Slavica Radovanović Foto: NS

Svako ponašanje deteta i promene u ponašanju treba da budu primećeni od strane razrednog starešine ili drugog nastavnika, ali u slučaju napadača u OŠ “Vladislav Ribnikar” je zatajila porodica, kaže poslanica i bivša pukovnica policije Slavica Radovanović.

„Ako se dete povlači u sebe roditelji je trebalo da primete. Nemoguće je da dete pravi neke planove, da bude zatvoreno u sebe, možda ne komunicira ni sa kim, skandalozno da ga je otac vodio u streljanu i da je imao pristup oružju“, rekla je ona u emisiji Newsnight na N1.

Ističe da dečak koji je ubio osmoro i ranio šestoro u napadu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu po zakonu ne bi trebalo da uđe u streljanu.

„Ne možete da odete jednom u streljanu i da ispucate 10 metaka i provedete pola sata i da znate da pucate, to je trajalo. Dete je sigurno više puta odlazilo“, kazala je Radovanović za N1.

Dodala je i da je velika odgovornost na ocu, jer ključ i šifru za sef u kom mora da se čuva pištolj treba da ima samo vlasnik oružja, a ovde je, kako kaže, dete imalo pristup.

Dodaje da je sada kasno za bilo kakav vid podrške osim psihološke, ali da bol roditelja traje.

„Vi možete da nastavite da živite sa tim ali nikada ne možete da se oporavito od toga – priča o roditeljima“, rekla je ona za N1.

Ocenila je da je “strašno” da je posle takvog događaja Ministarstvo prosvete odlučilo da se održava nastava, samo sa minutom ćutanja.

Sada treba gledati samo kako će se ta deca oporaviti, kazala je Radovanović.

Ona je rekla da se deca upoznaju sa negativnim obrascima ponašanja rijaliti emisije.

„Likovi koji ulaze u raznoraze ‘Zadruge’, ‘Parove’ i šta već postoji su potpuno neadekvatne osobe, a popularni su i onda se to vrti na mrežama, iako smo mi predlagali i REM da se takav tip emisija ukine“, rekla je ona, ističući da se u tim emisijama događa nasilje.

***

BONUS VIDEO – Pucnji i muk u srcu Beograda: Devetoro ubijenih u osnovnoj školi na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar