Palata pravde Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Viši sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 23.04.2024. godine doneo i javno objavio presudu kojom je okrivljenog Igora Despotovića oglasio je krivim zbog izvršenja krivičnog dela javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajnju od tri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora.

Pročitajte još:

Prilikom objavljivanja presude, predsednik veća ukratko je saopštio razloge presude, a protiv iste dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Kako je ranije pisano, osuđeni Despotović objavljivao je poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom „Sarin“.

Protiv Igora Despotovića (23) iz Beograda Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu zbog sumnje da je podsticao na vršenje terorizma čak dve godine putem društvenih mreža. On je na svojim nalozima objavljivao jezive fotografije, ali i monstruozne savete kako ubiti ljude koji nisu muslimani.

U optužnici koja je podignuta protiv ovog mladića navodi se da je u stanju u „uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma“.

„Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država“, navodi se u optužnici.

On je tako na Instagram nalogu „dar.ul.islam“ delio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obeležjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na „džihad“ i „borbu na Alahovom putu“, a identične objave je delio i na svom „Telegram“ kanalu pod nazivom „Darul Islam“ na kojem je delio izdanja i zvanične publikacije Islamske države pod nazivom Rumiyah.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar