Foto: Shutterstock

Romana S. (51), bivša bankarka Zagrebačke banke, pravosnažno je osuđena na dve godine zatvora zbog prevare u kojoj je sa računa 66 umrlih klijenata neovlašćeno podigla i potrošila čak 117.000 evra.

Presuda je donesena nakon što je utvrđeno da je koristila svoj položaj da ilegalno pribavi novac sa računa koji su bili neaktivni godinama.

Tako je tokom 2013. i 2014. godine sama sebi isplatila 307.600 kuna i 75.600 evra. Odnosno, sveukupno oko 117.000 evra.

Prema presudi, ona je 2013. i 2014. u Zagrebu, u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, na radnom mestu porodičnog bankara, u naknadi da pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti klijenata, odnosno naslednika, sastavljala neistine nalog za isplatu, prenosi N1.

Romana je osuđena na dve godine zatvora uz obavezu da sav nezakonito stečen iznos uplati u državni budžet. Vrhovni sud je potvrdio presudu.

Naslednici

Ovih je dana dosuđeno i da Zagrebačkoj banci mora platiti oko 18.000 evra s troškovima postupka jer je banka porodice jedne od klijentkinja podmirila štetu. Bankarka je tražila da je oslobode plaćanja jer je protiv pravosnažne presude “podnela ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH”.

Ona je svoj plan provodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živjelo u susednim zemljama, pre svega Srbiji i BiH.

Osim toga, slučaj Jove, koji je preminuo 1997. godine, otkrio je prevaru nakon što su naslednici pokušali podići njegovu staru štednju u banci. Otkriveno je da je račun preminulog klijenta korišćen za podizanje 20.000 kuna u aprilu 2014. godine.

Foto: Shutterstock

Bankarka koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu ustrajala je u svojoj odbrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njenom šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina.

Posebno je zanimljiv slučaj pokojne Julijane, takođe klijentkinje Zagrebačke banke. Porodica uopšte nije znala da je pokojnica u banci držala 24.000 evra i 12.000 kuna štednje sve dok je o tome pre četiri godine nije obavestila policija.

“Moja baka preminula je još 1997. godine, a ja pojma nisam imala o njenoj staroj deviznoj štednji. Kao porodica za to smo saznali kad smo 2015. godine pozvani u policiju”, svedočila je tokom suđenja Julijanina unuka.

Zagrebačka banka nadoknadila je štetu svim klijentima i njihovim porodicama ne čekajući pravosnažnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahteve prema bivšoj bankarki, piše Danica.hr.

VIDEO: Akcija MUP – zaplena marihuane i hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar