Veran Matić Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Član stalne Radne grupe za bezbednost novinara, Veran Matić kaže da je slučaju napada na novinara Radara Vuka Cvijića dat veliki prioritet policije i tužilaštva.

„Vuk Cvijić me je nazvao odmah nakon što se dogodio napad na njega, i proradio je taj sistem kontakt tačaka – ja sam obavestio policiju i nadležnog tužioca. Dok sam došao do lica mesta, već je patrola stigla i počelo je uzimanje iskaza, a potom se pojavila još jedna grupa policije iz Uprave kriminalističke policije, što je znak da je dat visok nivo prioriteta ovom slučaju“, kaže za Nedeljnik Matić, koji je i koordinator SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima.

Postoje kamere, postoji svedok

Dodaje da kafić ispred kojeg se napad dogodio ima kameru, koja je verovatno odlično snimila taj deo, ali da je pitanje da li je radila.

Kako kaže, iz UKP-a su poneli kamere, a policija je obavila razgovor i sa napadačem, koji je otišao u zgradu štamparije Borbe.

„Ono što smo mi mogli da uradimo kao mehanizam za prijavljivanje pretnji i napada na novinare uradili smo brzo. Sada je na institucijama odnosno na tužilaštvu i policiji. Koliko sam čuo i viši tužilac se oglasio i dao dodatni prioritet. Ja sam se čuo sa tužiteljkom koja je kontakt tačka u Prvom opštinskom tužilaštvu, koja je zadužena za tu teritoriju. Svi su uključeni u rekordnom roku.“

Matić dodaje da je važno i to što postoji svedok, koji je bio na licu mesta i koji je ostavio broj telefona, a policija će ga kontaktirati.

To targetiranje veoma često dolazi i od strane političara, a to onda predstavlja „neku vrstu zelenog svetla i za dogadjaje kao što je ovaj danas bio – a to je fizički napad na novinare“

Veoma je bitno, prema njegovim rečima, da se ovaj slučaj razreši i dobije sudski epilog – posebno zbog toga je u pitanju napad na novinara istraživača, koji se bavi najtežim društvenim problemama i temama, kao što su korupcija, organizovani kriminal itd.

„Važno je i zbog toga što je napadač s čelne pozicije jedne medijske kuće koja se bavi tabloidnim novinarstvom i koja veoma često targetira novinare kakav je upravo Vuk Cvijić, sa neistinama, lažnim vestima i pričama. Cilj toga jeste upravo to da novinari budu napadnuti na ulici, ne postoji nijedan drugi cilj. Kako se to do sada nije dogodilo od strane građana, očigledno je taj čovek odlučio da sam to uradi“, kaže Matić.

Danas je završen najveći deo radnji i moguće je da se završi u toku današnjeg dana.

A da li se nekada nešto slično dogodilo? Napad novinara na novinara? Matić kaže da se ne seća da se tako nešto dogodilo.

„Ipak, u ovako polarizovanom društvu, gde su polarizovani i mediji, i to u veoma ozbiljnom obimu, nekako je za očekivati da će se iz tekstova nasilje preliti u fizičko. Dosta dugo upozoravam na to da je to moguće i ne bi me čudilo da se nastavi. Postoji najmanje desetak, 15 novinara koji su godinama unazad izloženi napadima, targetiranju, u jednoj užasno toksičnoj atmosferi, i samo je pitanje trenutka kada će ih neko napasti. Mi nemamo mehanizam prevencije, niti postoje napori države da se stvore uslovi za prevenciju, niti se šire poruke kojima se štite novinari“, kaže Matić.

On dodaje da to targetiranje veoma često dolazi i od strane političara, a to onda predstavlja „neku vrstu zelenog svetla i za dogadjaje kao što je ovaj danas bio – a to je fizički napad na novinare“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare