.

Utisak većinskog dela javnosti da je postupak koji je Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo protiv trojice inspektora IV odeljenja beogradske policije zbog navodne zloupotrebe položaja i prebijanja dvojice muškaraca, zapravo organizovana odmazda za razotkrivanje narko-plantaže "Jovanjica" i njihove odbrane bivšeg načelnika Slobodana Milenkovića zvanog Mali Senta, dodatno je pojačan nakon poslednjeg pretresa koji je održan pred Višim sudom u Beogradu. Naime, nakon što je sud isključio iz dokaza zapise o nelegalnom prisluškivanju policajaca, a koje je tužilaštvo pokušalo da poturi u optužnici, tužiteljka iz VJT Danijela Kljajić, fokus svog ispitivanja, iz njoj znanih razloga, nije postavila na predmetnu optužnicu već - "Jovanjicu" .

Inspektori Milan Isakov, Miloš Vešović i Miloš Knežević optuženi su da su zloupotrebili položaj tako što su pretrukli i zlostavljali dvojicu muškaraca, koji su jednom od njih dugovali novac za iznajmljivanje nargile. Sva trojica su negirali krivicu, dok su inspektori Isakov i Vešović nedvosmisleno tvrdili da je postupak protiv njih montiran zbog učestvovanja u razotkrivanju „Jovanjice“.

Miloš Vešović, Marko Drašković, Milan Isakov Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Optužnica u ovom slučaju podignuta je istog dana kada je Milan Isakov svedočio na suđenju vlasniku narko-plantaže „Jovanjica“ Predragu Koluviju. Da posredi ipak nije bila puka slučajnost, već loše organizovana i kordinisana  zakulisna radnja,  razotkrila je činjenica što optužnicu nije podigla tužiteljka koja je vodila istragu, već tadašnja šefica antikoruptivnog odeljenja VJT Željka Nikolaidis.

Pročitajte još:

Budući da niko nije hteo da zastupa ovu iznuđenu optužnicu pred sudom, koja je obilovala nezakonitim i sumnjivim dokazima, ista je na kraju završila u rukama jedne od najbližih saradnica glavnog tužioca VJT Nenada Stefanovića- tužiteljke Danijele Kljajić. Nakon što je sudija Milan Grkinić na poslednjem pretresu isključio iz dokaza čak 42 prisluškivana razgovora koji su nezakonito pribavljeni, advokat dvojice policajaca poručio je da će morati da se ispita ko stoji iza svega toga.

– Mora se hitno utvrditi ko se to usudio da suprotno Ustavu i Zakonu prisluškuje policajce koji se bore protiv droga. Ali, isto tako se mora utvrditi ko je u Tužilaštvu odgovoran za to da nezakonito prisluškivanje pokuša da uvede kao dokaz protiv inspektora Četvrtog odeljenja. Današnjom odlukom sud je potvrdio da je 42 razgovora tužilaštvo pokušalo da uvede kao dokaz, a svih 42 razgovora su rezultat nezakonitog prisluškivanja – rekao je novinarima rekao advokat Marko Drašković iz advokatske kancelarije Tomanović koji zastupa inspektore Isakova i Vešovića.

Tužiteljka u sandalama za plažu 

Tuziteljka Danijela Kljajić, Foto:privatna arhiva

Tužiteljka Kljajić je tokom ispitivanja okrivljenih, daleko veću pažnju posvetila razotkrivanju „Jovanjice“, nego onome što piše u optužnici koju je preuzela da zastupa.

„Koliko policajaca, inspektora, je učestvovalo u otkrivanju Jovanjice i hapšenju Koluvije? Zahtevam tačan broj – bila je izričita tužiteljka Kljajić, koja je još u hodniku pred sudnicom skrenula pažnju prisutnih zbog nesvakidašnjeg „stajlinga“ i nerprikladne obuće, u kakvoj je inače zabranjen ulazak u Palatu pravde.

Advokat optuženih Drašković upitao je: „Tužiteljka, zašto Vas zanima Jovanjica?, dok se sudija uporno obraćao optuženima da nisu dužni da odgovaraju na sva pitanja.

Uprkos insistiranju tužiteljke Danijele Kljajić, tačan odgovor nije dobila, preneo je nedeljnik „Vreme“.

Slučaj tužiteljke Jelene Stevančević 

Ovaj nedeljnik podseća i da prvobitnu istragu protiv inspektora vodila druga tužiteljka – Jelena Stevančević. Odbijala je da inspektore optuži pred Višim tužilaštvom i smatrala je da ceo slučaj treba proslediti na nižu instancu i u neko od Osnovnih tužilaštava. Šef VJT Nenad Stefanović insistirao je da budu optuženi na višoj instanci i kada je tužiteljka Stevančević nastavila da mu prkosi, insistirajući na primeni zakona, ekspresno joj je predmet oduzet i to dok je bila na godišnjem odmoru.

Tužiteljka Jelena Stevančević Foto:BIRN.rs

Tu nije bio kraj nedaćama po njenu karijeru. Ubrzo je, umesto predmeta, ona premeštena u niže – Osnovno tužilaštvo, pošto nije prošla na konkursu za stalni izbor tužilaca u beogradskom VJT. Inače, kada Stevančević nije izabrana na konkursu nastala je pobuna među delom njenih kolega zato što važi za tužiteljku koja se strogo, gotovo tvrdoglavo, drži zakona, o čemu je početkom ove godine pisao i istraživački portal Birn za koji je tužiteljka i dala intervju o čitavom tom periodu.

Sudija Grkinić odbio je da u sudnici čuje tužiteljku Jelenu Stevančević kao svedoka u postupku protiv inspektora, ocenivši predlog za njenim svedočenjem kao “suvišan”. Na isti način sudija je odbacio i predlog da kao svedoke čuje i inspektore Slobodan Milenkovića i Dušana Mitića, prenosi „Vreme“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare