Foto: Shutterstock, Društvene mreže

Vasko Lješković (37), visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, ubijen je u dvorištu svoje kuće na Cetinju hicem iz snajpera, uprkos visokim zidinama oko njegovog dvorišta. Na identičan način ubijen je još jedan muškarac koji se dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, a reč je o Daliboru Đuriću (34), koji je hicem iz snajperske puške ubijen dok je boravio u Istražnom zatvoru u crnogorskom Spužu. Njegov ubica do danas nije pronađen.

Mafijaška likvidacija koja se prošle nedelje odigrala na Cetinju kada je još nepoznata osoba ispalila hitac iz snajperske puške dok je  Vasko Lješković ručao u svom dvorištu kuće u tom gradu, nesumnjivo nosi potpis profesionalca, imajući u vidu okolnosti pod kojima je izvršena. Još neidentifikovani pucač ispali je hitac najverovatnije sa obližnjeg brda, sa kog je mogao videti Lješkovića uprkos visokim zidinama kojima je njegova kuća opasana, a metak je „škaljarca“ pogodio pravo u srce.

Vasko Lješković Foto: umrli.me

I ovo nije prvi put da se u obračun kriminalnih grupa, koji svoje račune inače sravnjavaju brutalnim likvidacijama na ulici, eksplozivnim napravama i vatrenim oružjem, umeša profesionalac sa snajperom. Nepoznata osoba istih kvalifikacija izvršila je ubistvo Dalibora Đurića u trenutku dok se taj mladić, koji je takođe označavan pripadnikom „škaljarskog klana“, bio na odsluženju kazne u Istražnom zatvoru u Spužu septembra 2016. godine.

Kobnog dana je Đurić, po utvrđenom protokolu, izašao do zatvorske teretane, koja se nalazila u poluotvorenom delu zatvora, a gde uopšte nije trebalo da boravi imajući u vidu da se strahovalo da bi mu se nešto moglo dogoditi. Iako se činilo da je zaštićen visokim betonskim zidovima Istražnog zatvora u Spužu, Đurića je upucao snajperista sa oko 300 metara daljine. Hitac ga je pogodio pravo u srce.

„Neko je šetao, neko vežbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao“, kazali su iz zatvora crnogorskim medijima nakon ubistva. Posledice ravanja bile su fatalne po Đurića.

„Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu“, kazali su zaposleni u ovom zatvoru. Uprkos tome što je odmah prevezen do bolnice, za Đurovića je već bilo kasno.

Spuž zatvor
Foto: N1

Policija je odmah blokirala ovaj deo grada, utvrdili su da je pucač nišanio Đurovića sa obližnjeg brda, a da se sa lica mesta najverovatnije odvezao automobilom italijanskih registarskih oznaka, koji je kasnije nađen zapaljen.

Zbog ove likvidacije su uhapšene dve osobe, ali su označene pomagačima. Odlukom Apelacionog suda Crne Gore Dejan R. Pavićević osuđen na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo putem pomaganja Dalibora Đurića, dok je Miloš V. Trbo, za ista krivična dela osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora. Pucač nikada nije pronađen, tako da ova likvidacija nikada nije u potpunosti rasvetljena.

Država porodici ubijenog isplatila odštetu

Porodica Dalibora Đurića vodila je postupak protiv Crne Gore i utvrđeno je da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija mogao da sačuva život tog Kotoranina, jer su 1. jula 2016. godine obavešteni da mu je ugrožena bezbednost, ali ga uprkos tome nisu premestili u zatvoreni, bolje čuvani deo Kazneno-popravnog doma, pisale su ranije Vijesti. Zbog toga je država morala da plati 50.000 evra odštete.

Dalibor Đurić Foto: Facebook

Inače, Đurić je više puta bio na meti napadača, jednom prilikom čak i u Beogradu 2011, kada je aktiviran eksploziv koji je navodno njemu bio namenjen. Tada se verovalo da je Đurić pokušao da nađe utočište u novobeogradskim blokovima jer je bežao od rata škaljarskog i kavačkog klana.

Lješkovića tražili godinama

Škaljarca Vaska Lješkovića su ubice navodno tražile godinama, a u prilog tome govore i brojne poruke koje su pripadnici kavačkog klana razmenjivali sa policajcima koji su za njih radili, iako su istovremeno bili u službi.

“I da probamo, rekao sam, živoga, oči bih mu izvadio”… “Htio sam svakako da ti pišem, ali čekam još sjutra da potvrdim za Lješkovića, namješta ga čovjek, dako ga ćapim”… “​Brzo ga nećemo pominjati – živi bili pa vidjeli”… “Ne mogu da ulovim ovoga Lješkovića iz CT, on jedini zna đe je…”, samo su neke od poruka razmenjenih tokom 2020. i 2021. godine između više pripadnika kavačkog klana koji su još tada dogovarali likvidaciju visokopozicioniranog škaljarca.

Iz poruka koje su razmenili proizlazi da im je i neko od službenika Uprave policije pomagao u lociranju tog škaljarca.

“Kako se zove onaj, granicu da provjerim?”, šalje taj policajac 9. decembra 2020. godine članu cetinjske ćelije kavačkog klana, koji mu odgovara “Vasko Lješković”.

Iz ovih poruka se takođe može videti i da su ga oslovljavali nadimkom „Konobar“, a za informaciju o njegovoj lokaciji nudili su 50.000 evra.

Bonus video: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar