Foto: Shutterstock

Sudski izvršitelj (44), koji je osuđen na šest meseci kućnog zatvora zbog polnog uznemiravnja i proganjanja devojčice i to u istom sudu u kom je radio, nije zaposlen u tom sudu od 3 jula, kada je i doneta pravosnažna presuda, kazali su za list Nova.

„Muškarcu 44 koji je radio kao sudski izvršitelj, radni odnos je prestao 3. jula, kada je doneta pravosnažna presuda, a u međuvremenu bi trebalo i da je vratio službenu legitimaciju“, rečeno je za portal Nova.rs iz tog Osnovnog suda. Oni ipak u svom odgovoru ne navode na koji način je osuđenik ostao bez posla, da li je dobio otkaz ili je u pitanju sporazumni raskid radnog odnosa.

Sagovornik iz tog Osnovnog suda je naglasio da su oni potreseni i šokirani celim slučajem i da izražavaju razumevanje za postupke oca maloletnice koja je bila žrtva polnog uznemiravanja i proganjanja od strane čoveka koji je radi kao sudski izvršitelj.

„Želimo da razjasnimo i da otac žrtve nije direktni oštećeni u tom sudskom postupku i da zato nije mogao da ostvari uvid u dokumenta, ali je mogao da angažuje advokata i da na taj način dođe do spisa“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

Takođe, on dodaje da nije bilo nikavog odugovlačenja postupka, i da je vreme od početka sudskog postupka do pravosnažne presude od 524 dana, razuman rok za okončanje takvog sudskog postupka.

Osuđenik još čeka nanogicu

Sve se dešava u jednom gradu u Vojvodini, po kome pravosnažni osuđeni bivši sudski izvršitelj još slobodno šeta, iako je presuda postala izvršna 12. avgusta ove godine. Jednostavno, njemu još nije stavljena nanogica, jer ih u Srbiji nema dovoljno.

„Ja ne znam da li je moje dete jedina žrtva tog čoveka, ne znam da li je možda koristio svoj položaj i službenu legitimaciju za neke protivzakonite stvari. Kažu mi ljudi da su ga videli u jednoj osnovnoj školi, to je uznemirrujuće“, kaže za prtal Nova.rs otac maloletnice koju je krajem 2022. i početkom 2023. godine proganjao osuđeni 44-godišnjak.

Osim kao sudski izvršitelj, osuđenik je radio i kao medijator, u vansudskom poravnjanju sporova. Ali, kako list Nova saznaje, nije mu obnovljena licenca. Naime, da bi radio kao medijator, osoba mora da ispunjava određene uslove, među kojima je i onaj koji kaže: „Da nije osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje poslova posredovanja (dokazuje izvodom iz kaznene evidencije MUP RS)“.

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova, u kojem treće nezavisno, neutralno i nepristrasno lice, posrednik – medijator, pomaže stranama u sukobu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja. Medijaciji se može pristupiti pre i u toku sudskog postupka, kao i u toku postupka po pravnim lekovima ili u toku izvršnog postupka.

„Tužilaštvo je prvo zatražilo zatvorsku kaznu od 8 meseci, ali je okrivljeni priznao krivicu pa je verovatno i to uzeto kao olakšavajća okolnost, te je osuđen na 6 meseci. Tužilaštvo se, koliko je meni poznato nije žalilo na ovu presudu“, kaže za portal Nova.rs otac devojčice.

Mesecima slao poruke maloletnici

Bivši sudski izvršitelj, podsećanja radi, osuđen je jer je mesecima slao poruke maloletnici u kojoj ju je zvao da se vide, da popiju zajedno kafu, iako je devojčica nekoliko puta slala poruke u kojima ga je zamolila da prestane. Govorio joj je da je lepa, a u nekoiko navrata ju je grlio i dodirivao, držao za ruku i na taj način izvršio krivčno delo polno uznemiravanjeza koje je i osuđen.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za uznemiravanje maloletnica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare