Šest meseci prošlo je od masakra u selima Malo Orašje i Dubona, kada je Uroš B. (21) iz automatske puške ubio devet osoba, a ranio više od 13 ljudi. Zbog zločina, koji je potresao javnost u regionu, nedavno je podignuta optužnica protiv Uroša B, a njemu zbog stravičnog masakra preti samo 20 godina zatvora.

Tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš B. uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca.

Pročitajte još:

Kobnog dana, na samom kraju sela Malo Orašje nalazi se sportski teren i spomenik, okupila se omladina kako bi napravili roštilj i družili se. U jednom trenutku tokom večeri, Uroš B. je automobilom došao do mesta okupljanja mladih.

„Lezite dole ili ću sve da vas pobijem“, povikao je, ali ga niko od omladine nije ozbiljno shvatio, a čak su mu i ponudili da sedne sa njima da popije nešto. Nakon ovoga, Uroš B. je otvorio vatru na okupljene i smrtno ranio šest osoba.

Foto: MUP

Odatle se svojim automobilom vratio u rodnu Dubonu i ispred škole na klupici zatekao nekoliko mladih koji su sedeli i pričali. Počeo je da puca na njih i na mestu ubio mladog policajca i njegovu sestru, ali i njihovog prijatelja koji je sedeo sa njima.

Zatim se okrenuo prema devojci koja je sedela u automobilu pored škole, počeo da puca na nju, ali je ona uspela da pobegne i zatvori se u jednu staru kuću, odakle je pozvala policiju.

Monstrum se potom uputio u selo Šepšin, ali tu, na svu sreću, nije nikoga ubio.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Odatle je počeo svoj beg i oteo taksi u kom se pored vozača nalazila i devojka i pod pretnjom bombom naterao taksistu da ga odveze u vikendicu u okolini Kragujevca. Tu je uhapšen čak osam sati posle masakra, a njegov otac takođe je uhapšen, kao i ujak i rođak. Optužnica je podignuta protiv tri osobe.

Porodice su zavijene u crno, a Srbiju je dan posle masovne pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, zadesila još jedna nesaglediva tragedija od koje se niko nije oporavio. Naša zemlja ostala je da krvari, a masovni zločinac moći će da robija svega 20 godina, jer je u momentu izvršenja krivičnog dela imao manje od 21 godinu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je saopšteno, psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš B. bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu B. se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.