Foto:europol.europa.eu

Pripadnici Evropola učestvovali su u utorak 15. oktobra u hapšenju M. K. osumnjičenog da je 2021. godine u Rakovici ubio Zorana Uskokovića Skoleta (23). Evropol navodi da je M. K. plaćen da izvrši ubistvo, a da je pištolj kojim je zločin izvršen donet u Srbiju, specijalno za tu namenu.

Pored M. K. (38) u utorak su u Beogradu uhapšeni N.Ž. (45), A.D. (31) i V.B. (39), zbog sumnje da su izvršili krivična dela teško ubistvo i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, navodi se u saopštenju MUP-a. Ubistvo Skoleta mlađeg je izvršeno tako što se M.K. po nalogu N. Ž. maskirao noseći silikonsku masku starijeg muškarca i iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ispalio dva hica.

Foto:europol.europa.eu

Evropol u saopštenju navodi da je uhapšeni M.K. „opasan plaćeni ubica“, kojeg je angažovala kriminalna grupa, a da je motiv zločina bila osveta.

Za identifikaciju osumnjičenog za ubistvo, kao i organizatora, ključni su bili obaveštajni podaci do kojih je Evropol došao tokom svog rada na razbijanju šifrovanih platformi za komunikaciju koje koriste organizovane grupe, saopštio je Evropol.

Pročitajte još:

„Šef organizovane kriminalne grupe imao je ključnu ulogu u regrutovanju plaćenog ubice i koordinisanju logistike i samog ubistva. Šef kriminalne grupe je razradio plan i organizovao bekstvo ubice, regrutovao još dvojicu osumnjičenih koji su bili zaduženi za praćenje žrtve, i nabavio oružje koje je korišćeno u ubistvu, a koje je doneto u Srbiju specijalno za ovaj zločin“, objavio je Evropol.

Foto: MUP Srbije/Video

Ubistvo je izvršeno u Beogradu 2021. godine, a osumnjičeni za ubistvo M. K. je nosio silikonsku masku s likom starijeg muškarca i hodao sa štapom, upucao žrtvu u glavu i prošao pored njega.

On je uhapšen zajedno sa organizatorom ubistva i još dvojicom saučenika, naveo je Evropol.

Foto:printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Evropska služba je u otkrivanju počinilaca bila fokusirana na obaveštajni rad i operativnu podršku, a njeni stručnjaci su radili zajedno sa srpskim policajcima na dešifrovanju komunikacije osumnjičenih, što je dovelo do informacija koje su omogućile identifikaciju.

„Srpski policajci su iz tog razloga poslati u sedište Evropola u Hagu. Na dan hapšenja, Evropol je u Beograd poslao specijalni tim koji je asistirao srpskim vlastim u akciji“, navodi Evropol.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Zorana Uskokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare