Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva;Printscreen

Iskazi Dejana Dragijevića i njegovog pokojnog brata Dalibora, koje su dali u policiji u okviru istrage koja se vodila za ubistvo Danke Ilić iz Bora, a koje su kasnije opovrgli, ne poklapaju se u potpunosti u pogledu određenih detalja koje su obojica opisali. Dejan Dragijević se i dalje nalazi u pritvoru, nakon što je protiv njega i Srđana Jankovića podignuta optužnica, a predistraga slučaja smrti Dalibora Dragijevića do sada nije dala značajnije rezultate.

Na samom početku optužnice, u koju je Danas.rs imao uvid, izneti su iskazi okrivljenih za ubistvo devojčice, kao i iskazi oca okrivljenog i njegovog pokojnog brata koji je takođe saslušan kao osumnjičeni, ali je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima preminuo u policijskoj stanici u Boru.

Dejan Dragijević Foto: Društvene mreže

Dragijević je u policiji priznao da je izvršio krivično delo.

On je u svom iskazu naveo da je 26. marta oko 13.00 časova, zajedno sa Jankovićem došao u Banjsko polje službenim kolima „fiat panda“ kako bi u Ozrenskoj ulici otklonili kvar u jednom šahtu. Zatim je naveo da su se odvezli na kraj Ulice Vojvode Radomira Putnika i stali pored napuštene kuće kako bi urinirali, i da su nakon toga seli u kola i krenuli istom ulicom niže, da bi posle 100 metara osetio udarac, što je i rekao Jankoviću koji je vozio. On je dalje vrlo detaljno objasnio na koji način je ugušio devojčicu, njen izgled kao i samo ostavljanje tela na deponiji.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Dragijević je istog dana saslušan i u tužilaštvu, što je retka praksa. Obično se osumnjičeni u policiji saslušava dan ranije nego u tužilaštvu. U optužnici ne piše koliko je vremena tog dana proteklo od davanja iskaza u policiji do davanja iskaza u tužilaštvu.

Dragijević je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru rekao da ostaje pri pređašnjem iskazu u policiji, s tim da je bio detaljniji i odgovarao je na pitanja tužioca i branioca.

On je naveo da je samo par minuta nakon što su udarili i usmrtili devojčicu, naišao beli „pikap“ i da ih je vozač pitao da li su videli devojčicu na šta je Janković odgovorio odrično, iako je dete bilo u gepeku. Ispostavilo se da je u tom „pikapu“ bio devojčicin otac.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dragijević je rekao da on tada nije znao da je to otac devojčice. U ovom iskazu, tužilac je pitao Dragijevića zašto se 28. marta vratio na deponiju, a Dragijević je odgovorio da se tog dana svojim autom „pežo“ dovezao na mesto gde su ostavili telo devojčice, koje je stavio u crni džak. Dalje je izjavio da se prvo odvezao svojoj kući, da je tamo pokazao ocu i bratu telo, ali je tužiocu rekao da se ne seća gde je nakon toga odvezao telo.

Kao razlog svih radnji naveo je da je sve uradio kako policija ne bi saznala da su on i Janković usmrtili dete, da se kaje i da bi postupio drugačije kada bi se ponovo našao u ovakvoj situaciji.

Informaciju da je Dragijević 28. marta bio na deponiji, tužilac je najverovatnije saznao iz iskaza Dragijevićevog brata Dalibora koji je dao u policiji, a koji je sutradan preminuo u policijskoj stanici u Boru.

Iskaz ubijenog Dalibora

Daliborov iskaz u policiji je neuobičajeno kratak ako se uzme težina krivičnog dela.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

On je izjavio da je njegov brat 26. marta došao sa posla oko 15.30, da je primetio neke promene u njegovom ponašanju, jer je bio uznemiren, i da mu je Dejan tada priznao šta se desilo. Dalje je naveo da je Dejan 28. marta došao kući svojim autom „pežo“ i da je u gepeku kola video džak. Dalibor je izjavio da je džak bio bele boje, što je potpuno suprotno onome što je Dejan izjavio tužiocu, da je džak crne boje.

On je pitao Dejana šta je u džaku, na šta mu je on odgovorio da je u pitanju telo devojčice i da se tada čudio. On nije upitan zašto se iščuđavao, ako mu je Dejan još 26. marta rekao šta je uradio. Pokojni Dalibor dalje navodi da je i njihov otac video telo i da su se sva trojica dogovorili da telo premeste u jednu napuštenu kuću na novom Zlotskom putu, što su i uradili. Na kraju je izjavio da mu je Dejan, pre nego što je uhapšen rekao da je telo sklonio iz te kuće i svoji kolima ga odvezao i zakopao blizu Brestovačkog mosta, piše Danas.rs.

Telo očigledno nije zakopano tamo, jer bi ga policija pronašla, a u optužnici se na kraju tvrdi da je telo iz te kuće odneo otac Dragijevića na nepoznatu lokaciju, nakon što su mu sinovi pohapšeni. U optužnici se ne može videti odakle tužilaštvo crpi ovu informaciju, jer se otac Dragijevića sve vreme branio ćutanjem i do danas nije izjavio nijednu reč tužilaštvu, niti je bilo čime dokazana ova tvrdnja tužilaštva, tj. u optužnici tih dokaza nema.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Danas.rs.

Telo devojčice nije pronađeno

Podsećanja radi, Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv radnika JKP „Vodovod“ za ubistvo Danke Ilić. Devojčicino telo nikada nije pronađeno, a policija nije prikupila nijedan biološki trag koji bi nesumnjivo potvrdio da se devojčica nalazila u službenom vozilu. Veštačenjem GPS iz vozila utvrđeno je da su Janković i Dragijević kobnog dana bili u Banjskom polju. Nijedna kamera nije zabeležila trenutak kada vozilom udaraju devojčicu.

Bonus video: I MUP Srbije potvrdio da na snimku iz Beča nije Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare