Požar, Uvac Foto: Zoran Đurović

Kanjon Uvca, deo između Priboja i Čajetine već peti dan je u plamenu. Svakim danom požar zahvata sve veću površinu mešovite šume, niskog rastinj i trave, pa danas gori na više od 100 hektara. Zbog nepristupačnosti terena vatrogasne ekipe ne uspevaju da stabilizuju vatru. Dim se širi na sve strane pa se od juče intenzivno oseća čak i u Užicu udaljenom oko 100 kilometara

Prema tvrdnjama meštana, požar je najverovatnije nastao usled udara groma, što zvanično nije potvrđeno. Kako Nova.rs saznaje, požar gasi Vatrogasno-spasilačk jedinice iz Prijepolja a pomagale u im kolege iz Novog Pazara i Užica. Teren je nepristupačan pa delovanje vatrogasaca nije dalo značajnije rezultate.

Pročitajte još:

„Gori mešovita šuma, travnjaci i nisko rastinje. Nije lako proceniti, zbog nepristupačnosti terena, o kojoj se tačno površini radi ali je ona sigurno veća od 100 hektara. Sreća je da u blizini nema objekata pa požar ne oreti ljudima“, rečeno je za naš portal.

Požar je svakim danom sve bliži četinarskom kompleksu pa se strahuje da bi dalje širenje vatre moglo izazvati još veću ekološku katastrofu. Trenutno se, uz pomoć mehanizacije, intenzivno radi na prokopavanju pristupnih požarnih puteva, kako bi vatrogasci mogli da pristupe terenu i zaustave dalje širenje vatre ka četinarima.

Požar, Uvac Foto: Zoran Đurović

Gust dim sa zahvećanog terena širi se na sve strane i stiže do svih viših naselja u okolini Čajetine, Pribja, Prijepolja i Nove Varoši. „Ovih dana se oseća miris paljevine pogotovo u prepodnevnim satima. Jutros je bilo dima koji se nadvio nad Zlatiborom, sada se ne vidi ali se oseća miris koji dopire od požara“, kažu za Nova.rs meštani Zlatibora.

O kojoj požarom zahvaćenoj površini i količini dima je reč, svedoće i činjenica da se miris paljevine oseća i u Užicu, oko 100 kilometara dalje. Ovih dana sve više Užičana, ne znajući odakle dolazi dim, ponovo strepi od deponije, koja je nadomak grada i koja je u maju gorela čitavie tri nedelje, kada su se zatvaranjem u kuće štitili od otrovnog dima. Gašenju požara u kanjonu Uvca doprinele bi i padavine ali, prema najavama metereologa, prve kapi moguće su tek u utorak.

BONUS VIDEO: Helikopterska jedinica MUP Srbije gasi požar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare