Ivan Ninić, advokat, Vladimir Cvijan
Foto: Newsmax Adria/BETAPHOTOMILAN TIMOTIC

Poverenik za informacije od javnog značaja usvojio je žalbu advokata Ivana Ninića protiv Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i naložio službi da ponovo odgovori na pitanje da li je pravnik i političar Vladimir Cvijan, za čiju se smrt saznalo tek nakon tri godine, bio na merema neposredno pre smrti.

Poverenik je, odlučujući o Ninićevoj žalbi, poništio rešenje BIA u kome je odbijen zahtev advokata za pristup informacija od javnog značaja, a koja se tiče toga da li je Cvijan pre smrti bio na merama.

Kako je Ninić na svom Tviter nalogu napisao, poverenik je ujedno usvojio njegovu žalbu, poništio rešenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kao nezakonito i naložio ponovno odličivanje po zahtevu za uvid spisa predmeta.

Podsetimo, advokat Ivan Ninić dosad je u više navrata pisao i istraživao o slučaju Cvijan. Upravo Ninić je objavio službene beleške BIA, koje je pomenuta služba sačinila tri godine nakon smrti političara. Reč je o izjavama članova Cvijanove porodice.

Isto tako, Ninić je objavio i detalje krivične prijave koju je Cvijan podneo protiv predsednika Aleksandra Vučića 2013. godine za ugrožavanje sigurnosti, a za koju se dosad nije znalo.

Foto: N1/Ivan Ninić, advokat

Inače, javnost u Srbiji je tek sredinom marta saznala da se Cvijan utopio januara 2018. godine, što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno. Cvijan je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavlja pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Pročitajte još:

Nakon što je osvanula informacija da se on utopio januara 2018. godine, zatim da je kremiran na zahtev oca, a potom i da ga mu na nadgrobnoj ploči piše samo ime, počelo je da se spekuliše šta zaista stoji iza smrti Vladimira Cvijana.

Vest o Cvijanovoj smrti najpre se pojavila 2018. godine, ali je ona naprasno utihnula, i to, ni manje-ni više nego, kada se pojavio intervju sa njim, koji je navodno rađen „preko posrednika“.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Ipak, ono što se dosad zna jeste da je Cvijan nestao iz javnog života još pre sedam godina. Tačnije, nakon 2014. Cvijan je, praktično, nestao i iz političkog i iz javnog života, pa se nakon te godine više ne mogu pronaći njegove izjave u medijima.

Vest o smrti Vladimira Cvijana, odnosno o načinu na koji je preminuo, saopštilo je Više javno tužilaštvo tri godine nakon što je telo pronađeno. Ta informacija saopštena je nakon što su brojni mediji u Srbiji izrazili interesovanje o tom slučaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare