Veselin Milić i Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Sedam meseci je prošlo od trenutka kada je na televiziji, pre milionskim auditorijumom, prikazan spisak dece koju je K. K. (14) namerao da ubije 3. maja u školi "Vladislav Ribnikar", a policija i dalje vodi istragu o tome ko je krivac za to delo. Spisak je pokazao ni manje-ni više nego načelnik PU Beograd Veselin Milić, međutim, čini se da MUP nije video taj trenutak tokom Milićevog obraćanja naciji. Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs ističe da odluka da li će iko biti procesuiran zbog curenja spiska, kao i sve, zavisi isključivo od odluke predsednika Aleksandra Vučića.

Roditelji dece koja pohađaju OŠ „Vladislav Ribnikar“ dostavili su nakon zločina koji je potresao javnost u regionu spisak svojih zahteva nadležnima. Među zahtevima našao se i onaj koji se odnosi na odgovornost za objavljivanje spiska maloletnog ubice i fotografija ubijene dece.

Nadležni organi, verovatno u nameri da smire potresene roditelje, ubrzo su saopštili i da se po tom pitanju MUP sprovodi istragu. Istraga se sprovodi punih sedam meseci, a odgovornih i dalje nema.

Paljenje sveća ispred škole Vladislav Ribnikar Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ko je odgovoran za curenje spisak nije poznato, a pretpostavka je da bi MUP najpre trebalo da krene od načelnik PU Beograd, Veselina Milića. Mahao je spiskom na televiziji, cela javnost je to videla, pa se postavlja pitanje kako njegove kolege nisu.

Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs navodi da odgovora na zahtev roditelja nema zato što je očigledno ko je to objavio.

Pročitajte još:

„Odgovora nema zato što je očigledno ko je to objavio. Postoje činjenice na osnovu kojih Unutrašnja kontrola MUP-a može da utvrdi ko je i po čijem naređenju objavio spisak dece. Najveći problem Srbije je upravo u tome što nasilje ni u jednom segmentu nije smanjeno. Vlast tragedije koje su se dogodile 3. i 4. maja ničemu nije opametila. Nasilje se čak i pojačava, a to je jedna od stvari koja je zastrašujuća i koja govori o činjenjici da nas ništa ne može dozvati pameti, pa ni takve dve tragedije epskih razmera“, navodi advokat Prelević.
Prelević navodi i da to što nema istrage u vezi sa spiskom dece iz „Ribnikara“, nije propust, a ni slučajnost.

Foto: Nova.rs/Video

„To je namerno dokazivanje da od volje jednog čoveka zavisi da li će neko biti krivično gonjen ili ne, da li će tužilaštvo da postupa. To je ustvari neophodno, jer svakom uzurpatoru vlasti je neophodno da svima stavi do znanja da je on u svojoj vlasti svemoguć“, navodi sagovornik Nove.

Prelević ističe da odluka o tome da li će biti istrage i kako će se ona završiti, zavisi samo od jednog čoveka, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ovde se pita samo jedna osoba koja dokazuje svoju svemoć, da je iznad zakona i pravila, iznad institucija. Njemu je to neophodno, u nekim zapadno-evropskim zmljama bi ljudi podneli ostavke, imali problema, međutim, kod nas, kod našeg vođe, vladavina je koncipirana na svemoći, a ne na nemoći, i zato je ona tako transparentna. Mislim da je on doveo naciju do trenutka da im se svemoć i nasilje sviđa, i zato se mi od ovoga godinama nećemo izlečiti“, zaključuje Prelević i dodaje:

Pročitajte još:

„Ako već pričamo o Miliću, ja bih podsetio da iza njega na tom snimku stoji njegov ministar kome to što on radi ne smeta, što znači da to nije bila ideja Veselina Milića. Pa i predsednik Aleksandar Vučić je tada rekao da je maloletni ubica bio žrtva vršnjačkog nasilja. Ta apsolutna neistina je mnogo štete nanela porodicama koje su izgubile decu jer su dobili na hiljade pretnji, a K.K. je odjedanput postao žrtva“.

Veselin Milić Foto:Milos Tesic/ATAImages

Iako je spisak u javnost procureo čak i pre Milićevog obraćanja javnost, i isti dostavljen pojedinim novinarima, pravo je pitanje i kako je moguće da nadležni organi u potezu načelnik PU Beograd nisu videli kršenje bar nekoliko zakona. Zapravo, kako je moguće i da načelnik policije ne zna šta je u okviru zakona, a šta nije, kao i šta sme da se iznosi u javnost, a šta ne.

Najpre, u obavezi je da zaštiti identitete maloletnika čija se imena nalaze na spisku.

Podsetimo, K. K. (14) izvršio je masakr 3. maja u školi „Vladislav Ribnikar“. Kobnog dana došao je u školu i iz očevog pištolja usmrtio 10 osoba. Ubijeno je devetoro đaka i domar škole.
K. K. se spremao za zločin o čemu svedoči spisak sa imenima dece koje je nameravao da ubije, a koji je pronađen u njegovoj sobi nakon zločina.

VIDEO: Ima empatije, ali nema memorijalnog centra: Roditelji dece iz „Ribnikara“ od države očekuju pravdu