Dvojica srpskih žandarma završila su u bolnici nakon što su ih napali huligani koji podržavaju poljski fudbalski klub "Legija" iz Varšave na stadionu TSC u Bačkoj Topoli, 24. oktobra. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije se tri dana oglašavao ovim povodom, sve dok snimak nije izašao u javnost, a Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije „Dr Arčibald Rajs“, ukazuje na niz propusta u pomenutom slučaju.

Niz propusta, pogrešnih procena i odluka, nestručnosti, politizacija i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe, gde politika, a ne policija određuje šta su prioriteti, kako i šta treba da se radi – slika su i prilika današnjeg stanja u srpskoj policiji. Kola su se slomila na grupici žandarma u Bačkoj Topoli koji su dobili batine od poljskh huligana.

Pročitajte još:

Na snimcima do kojih je došla redakcija portala Nova.rs, ali i snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama, moguće je rekonstruisati šta se dogodilo.

Grupa od više stotina navijača „Legije“ iz Varšave, kojima je inače UEFA zabranila odlazak na gostujuće terene, pojavilo se ispred grupe iznenađenih žandarma koji su, kako to propisi nalažu, obezbeđivali međunarodnu fudbalsku utakmicu.

Ministre Dačiću, vreme je za akciju: Policajci ne smeju biti glineni golubovi!

Policajci nisu hteli da ih puste na tribinu i krenula je rasprava koja je postajala sve žučnija, došlo je do gurkanja, a onda je situacija eskalirala tako što je grupa najekstremnijih navijača napala žandarmeriju. Žandarmerija je imala štitove, oklop i pendreke, ali niko od njih na glavi nije imao šlem, već kačkete, što govori da ih niko nije obavestio o dolasku gostujućih navijača.

Usledilo je povlačenje policije, a čini se da policajci nisu ni znali šta bi trebalo da rade, nisu imali jasne instrukcije, niti su dobijali naređenja, pa su se jednostavno povukli iza vrata sa rešetkama i zatvorili ih za sobom. Na snimku se čuje glas, verovatno inspektora iz Odseka za javni red i mir koji preko radio stanice poziva nekog, verovatno starešinu: “Neka dovede ljude na intervenciju! Neka dovede ljude na intervenciju! Neka dovede ljude koji mu je k….?!“

Do samog kraja, što se vidi na snimku, policija nije dobila pojačanje.

Zanimljivo je da poljski huligani, mnogi od njih maskiranih lica, nisu napadali redare u žutim prslucima niti bilo koga od okupljenih, pa čak ni inspektora u civilu koji je u ruci držao radio stanicu. Njihov cilj je bio da uđu na tribinu, a kada su uspeli u tome, situacija se smirila. Iako nije trebalo da budu tu, poljski navijači su bodrili svoj tim koji je pobedio TSC sa 3:0.

Priveden jedan Poljak

Policija je imala svo vreme ovog sveta da se organizuje tokom meča. Mogla je da pohapsi izgrednike koji su tukli žandarme, a bilo ih je najmanje desetak koji su aktivno učestovali u tuči, i makar još duplo toliko koji su bili nasrtali i gađali policiju.

Od svih tih ljudi priveden je samo jedan državljanin Poljske star 34 godine, ali ne zbog krivičnog dela, već zbog prekršaja i to iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Poljak je kažnjen sa čitavih 20.000 dinara, što je takođe neverovatno, jer je reč o kazni ispod zakonskog minimuma.

Dvojica policajaca na bolovanju

Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruđenja policije „Dr Arčibald Rajs“, ukazuje da je načinjen niz propusta koji su doveli do toga da dvojica policajaca završe na bolovanju.

„Mnoge stvari tu nisu jasne. Pod jedan, ta utakmica je događaj visokog rizika, rade se pripreme. Neverovatno je da grupa od više stotina navijača, sa sve obeležjima, neprimećeno uđe u zemlju i dođe do stadiona u Bačkoj Topoli. Kretanje takvih grupa se opservira i prati, tako da je tu prvi propust“, objašnjava Ljubišić i nastavlja:

Nenad Ljubišić Foto:sup.rs

„Onaj ko je trebalo da obavesti kolege na stadionu o dolasku tih navijača, to nije uradio. Policajci na stadionu su bili iznenađeni, to se vidi po tome što nisu ni šlemove da stave na glavu. Starešina koji je rukovodio celom akcijom je direktno odgovoran. Čini se da policajci nisu znali šta treba da rade, oni su se više branili nego što su intervenisali. Policiji treba da bude izdata jasna komanda – da znaju šta treba da rade i kako da postupaju. U ovom slučaju, čini se, sve to je izostalo“, objašnjava Ljubišić koji je i sam bio nekoliko godina pripadnik žandarmerije.

Potpuno pogrešna procena situacije vidi se i u malom broj pripadnika žandarmerije koji su bili na ulasku na tribinu, a kojima tokom sukoba nije došlo pojačanje.

Zakon o policiji, jasno propisuje kada i kako smeju da se upotrebe sredstva prinude. Ovde su policajci napadnuti i direktno ugroženi, ali zbog loše prakse, sve manje policajaca je spremno da preduzme inicijativu i bez naređenja upotrebi sredstva prinude, čak i u ovakvim situacijama. Ovde, recimo, nije upotrebljen biber sprej kojim bi napadači bili poprskani i zaustavljeni“, objašnjava Ljubišić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima ovaj niz propusta koji je mogao da ima i mnogo teže konsekvence, pogotovo po žandarme koji su napadnuti, posledica je loše kadrovske politike u policiji.

„Napredovanje često zavisi od bespogovorne poslušnosti nadređenima, a na vrhu je politika, a ne policija. Ministarstvo unutrašnih poslova bi trebalo da bude prepušteno policajcima, profesionalcima koji znaju svoj posao“; zaključuje Ljubišić.

Ko je uradio ovu katastrofalnu procenu

Čini se da su policija i obaveštajna služba angažovane na drugim zadacima i da imaju druge prioritete. Obaveštajne službe prate ekološke aktiviste, kako ih vlast zove „eko džihadiste“, neposlušne tužiteljke i sudije, pa čak i inspektore MUP Srbije koji nisu „na liniji“, pa im tako i promakne tristotinak huligana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kazna Poljaku koji je tukao, verovatno i povredio srpskog policajca je ponižavajća.

Otprilike kao malo bezobraznije parkiranje, recimo na mesto za invalide. To samo pokazuje da sistem čak ni policajce ne doživljava kao ljude, već nevažne pione.

Praksa prema „nepodobnima“ u Srbiji je potpuno suprotna – navijač „Partizana“, David V. osuđen je u julu 2023. na dve godine zatvora zbog iste stvari koja je poljskog huligana koštala 20.000 dinara. Srpski navijač je, tokom pražnjenja tribine od strane policije, udario žandarma rukom po štitu i kacigi.

Takođe, svedoci smo nedavnih intervencija policije prilikom Skupštine grada u Beograda, kad je grupica izgrednika počela da izaziva incidente. Stotine teško oklopljenih policajaca intervenisalo je na momente vrlo grubo, pa su udarce pendrecima dobili i neki policajci u civilu.

Aktivisti i demonstranti, koji imaju tu nesreću da budu uhapšeni tokom protesta, bilo da su krivi za neki prekršaj ili ne, redovno dobijaju i zatvorske kazne, a jedan od najdrastičnijih primera je kad je, tada učeniku, Pavlu Cicvariću odrezana kazna od 15 dana zatvora.

Umesto za prekršaj, huligani iz Poljske koji su napali i povredili srpske policajce bi trebalo  da budu optuženi za ometanje službenog lica i napad na službeno lice pri obavljanju službene dužnosti. Ipak, čini se da je vrh MUP Srbije, pa i Prekršajni sud procenio da su poljski huligani koji tuku žandarme mnogo manja društvena opasnost od nekog aktiviste, ili demonstranta koji duva u pištaljku ispred skupštine.

Ko su napadači na policiju?

Poljski huligani su jedni od najozloglašenijih u Evropi, a navijači „Legije“ su jedni od najozloglašenijih u Poljskoj. Njihova najjača navijačka grupa zove se „Tedi bojs“ i poznata je po mnogim nasilnim incidentima.

„Legija“ je često kažnjavana od strane UEFA zbog incidenata koji izazivaju njihovi navijači. Krajem 2023. godine napravili su haos u Birmingemu, gde su pre utakmice sa Aston Vilom. Napadali su i tukli ljude, a tada je policija uhapsila 46 navijača Legije, klub kaznila sa oko 100.000 evra, kao i pet utakmica zabrane vođenja navijača na gostovanje.

Utakmica sa TSC je bila upravo ta, peta utakmica za koju je važila zabrana.

VIDEO: Snimak napada na policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare