Vuk Cvijić Foto: Ivan Dinić/Nova

Više od mesec dana je prošlo od kada je direktor tabloida "Srpski telegraf" Milan Lađević, u Kosovskoj ulici u centru Beograda napao novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijić, a istraga nije puno odmakla od početka. Prema saznanjima Nova.rs, Prvo osnovno javno tužilaštvu u Beogradu i dalje čeka da im policija dostavi sva tražena obaveštanja o slučaju, poput snimaka sa nadzornih kamera, zbog čega su Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uputili čak i urgenciju.

Vuk Cvijić napadnut je 29., maja, a kako je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva odgovoreno portalu Nova.rs, saslušani su učesnici pomenutog događaja i po svemu sudeći, to je to.

„Upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnoj policijskoj stanici sa nalogom za dostavljanje snimaka kamera video-nadzora, kako po istom nije postupljeno dana 18. juna, upućena je urgencija“, navedeno je u odgovoru Prvog OJT.

Pročitajte još:

Prošao je i ceo jun, ušlo se u jul, a odgovora policije još uvek nema. Inače, nadležna policijska stanica, Stari Grad, nalazi se u Ulici majke Jevrosime, koja je paralelna sa Kosovskom ulicom u kojoj se dogodio incident, na manje od pet minuta hoda.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, kada to vlasti ne odgovora, ceo postupak se oteže, a glavna kočnica je opet policija koja treba da dostavi dokaze tužilaštvu. Iako se vlast deklarativno zalaže za slobodu medija i vladavinu pravne države, njihovo ponašanje je potpuno drugačije.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

O napadu na Vuka Cvijića oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, 16. juna, a odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega policija ne dostavlja tužilaštvu snimke sa nadzornih kamera u Kosovskoj ulici u toku napada na novinara Vuka Cvijića, ministar je rekao da se ne meša u operativni rad policije.

„Sve ovo drugo što vam ja saopštavam, saopštavam na osnovu informacija koje dobijam od policije, a ne zbog toga što ja želim da rukovodim policijom ili da glumim nekog glavnog policajca ili šerifa u Srbiji. Što se ovoga tiče, ja sam informisan da je tužilaštvo tražilo kompletan izveštaj o svemu tome i da policija taj izveštaj priprema i da će ga dostaviti tužilaštvu“, rekao je ministar.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Od ove izjave ministra policije prošlo je skoro pune tri nedelje, a policijskog izveštaja u tužilaštvu još nema.

Napad na Vuka Cvijića, novinara „Radara“, dogodio se u bašti kafića u Kosovskoj ulici, 29. maja, kada ga je pesnicom u glavu udario Milan Lađević, direktor i urednik Srpskog telegrafa, kojeg je sreo u Kosovskoj ulici, gde se nalazi redakcija pomenutog tabloida.

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću i njihovim kontaktima (sa Lađevićem). Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me. Policija je tu, razgovarao sam sa njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju sa njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene“, rekao je Cvijić.

Pomenuti lokal, ali i sama ulica, prekriveni su kamerama za video-nadzor, zbog čega se očekuje da slučaj napada brzo bude rasvetljen pre nadležnim organima.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijć o napadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare