Foto:Miljan Simonović wikimedia ; promo logo; shutterstock

Konsultacije do kasno u noć u zaključanom kabinetu, dodirivanje, neprimereni komentari, ponižavanje ali i seksualno uznemiravanje neke su od optužbi koje su bivše i sadašnje studentkinje iznele na račun G. M, vanrednog profesora na jednom predmetu. Tvrdnje su vrlo ozbiljne a simptomatično je da mnoge studentkinje koje su opisivale, u najmanju ruku, neprimereno ponašanje profesora G. M, ponavljaju istu priču i model delovanja i navode iste detalje.

Jedna od njih (ime poznato redakciji portala Nova.rs) završila je Fakultet bezbednosti i opisuje susret koji je imala sa profesorom koji je za nju bio vrlo neprijatan i prešao je granicu dozvoljenog. Za studente G. M. je autoritet, a važi za vrlo strogog profesora, što nije samo po sebi problem, ali mnoge druge stvari jesu.

„Ima i drugih, takođe strogih profesora, ali kod njih je sve transparentno i jasno. Kod profesora G. M. nije. Prvo, ispit se polagao u njegovom kabinetu koji je mali, kako se kaže „dva sa dva“. Umesto da se polaže ispit u amfiteatru, on bi studente ispitivao u tom kabinetu, u nenormalnim uslovima, gde ne mogu da dišu i sede jedni drugim na glavama. Mnogi su se osećali loše prilikom ispitivanja. Na zidovima su satovi, raznih veličina, kao i venecijanske maske, sve izgleda nekako čudno. Na stolu je figura sa tri mala majmuna, jedan koji drži ruke na očima, drugi na ušima, treći na ustima. Kada sam ja imala neprijatno iskustvo sa njim, rekao mi je da moram da se ponašam baš kao ta tri mala majmuna, da ćutim o onome što sam videla, čula i doživela“, kaže sagovornica portala Nova.rs.

Foto: Wikimedia/Miljan Simonović

Kako navodi, „selekcija“ je počinjala još tokom predavanja, a završavala bi se konsultacijama u kabinetu profesora G. M.

„Zastrašivao bi studente, govorio bi nam da je on vrhunski psiholog i da nas „čita“, da po našim pokretima i mimici vidi šta mislimo. Svi su ga se plašili, a on bi procenjivao i birao one studentkinje za koje je mislio da su najranjivije. To je pomislio i za mene, ali se prevario. Obarao bi studentkinje na ispitu, a onda bi usledio poziv kojeg su se mnoge plašile, da dođu u njegov kabinet na konsultacije. Tada bi krenule i neprimerene izjave, meni je rekao da sam „posebna“, da sam zrelija od svoje generacije, da treba da budem sa nekim starijim. Posle sam saznala, u kontaktu sa koleginicama, da je identične rečenice i njima izgovarao. Ono što je bilo posebno uznemirujuće je što on ne komunicira javno, već preko poruka na mobilnom telefonu. Da bi saznali koju su ocenu dobili, studenti su morali da pošalju poruku. On bi se raspitivao i privatnim stvrima, postavljao privatna, neprimerena pitanja, koje nemaju veze sa fakultetom i studiranjem i pedagog ne bi trebalo da ih postavlja“, kaže ova devojka.

Pročitajte još:

Konsultacije u kabinetu bi se obavljale kasno, kada je na Fakultetu bilo malo ljudi, u kabinetu čija se vrata automatski zaključavaju, a otvaraju se na šifru, koju zna samo profesor.

„Došla sam na ispit, ispitivao me je, a onda je počeo da govori neke stvari koje se nisu ticale gradiva, već mog privatnog života. Rekao mi je da treba da budem sa starijim i da mu priđem bliže. Ja sam odbila i rekla da mi je dobro gde jesam. Rekao mi je da sam previše napeta, da zažmurim i da zamislim da mi se kupka sliva niz lice. Nisam pristala i tada su počele pretnje. Rekao mi je da ću puzati po podu kabineta da bi završila fakultet. Na kraju sam uputila molbu da polažem pred komisijom i prošla sam. Stekla sam utisak da ga i dekan štiti, a ne znam zbog čega. Neke njegove kolege su mu skrenule pažnju na ponašanje, zbog žalbi studentkinja, ali se on tada i na njih ustremio, bio je vrlo agresivan i prema njima. Iz dekanata su tvrdili da nemaju nikakvih prijava protiv profesora, ali to nije tačno. Ja sam u molbi za polaganje pred komisijom napisala zašto to tražim, a znam da su se i druge studentkinje žalile“, objašnjava sagovornica portala Nova.rs.

Foto:Shutterstock

Prema pojedinim njenim koleginicama pomenuti profesor je, navodno, bio još napadniji.

„Ponekad bi ponižavao studentkinje, jednoj je govorio da će je lupiti po dupetu za svaki pogrešan odgovor, vređao bi ih. Drugu je terao da radi 15 čučnjeva kada nešto pogreši. On nema pravo da fizički kažnjava nekog ili da ga dodiruje. Jednoj devojci je zavlačio ruku pod džemper. Koleginica je rekla da ju je terao da pije rakiju sa njim u kabinetu, druga da joj je dao čokoladu da je stavi u usta, zažmuri i opisuje šta oseća. To su vrlo neprijatne situacije, pogotovo kada se devojka nalazi sa njim, nasamo, u zradi polupraznog fakulteta. Da li je sa nekim devojkama otišao i dalje, ne znam, ali kada se pokrenula priča, ispostavilo se da su mnoge studentkinje proše identičan tretman, da je govorio identične reči, da je imao razrađenu proceduru“, objašnjava bivša studentkinja Fakulteta bezbednosti.

Žrtve potražile pomoć

Ističe da je o svemu odlučila da sada progovori jer su joj se nedavno javile devojke koje su prošle identično. Neke su zbog trauma potražile i profesionalnu pomoć.

Pročitajte još:

Po rečima sagovornika portala Nova.rs iz akademske zajednice, treba imati u vidu da na univerzitetu ne važe samo zakoni i propisi, već postoji i etički kodeks koji mora da bude poštovan, jer su fakulteti obrazovne, ali i vaspitne institucije.

Podsetimo, proteklih dana bivše i sadašnje studentkinje Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka su na Instagram stranici „Ženske solidarnosti“ podelile su svoja svoja iskustva s određenim profesorima, a koja se mogu okaraterisati kao seksualno uznemiravanje. Upravo na pomenutoj stranici pomenut je i G. M.

A šta kaže Fakultet za bezbednost?

Povodom kontroverze vezane za objave na društvenim mrežama koje se odnose na navodni slučaj seksualnog uznemiravanja na Fakultetu bezbednosti, obaveštavamo vas da Fakultet do današnjeg dana nikada nije primio ni jednu prijavu studenata ili zaposlenih koja bi se odnosila na seksualno uznemiravanje od strane profesora G. M. Isto se odnosi i na druge vrste uznemiravanja ili povrede ravnopravnosti (rodna ravnopravnost, seksualna orijentacija i sl).

Kao odgovoran član akademske zajednice i sastavni deo Univerziteta u Beogradu, Fakultet bezbednosti vodi računa o svim osetljivim pitanjima iz domena zaštite integriteta ličnosti i u tom smislu su uspostavljeni potrebni pravni i drugi mehanizmi pomoću kojih se studenti i zaposleni oba pola štite od svake vrste seksualnog ili nekog drugog oblika uznemiravanja.

Radi prevencije svake vrste uznemiravanja Fakulutet je još pre više godina preduzeo sledeće mere:

1) Imenovana je Poverenica za ravnopravnost čiji je zadatak prevencija i sprečavanje seksualnog uznemiravanja studenata i zaposlenih, suzbijanje svakog oblika diskriminacije po osnovu pola, roda, rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, kao i pokretanje postupaka protiv svakog lica koje seksualno uznemirava studente ili zaposlene na Fakultetu. Poverenica za ravnopravnost je završila obuke koje je Univerzitet organizovao za te svrhe;

2) Na internet stranici Fakulteta objavljen je Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu u Beogradu, zajedno sa kontakt podacima Poverencie za ravnopravnost, i u tom pogledu svi studenti i zaposleni na Fakultetu bezbednosti imaju potpunu informaciju o svojim pravima i institucionalnoj zaštiti od svake vrste uznemiravanja.

3) Pre početka studija, prilikom zaključivanja Ugovora o studiranju, svaki student i studentkinja Fakulteta dobija pisano Obaveštenje o tome da Fakultet ne toleriše nikakav oblik seksualnog uznemiravanja i da studenti u slučaju takvog uznemiravanja treba da se jave Poverenici za ravnopravnost i pokrenu postupak uz punu zaštitu poverljivosti i njihove ličnosti. U istom obaveštenju navode se telefon, imejl i broj kancelarije Poverenice koja je svakodnevno na Fakultetu i dostupna je za svakog studenta i studentkinje.

Napominjemo da ne postoji institucija u bilo kom pravnom sistemu koja funkcioniše na osnovu kuloarskih priča ili medijskih kampanja. Samo kada i ako postoji prijava koja ukazuje na uznemiravanje bilo koje vrste moguće je preduzeti propisane mere i aktivnosti kako bi se na zakonit način utvrdile relevantne činjenice, ispitalo postojanje pravne i/ili etičke odgovornosti i zaštitila ugrožena lica. U suprotnom, ostajemo na terenu neproverenih informacija i ostavljamo prostor za različita tumačenja i neutemeljene zaključke. Ne treba smetnuti s uma ni to da je namerno lažno prijavljivanje, ukoliko do istog dođe, protivpravno i neetično ponašanje, koje takođe podleže odgovornosti.

Na kraju, odgovorno tvrdimo da niko od strane studenata ili zaposlenih na Fakultetu bezbednosti nije uputio nijednu zvaničnu pritužbu ili prijavu koja se odnosi na seksualno uznemiravanje. Kada i ako do toga dođe, nadležni organi Fakulteta neće oklevati da započnu postupak utvrđivanja konkretne individualne odgovornosti. Fakultet garantuje da će saslušati i uvažiti svako lice koje prijavi bilo koji vid nasilja ili uznemiravanja i pružiti mu priliku da iznese i potkrepi svoje tvrdnje, u skladu sa propisima i uz punu zaštitu prava i integriteta ličnosti, vodeći računa o akademskim uzusima i pedagoškim obzirima.

BONUS VIDEO: Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću optuženom za silovanje učenica škole glume

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare