Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen parnični postupak protiv roditelja dečaka K. K. koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole. Nakon saslušanja predviđenih svedoka, i nedoalska Miljane Kecmanović, sudija je naredno ročište zakazala za oktobar, kada je previđeno da se nastavi dokazni postupak na kome će biti izvedeni dokazi neuropsihijatrijskog veštačenja oštećenih, odnosno članova porodica ubijenih, kao i maloletnog dečaka-ubice K. K.

Iako je bilo raznih nagađanja do sada da li je dečak podvrgnut pomenutom veštačenju na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Dr Subotić gde je smešten, kako Nova.rs saznaje ovo će biti prvi put od masakra u školi da K. K. bude veštačen. Do sada na pomenutoj klinici se samo pratilo njegovo ponašanje.

Marina Ivelja Foto: TANJUG/TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Na današnjem ročištu prvo je saslušana Lidija Maksić, psiholog ogledne škole „Vladislav Ribnikar“.

„Niko od institucija nije tražio moje stručno mišljenje o 3. maju. Čitala sam sastave koje je napisao K. K., gledala njegove crteže iz likovnog, ali ništa sporno nisam uvidela. Nije se po bilo čemu isticao, niko mi nije ukazao da je njemu potrebna bilo kakva pomoć“, zaključila je Lidija Maksić.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nakon psihologa, danas je svedočila i pedagog škole, Jelena Vujičić, čije su tvrdnje izazvale negodovanje u sudnici. Advokat Marina Ivelja koja brani optužene Kecmanoviće upitala je svedoka pedagoga škole da li je ikada srela K. K., na šta joj je Jelena Vujičić odsečno rekla da nije, a nakon čega je advokatica pročitala mejlove Miljane Kecmanović upućen školi i direktorki na kraju šestog razreda, u kome je zatražila promenu smene u narednoj godini za njenog sina, te je u pomenutim mjelovima naglasila i da je njen sin razgovarao upravo sa pedagogom Vujičić.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nakon svedočenja pedagoga, svoj iskaz je dala i učiteljica dečaka Vesna Belavin. Ona je odgovarajući na pitanja da li je bio pod velikim pritiskom roditelja da uči i sve zna, učiteljica je rekla da on to nije pokazivao.

„Samo se video veliki, ozbiljan i kontinuiran rad sa njim kod kuće. Samo njegov fond reči je bio veliki za taj uzrast. Imao je mnogo znanja i išao je na takmičenja. Njegovi majka i otac su dolazili redovno na sve roditeljske i otvorena vrata. Uvek bi me pitali za savete oko njega i na šta da obrate pažnju i to su primenjivali, jer sam ja to posle videla na njemu“, kazala je Belavin.

Naredno suđenje zakazano je za 24. i 25. oktobar, a osim psihijatrijskog veštačenja porodica nastradale dece kao i maloletnog dečaka-ubice K. K., sudija je za tada zatražila i da se iz Doma zdravlja „Stari grad“ dostavi zdravstveni karton maloletnog K. K., kao i karton iz Klinike za neurologiju i psihijatriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare