Progon inspektora Odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije, Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, traje od trenutka kada su otkrili imanje "Jovanjica" i uhapsili vlasnika Predraga Koluviju. Sve je počelo poligrafskim testiranjem i optužbama u režimskim medijima, a poslednji čin progona ovih službenika MUP je njihova smena sa radnih mesta.

Slučaj „Jovanjica“ od samog početka nalazi se pod budnim okom javnosti. Od samog početka pomenuta afera je dovođena u vezu s vrhom države. Imanje je otkriveno novembra 2019. godine, a celu akciju predvodili su upravo inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić.

Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Paralelno sa istragom počeli su i pritisci na inspektore. Najpre su optužbe krenule u režimskim medijima gde su Milenković i Mitić nazivali kriminalcima i državnim neprijateljima.

Napadi su postali intenzivniji nakon što ih je vlasnik “Jovanjice” Predrag Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja.

Pročitajte još:

Zbog slučaja „Jovanjica“ poligrafski su testirani nekoliko puta. Poligraf su prošli, međutim, napadi su se nastavili.

Nakon toga u više navrata je bilo zahteva da se inspektori prebace u druga odeljenja, a pritisci su vremenom postali sve jači, tako da se inspektor Milenković saslušan čak i u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pritisci su vršeni na čitavo odeljenje kojim je rukovodio, odnosno na njegove kolege.

I kada se učinilo da situacija ne može biti gora, u medijima se pojavila informacija i da službenici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prate Sentu i da je sve vreme pod prismotrom.

U međuvremenu, do Milenkovića i Mitića su stizale informacije o tome da im je ugrožena bezbednost, ali i pored toga nadležni ništa nisu učinili po tom pitanju.

Poslednji čin progona dogodio se nedavno, a reč je o smeni inspektora. Milenković više nije načelnik Odeljenja za droge, a Mitić šef operative. Njihova smena usledila je neposredno pred njihova svedočenja u slučaju „Jovanjica“ pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Foto: Newsmax Adria

Podsetimo, Dušan Mitić je u svom svedočenje pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da njihova namera bilo hapšenje nekadašnjeg direktora BIA, sada ministra policije, Bratislava Gašića.

Istakao je i da im nije bilo prijatno da uhvate državu u kriminalu.

Očekuje se da u septembru svedoči i Milenković.

Kako je naš portal ranije pisao, „Jovanjica“ je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Predrag Koluvija Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Milenković je svoj put nastavio, dok su njegove kolege, među kojima je bio inspektor Dušan Mitić, dovezle Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“. Tada je otkriveno nešto što dotad, prema rečima inspektora, nije viđeno. Plantaža marihuane, na nekoliko hektara, sa najsavremenijom opremom. Reč je o tolikom prostranstvu da su pretresi na „Jovanjici“ trajali nekoliko dana, vršene su provere i veštačenja biljaka, a Koluvija se ubrzo našao pod istragom i u pritvoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar