Hapšenje dilerske grupe foto Španska policija

Španska policija je razbila jednu od najznačajnijih kriminalnih mreža u trgovini drogom koja je koristila afričku rutu, a među njenim članovima se nalazio i državljanin Srbije, koji je tokom jedne rute završio u moru.

Tokom operacije pod nazivom „Grajuela“ (čavka, prim. aut.) koja je trajala duže vreme, zaplenjeno je ukupno četiri tone hašiša i 627 kilograma kokaina, dok je hapšenje bilo izuzetno dramatično.

„Policija je pratila brod „Bader III“ koji je dolazio iz Lisabona. Na njemu su bila šestorica trgovaca drogom, od kojih je jedan državljanin Srbije, jedan je iz provincije Kadis, Ivan Abal, sa nadimkom „El Rubio“, jedan muškarac iz Kambadosa, Santjago R., dok su preostala dvojica iz Galicije. Kada su narko-dileri primetili da ih policija prati, počeli su da bacaju pakete kokaina u more kako bi olakšali plovilo i brže pobegli“, prenose španski mediji.

Poznat identitet uhapšenog Srbina

Policija je identifikovala državljanina Srbije kao Radomira Z. nakon akcije hapšenja koja je završena brzo. Prema navodima lokalnih medija, Radomir Z. je uhapšen 5. aprila, dok su različite okolnosti koje su dovele do njegovog hapšenja.

Naime, kako se navodi, po jednoj verziji državljanin Srbije je napao nožem svog partnera iz Kadiza, pokušavajući da ga spreči da baci kokain. U toku sukoba, trojica Španaca su odlučila da Srbina bace u more kako ne bi ometao njihovo bekstvo. Prema drugoj verziji, Srbin je sam skočio u more nakon sukoba sa saradnicima u pokušaju da se spase.

Kako je došlo do hapšenja

Kako navode lokalni mediji, Radomir Z. nije imao veze sa brodom i ispravnim funkcionisanjem broda, već je bio zadužen da čuva zalihe u ime istočnoevropske organizacije kojoj je poslata ova pošiljka vredna 20 miliona evra (na crnom tržištu).

„Što se tiče njegovih saradnika, oni su uspeli da svojim „narko-čamcem“ pobegnu policiji i za njima se i dalje traga. Inače, svi oni su pod istragom u okviru akcije „Grajuela““, objašnjavaju izvori.

Brod je prešao Atlantik da bi pristao u Egipat, nakon Gibraltarskog moreuza. Nakon utovara, Srbin je seo na jedrilicu sa dvojicom muškaraca sa Galicije i Kadižaninom kako bi nastavili da obezbeđuju zalihe. Put je nastavljen mirno, sve dok nisu naišli patrolni čamci i helikopteri Civilne garde.

Tada su došli na ideju da bace drogu u more, što je razbesnelo Radomira Z., čoveka koji je svojim životom odgovoran za integritet svakog grama. Istraga je pokazala da se Radomir bacio na jednog od saputnika, držeći nož, usled čega je zadobio nekoliko posekotina i povreda.

Nakon što je bačen u more — ili nakon što je skočio, računajući na dve verzije događaja — Civilna garda ga je pokupila i uhapsila.

U akciji uhapšeno 19 osoba

Inače, operacija Grajuela sprovedena je na teritoriji Španije i Portugala. Ukupno je uhapšeno 19 osoba, dok je njih 12 već od ranije bilo u zatvoru. Inspektori su pretresli 24 kuće i zaplenili 1,4 miliona evra u kešu, kao i 19 luksuznih vozila, pet čamaca..

„U operaciji je učestvovalo 250 agenata. Istražitelji su uspeli da dokažu da je ova narko-grupa odgovorna za šverc četiri tone zaplenjenog hašiša i 627 kilograma kokaina. Sedište organizovane kriminalne grupe bilo je u Lisabonu“, saopštili su iz policije.

Bonus video: Španija: Zaplena osam tona kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar