Foto:Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Mladić Aleksandar V. (17) poginuo je pre nekoliko dana u bizarnoj nesreći u Barajevu, nakon što je pao sa krova automobila koji je vozio njegov drug. Na društvenim mrežama nedavno je osvanuo i snimak koji je nastao neposredno pre tragedije, a Aleksandar nije jedini koji je izgubio glavu zbog boljeg snimka ili lepšeg kadra na društvenim mrežama. Proteklih godina zabeležen je veliki broj tragedija usled izazova na društvenim mrežama ili namere da se napravi što bolji snimak ili fotografija.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Barajeva, neposredo pre tragedije u kojoj je stradao Aleksandar V, kada je pao sa krova automobila u pokretu, koji je vozio njegov drug, takođe star 17 godina. Sve se dešavalo u noći između subote i nedelje, a ceo poduhvat, koji se tragično završio po tinejdžere, od kojih je jedan poginuo a drugi uhapšen zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, započeo je u ulici punoj mladih, od kojih su mnogi mobilnim telefonom snimali „pežo“ na čijem krovu leži mladić.

Kako se vidi na snimku, automobil kreće, Aleksandar je na krovu, ali u Ulici SIme Markovića vozač je naglo zakočio i tinejdžer je sleteo sa krova automobila i zadobio povrede od kojih je preminuo na licu mesta. Ispostavilo se da vozač nije imao dozvolu.

Pročitajte još:

Ovo je samo poslednji u nizu slučajeva kada su mladi, u želji za što atraktivnijim snimkom ili slikom koja će biti okačeni na društvene mreže ili odgovarajući na neki besmisleni izazov, zadobili povrede ili stradali.

Ponekad je dovoljan nesrećan splet okolnosti ili trenutak nepažnje da dođe do nesreća sa strašnim posledicama, a ponekad ljudi, jednostavno, izazivaju sudbinu.

Foto: Instagram

Slavlje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu pretvorilo se 23. aprila prošle godine u tragediju.

Drugovi su se okupili da proslave momačko veče, a među njima je bio i Lazar Đ. (30) iz Paraćina. On i njegov drug Stefan Lj. odlučili su da posle slavlja naprave atraktivni selfi i postave ga na svoje profile na društvenim mrežama. Izlazak sunca na Petrovaradinskoj tvrđavi je stvarno spektakularan prizor a u potrazi za boljim uglom i boljim mestom, mladići su napravili grešku koja je bila kobna po jednog od njih.

Jedan mrtav, drugi teško povređen

Lazar i Stefan su pali sa bedema tvrđave. Kada je došla ekipa Hitne pomoći, mogli su samo da konstatuju Lazarevu smrt, dok je Stefan zadobio teške telesne povrede i prebačen je u Klinički centar Vojvodine.

Želja za dobrim i efektnim kadrom bila je kobna i po tinejdžera N.V. (17) iz mesta Klenik kod Bujanovca. On je januara 2022. godine otišao kod drugova u susedno mesto Ristovac, a onda je napravio kobnu grešku. Hteo je da napravi selfi i popeo se na vagon kompozicije voza koji je stajao u tom mestu.

Foto: Shutterstock

On je do kompozicije došao sa dvojicom drugova, popeo se na vagon i hteo da napravi selfi, a plan je bio da ga oni fotografišu sa zemlje. Ali, kada se tinejdžer popeo na vagon, uspostavljen je Voltin luk i njega je udarila struja. Udar ga je bacio sa vagona na tlo, a zadobio je opekotine na oko 80 odsto tela.

Prva pomoć mu je ukazana u bolnici u Vranju ali je zbog težine povreda prevezen u Klinički centar Niš gde je, uprkos naporima lekara, preminuo usled opekotina.

Prosečno strada četiri do pet osoba zbog penjanja na vagone

Ovo nije jedini slučaj da mladi stradaju na taj način, pa se u decembru prošle godine oglasila i Železnica Srbije koja je apelovala na mlade da se ne penju na kompozicije i upozorila na teške posledice koje to može imati po njih.

Foto:Nova.rs

„Železnica Srbije  podseća da svake godine prosečno četiri do pet osoba, uglavnom mladih, pogine ili bude teško povređeno od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže prilikom penjanja na vagone. Kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti. Da bi u takvim situacijama došlo do strujnog udara, nije neophodno da se dodirnu vodovi kontaktne mreže, već je dovoljno da se uđe u strujno kolo koje može da bude i nekoliko metara udaljeno od kablova. Takve situacije gotovo se po pravilu dešavaju prilikom penjanja na vagone i posledice budu tragične“, upozorili su iz Železnica Srbije.

Popeo se na Donžon kulu zbog lajva

Javnost Srbije seća se i slučaja koji se dogodilo prošle godine u Kruševcu, kada je Gorska služba spasavanja morala da interveniše i spusti Bojana T. (46) koji se popeo na vrh Donžon kule u arheološkom parku u Kruševcu, odakle je snimao uživo prenos na društvenim mrežama.

Sudeći prema snimcima koji je Bojan T. objavio ranije, u pitanju je izazov koji je muškarac uradio želeći da se dokaže svom prijatelju i dokaže mu da je moguće popeti se na kulu. Na sreću, nije bilo povređenih, ali su pripadnici GSS imali pune ruke posla.

BONUS VIDEO: Lančani sudar na beogradskom mostu „Gazela“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare