje primarno povišenog stepena agresije, seksualnog nagona i diskontrole impulsa kao i da u trenutku odlučivanja po žalbi, ne postoji osnov za izricanje neke od medicinskih mera bezbednosti niti mere zaštitnog nadzora. Način izvršenja kao i okolnosti izvršenja krivičnog dela kao razlozi o pritvoru, moraju odudarati od uobičajenog načina i okolnosti izvršenja dela i o tome bi morali da se daju jasni razlozi, što po stavu vanpretresnog veća Višeg suda u Pančevu nije slučaj, shodno čemu je ocenjeno da nijedan navod iznet u žalbi VJT Pančevo ne dovodi u pitanje pravilan i na zakonu zasnovan stav sudije za prethodni postupak“, zaključuju iz Višeg suda u Pančevu za Nova.rs.

Ilustracija

„Da li to znači da on sada može da nastavi da siluje koga hoće?“

Podsetimo, redakciji portala Nova.rs javila se i oštećena tinejdžerka. Kako navodi potresena devojka, ne može da poveruje da se čovek, koji je tako nešto počinio, našao na slobodi, pogotovo što se radi o licu koje je već osuđivano zbog silovanja. Kako ističe, potresena je nakon ove odluke i plaši se za svoju bezbednost.

„Ne mogu da verujem da uopšte može da se dogodi da sud takvog čoveka pusti na slobodu. On je na slobodi maltene pre nego što je i uhapšen. Da li to znači da on sada može da nastavi da siluje koga hoće? Užasno sam potresena i bojim se za sebe, za porodicu, za drugarice. Bojim se za sve druge devojčice kojima sada on može da radi šta hoće i da ne odgovara. Taj čovek je i meni rekao da može da mi uradi šta hoće i da neće odgovarati“, navodi za Nova.rs vidno uznemirena devojka.

Prema njenim rečima, ne može da shvati kako čovek koji je već robijao zbog istog dela može da se nađe na slobodi.

„Njemu to nije prvi put, on je već osuđivan na 5, 6 godina zatvora za silovanje. Kada sam to saznala, najpre iz novina, pozlilo mi je. Ja ne mogu da verujem da će on ikada biti na slobodi“, zaključuje potresena i uplakana žrtva silovanja.

Vest o puštanju osumnjičenog na slobodu uznemirila je javnost u Srbiji. Pogotovo ako se uzme u obzir povećana stopa nasilja nad ženama u proteklih nekoliko godina. Svakodnevno smo svedoci nasilja nad ženama, o čemu svedoče i brojne vesti u medijima. Upravo zbog toga javnost je uznemirila odluka da se silovatelj pusti na slobodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare