Danka Ilić, forenzičari, forenzika kombo, dnk
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Istraga ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora privršava se kraju, a još uvek se ne zna da li je Više javno tužilaštvo u Zaječaru prikupilo dovoljno dokaza protiv osumnjičenih radnika JKP "Vodovod" iz Bora, Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića. Istragu otežava to što do danas nema odgovora na dva pitanja - gde je telo deteta i kako je moguće da na mestu zločina nisu pronađeni DNK tragovi Danke.

Danka Ilić je nestala 26. marta, a zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP „Vodovod“. Osumnjičeni se terete da su kobnog dana devojčicu udarili službenim automobilom, a potom njeno telo uneli u kola.

Foto:Društvene mreže

Devojčica se, prema navodima policije, u jednom trenutku osvestila, a tada ju je jedan od osumnjičenih navodno usmrtio. Iako su osumnjičeni najpre u policiji priznali izvršenje zločina i do detalja objasnili šta se dogodilo, naknadno su u tužilaštvu povukli priznanja, tvrdeći da su ona izvuđena.

Upravo ova okolnosti dovela je u pitanje dokaze koje je dosad tužilaštvo sakupilo.

Pročitajte još:

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, istraga ubistva deteta se privršava kraju, gotovo sva veštačenja su stigla u Više javno tužilaštvu u Zaječaru, te se postavlja pitanje da li će optužnica protiv osumnjičenih biti podignuta.

Istragu definitivnu koči to što i dalje nema odgovora na dva ključna pitanja. Jedno od njih je gde je telo Danke Ilić i kako je moguće da ono nije pronađeno skoro pet meseci nakon nestanka.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Dosad je pretraženo celo Banjsko polje, sela u okolini Bora, međutim, nije se pojavio nijedan trag koji bi ukazao na to gde je telo devojčice. Teren je danima pretraživan, a nakon nestanka Danke u Banjskom polju bilo je više stotina policajaca.

Deponija, na kojoj su osumnjičeni navodno najpre sakrili telo, pretražena je više puta, ali nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da se Danka zaista tu nalazila.

Divlja deponija na Starom banjskom putu kod Bora gde se nalazi telo devojčice Danke Ilić Foto:M.M./ATAImages

Drugo pitanje koje je bez odgovora jeste kako je moguće da na mestu zločina, odnosno u automobilu koji su kritičnog dana vozili osumnjičeni, nema DNK tragova devojčice. Naime, do sada je analizirano više od 500 tragova i ni na jednom nije pronađen biološki materijal devojčice.

Pročitajte još:

Biološki materijal devojčice je ključan za istragu jer bi on nedvosmisleno vezao osumnjičene za mesto zločina. Samim tim postupajuće tužilaštvo bi imalo čvrst dokaz da je dete ubijeno u vozilu.

Šta se desilo u Banjskom polju?

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta. Tog dana njena majka prijavila je policiji da joj je dete nestalo sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

VIDEO: Policajac u penziji o slučaju Danke Ilić: Bojim se da je napravljen krucijalni propust tokom istrage

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare