Slavica Radovanović Foto: Nova

Dok Srbija žali za policajcem Nikolom Krsmanovićem (34), ubijenim na dužnosti kod Loznice prilikom kontrole automobila i sumnjivih osoba, ministar policije Ivica Dačić je svojim čestim, a ponekad i neprimerenim oglašavanjem pokazao da je nedostojan funkcije, kaže pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

U poslednjem svom obraćanju javnosti, ministar policije Ivica Dačić saopštio je javnosti da je Faton Hajrizi, osumnjičen za ubistvo pograničnog policajca Krsmanovića lociran i likvidiran u okolini Loznice. Ovo je samo poslednje u nizu saopštenja i obraćanja javnosti ministra policije u poslednja dva dana, nakon tragičnog događaja od 18. jula u Lipničkom Šoru, kraj Loznice.

Pročitajte još:

Oko sat vremena posle ponoći dvojica pograničnih policajaca, Nikola Krsmanović (34) i Vjekoslav Ilić (50) primetili su sumnjivo vozilo, taksi tutinskih registarskih oznaka, uključili rotaciju i krenuli za njim. Kada se taksi, „mercedes“, zaustavio, policajci su započeli kontrolu dokumenata i vozila, koje im se učinilo sumnjivo, jer se nalazilo na ruti kojom često prolaze i šverceri razne robe, kao i krijumčari ljudi.

U jednom trenutku jedan od policajaca je zatražio od putnika da otvori torbu, ali je ovaj potegao pištolj i počeo da puca. Nikola Krsmanović je smrtno ranjen i preminuo je u bolnici, dok je Vjekoslav Ilić pogođen u rame, uspeo da repetira pištolj i ispali nekoliko hitaca u pravcu napadača, ali ga tada nije pogodio.

Vrlo brzo je usledilo obraćanje ministra policije Ivice Dačića, koji je ubistvo policajca Krsmanovića i ranjavanje Ilića nazvao terorizmom.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Ovo ne treba nazvati terorizmom, jer je u pitanju osoba koja je begunac iz zatvora, kriminalac koji je pokušao ilegalno da pređe granicu. Ministar Dačić je trebalo da se obrati javnosti, ali ne toliko često i ne sa toliko informacija koje su puštene u javnost. Ne treba isključivo on da se oglašava o ubistvu policajca, to je posao direktora policije ili njegovog pomoćnika. Svojim čestim obraćanjem, a potom polemikom sa vestima koje su objavljivane u kosovskim medijima“, objašnjava pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

Na licu mesta su pronađena dokumenta za koje se mislilo da pripadaju napadaču, pasoš takozvanog Kosova i nemačka lična karta na ime Artan Hajrizi. Vrlo brzo se to našlo sve u medijima, uz komentar ministra Dačića, da je Artan osumnjčen za ubistvo policajca. Objavljivanje fotografije osumnjičenog za ubistvo policajca ima logike, ali potom se Artan Hajrizi oglasio za kosovkse medije iz Nemačke, kao i njegov otac. Ispostavilo se da je čovek koji je pucao na policajce zapravo Artanov stariji brat Faton Hajrizi. Onda je ministar Dačić ušao u polemiku sa izjavama članova porodice Hajrizi.

hapšenje pretnje
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Brojne izjave ministra policije koji je ušao u polemiku sa jednim građevinskim radnikom, njegova svađa preko saopštenja je sve pretvorilo u cirkus i neku vrstu rijalitija. Prvo je jedan brat bio osumnjičen, pa se ispostavilo da je drugi, baš zbog toga ministar ne treba da se oglašava tako često i da u javnost iznosi toliko podataka, jer sve izgleda neozbiljno i nedostojno te funkcije“, objašnjava pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

Po njenim rečima vrlo je alarmantno što je u poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji ubijen jedan, a ranjena dva policajca u dva odvojena napada.

„Policajac Krsmanović je stradao prilikom legitimisanja sumnjive osobe, a statistike pokazuje da i kod nas i u svetu najviše policajaca tako strada. To znači da bi trebalo primenjivati drugačiji pristup, pogotovo na rizičnim mestima i prema rizičnim osobama i vozilima. Policajci su trebali da obuku pancire, da priđu svaki sa druge strane vozila, da pozovu i možda sačekaju pojačanje. Krsmanović je prošao Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i mogu da kažem da je sigurno imao vrhunsku obuku, jer sam ja tada bila u komisiji koja je ispitivala kandidata. Obuka nije bila samo teoretska, već i praktična, policajci su prolazili obuku kako da postupaju u konkretnim situacijama i to pod nadzorom vrhunskih instruktora. Ipak, trebalo bi razmisliti da se ta znanja, koje policajci steknu, redovno obnavljaju i da nastave da poštuju sve procedure koje su naučili a ne da se opuštaju“, objašnjava pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

BONUS VIDEO: Ministar policije Ivica Dačić sa povređenim žandarmom Milošem Jevremovićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare