Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Amir Hamzagić/Nova.rs; privatna arhiva

Goran Gavrilović, ujak Uroša Blažića, oslobođen je, dok je njegov sin Boris Gavrilović, rođak ubice, osuđen na svega 18 meseci zatvora zbog držanja oružja u vikendici u okolini Kragujevca. U ovoj kući Blažić se krio nakon što se izvršio masakr u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja prošle godine, a advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice žrtava, rekao je za Novu da su nezadovoljni presudom.

Ovo je prva presuda za majske masakre koji su se dogodilo prošle godine u našoj zemlji, a ujaku i rođaku Uroša Blažića sudilo se zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u saizvršlilaštvu

Pročitajte još:

Advokat Stefan Stefanović koji zastupa porodice žrtava u ovim masakrima rekao je za portal Nova.rs da niko nije zadovoljan presudom.

Advokat Stefan Stefanović/Foto: Privatna arhiva

„Apsolutno smo nezadovoljni presudom. Smatramo da kazna nije adekvatna i da je trebalo da obojica budu osuđena. Prilikom pretresa kuće pronađen je veliki broj oružja, koje nema veze sa masakrom, ali svakako odluka nije adekvatna. Ovo su odvojeni procesi i mi nismo oštećeni u ovom postupku, ali su kazne morale biti veće od tih godinu i po dana. Za pomenuto krivično delo zaprećena je kazna zatvora do 12 godina. Očekujemo da će se tužilac žaliti“, rekao je advokat Stefanović.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsećanja radi, Gavrilović je dobio kaznu manju od zakonskog minimuma, s obrzirom na to da je za ovo krivično delo zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Takođe, Borisu Gavriloviću će u kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru, te mu je preostalo svega pet meseci zatvora.

Sam proces za zločine u Malom Orašju i Duboni, nastaviće se u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu, gde će se suditi Blažiću za ubistvo devetoro i ranjavanje 12 ljudi. Ovu odluku doneli su nadležni, naokon incidetna koji se dogodio u maju ove godine u Višem sudu u Smederevu, kada su porodice ubijenih i ranjenih nasrnule na Uroša Blažića kada je uveden u sudnicu.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Blažiću je zaprećena kazna do 20 godina zatvora za ovaj masakr, jer u momentu izvršenja zločina nije imao napunjenu 21 godinu, pa ga zakon smatra za mlađeg punoletnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare