Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; privatna arhiva

Slučaj nestanka i ubistva dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju kraj Bora šokirao je javnost, ali je novi šok u javnosti izazvalo hapšenje dvojice osumnjičenih za ovaj zločin, radnika JKP "Vodovod" Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50), koji su prilikom ispitivanja u policiji priznali da su ubili Danku Ilić. Iako su osumnjičeni priznali zločin, telo deteta i dalje nije pronađena, te se postavlja pitanje u javnosti da li to menja tok postupka protiv osumnjičenih ili kvalifikaciju dela. Advokat Aleksandar Zarić u razgovoru za Nova.rs ističe da ceo slučaj zavisi od dokaza koje tužilaštvo poseduje.

Potraga za Dankom Ilić trajala je sve do 4. aprila, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare izjavio da je devojčica ubijena i da su dvojica osumnjičenih priznali zločin. Istog dana, oko 15 časova, oglasio se i ministar policije Bratislav Gašić koji je, između ostalog, izjavio da su Janković i Dragijević osumnjičeni za teško ubistvo. Prema navodima iz policije, obojica su priznali izvršenje krivičnog dela, a razni policajci koji su se pojavljivali u medijima ispričali su, čak pre nego što su osumnjičeni privedeni u Više javno tužilaštvo, detalje njihovih iskaza.

Pročitajte još:

Kako su zvaničnici policije saopštili, službenim vozilom „fijat“ upravljao je Janković, kada su u Banjskom polju 26. marta udarili malu Danku koja je izašla iz porodičnog imanja. Potom je suvozač, Dragijević, izašao, pokupio devojčicu i stavio je u vozilo. Kasnije se devojčica probudila i tada ju je Dragijević usmrtio. Njeno telo su odvezli i bacili na deponiju na Starobanjskom putu. Dva dana kasnije, Dragijević je, po tvrdnjama policije, zajedno sa pomagačima, navodno ocem Radetom i mlađim bratom Daliborom, došao do deponije i sa nje su odneli telo na nepoznatu lokaciju. Rade Dragijević i Dalibor Dragijević uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali izvršiocima u prikrivanju krivičnog dela.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Iako policija sve u javnosti predstavlja kao „gotovu stvar“, veliko je pitanje šta će biti na sudu, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da telo deteta do danas nije pronađeno. Po rečima uglednog advokata krivičara, Aleksandra Miška Zarića, sve će zavisiti od boja dokaza i njihovog kvaliteta.

„Saopšteno je da su osumnjičeni priznali ubistvo, ali su okolnosti tog priznanja nepoznate. Jedna stvar je ako je to priznanje dato u policijskoj stanici samo pred policajcima. Potpuno drugačije će to priznanje sud ceniti ako je dato uz prisustvo branioca i tužioca. Zanimljivo je da se Više tužilaštvo u Zaječaru po tom pitanju opšte ne izjašnjava, iako se kod nas sprovodi tužilaška istraga i tužilaštvo je ono koje daje naloge policiji šta i kako da radi“, objašnjava advokat Zarić.

U praksi se često dešava da osumnjičeni, tokom suđenja, povuku priznanje koje su dali u policiji uz obrazloženje da je to priznanje iznuđeno, Upravo je zato važno da tu budu prisutni i branilac i tužilac.

Ipak, po zakonu, okrivljeni može u svakom trenutku da promeni iskaz i za to neće snositi nikakve posledice. Iako je navodno priznao izvršenje dela u policiji, prilikom ispitivanja u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru Janković se branio ćutanjem, dok je Dragijević ponovio priznanje.

Foto:Društvene mreže

„Teško mi je da komentarišem ceo slučaj bez uvida u dokaze kojima tužilaštvo raspolaže i ocenom njihovog kvaliteta. Priznanje nije dovoljno, jer može da se povuče i potrebni su i čvrsti materijalni dokazi. Moram da priznam da mi iz policijskih saopštenja i obraćanja policajaca nije sve najjasnije i da imam neke nedoumice. Naprimer, neka gospođa iz policije (majorka Bojana Otović Pjanić) za medije je izjavila da im je „umro važan svedok“ (Dalibor Dragijević). Da li je on bio svedok ili osumnjičeni? Da li je onda njegovo hapšenje, ako ga visoka funkcionerka policije naziva svedokom, zapravo vid pritiska na osumnjičenog?“, pita se advokat.

Dok se policija oglašava na sve strane, Više tužilaštvo u Zaječaru se oglasilo samo jednim saopštenjem u kojem su naveli da je osumnjičenima određen pritvor u trajanju do 30 dana. Sada počinje trka sa vremenom.

Danka Ilić Foto: Društvene mreže

„Tužilaštvo ima rok od šest meseci da podigne optužnicu. Ukoliko se to ne dogodi, osumnjičenima će biti ukinut pritvor, ali mislim da se to neće dogoditi. Verujem da će optužnica biti podignuta u tom roku, a čak iako bude vraćena na dopunu, osumnjičeni će ostati u pritvoru u kome mogu da budu do kraja suđenja. Mislim da će oni biti optuženi za teško ubistvo, bez obzira na to da li će telo devojčice biti pronađeno ili ne, ali pitanje je kako će to tužilaštvo dokazati. Problem je što je kvalifikaciju dela izvršio ministar unutrašnjih poslova, a ne tužilaštvo. Sve sumnje treba dokazati na sudu“, objašnjava advokat Aleksandar Miško Zarić.

Za teško ubistvo, za šta se sumnjiče Janković i Dragijević najniža zaprećena kazna je 10 godina zatvora, a najviša doživotna robija.

BONUS VIDEO: Potraga za telom Danke Ilić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare