Viktor Drešaj Foto: Ivona Đokić/M portal

Pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja su jutros u akciji kodnog naziva „General“, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsili Viktora Drešaja, a jutros rano izvršeni su pretresi porodične kuće i objekata koje koristi Viktor Drešaj. Prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija, u istoj akciji uhapšeni su i Vaso Ulić i njegov sin, te Marinko Prelević i još 15 osoba.

Kako M portal piše, Vaso Ulić važi za „crnogorskog Eskobara“ i decenijama je pod nadzorom međunarodnih službi zbog šverca velikih količina opojnih droga. U Crnoj Gori je uhapšen 29. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić teretilo ga je da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika.

Posle više od godinu dana suđenja, on se nagodio sa SDT i u zamenu za 2 godine zatvora priznao je da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju. Sudilo mu se po dve optužnice, jednom mu je na teret stavljeno da je organizovao kriminalnu grupu koja je prokrijumčarila 60 kilograma praha za proizvodnju tableta ekstazija, dok je drugom optužen za šverc još oko 160 kilograma tableta MDMA, piše taj crnogorski portal.

Vaso Ulić Foto: Ivona Đokić/M portal

Sutkinja Višeg suda Biljana Uskoković osudila je Ulića na ukupno dvije godine zatvora, a u to je uračunato i 11 meseci koje je proveo u pritvoru, pa je u zatvoru proveo još nešto više od godinu dana. Njemu je izrečena i novčana kazna od 100.000 evra, a presudom mu je oduzeta i imovina vredna 300.000 eura.

Prije toga Ulić je negirao krivicu i kazao da godinama živi u Crnoj Gori gdje se bavi porodičnim biznisom.

Akcija je, na osnovu prethodne višemesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP) počela jutros, saopštio je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Klan Drešaj, koji predvode braća Viktor i Leon, u evidencijama službi bezbjednosti vodi kao jedan od najmoćnijih u Crnoj Gori. Prema izvještaju SOCTA za 2021. godinu Drešaji se bave švercom kokaina, ali im je primarna djelatnost šverc duvana.

VIDEO: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar