Ivica Dačić Foto:MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačića saopštio je u nedelju da je pravna procedura za postavljanje novog direktora policije pokrenuta i najavio da će uskoro biti raspisan konkurs za tu poziciju. Srpska policija je, podsetimo, bez direktora već tri i po godine i tokom tog perioda služba se suočila sa brojnim problemima koji do danas nisu rešeni.

U najskorijem periodu biće raspisan konkurs za direktora policije, a svi uslovi predviđeni zakonom su već ispunjeni, kazao je proteklih dana minstar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i objasnio kako će ta procedura izgledati.

„Ove nedelje ću potpisati rešenje o popuni tog mesta direktora, onda se na osnovu toga raspisuje konkurs koji traje, čini mi se, do 20 dana. Konkursna komisija utvrđuje ko je ispunio uslove i onda ja predlažem vladi kandidata, a vlada potom imenuje direktora policije“, kazao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

Ko može da bude direktor policije?

Mesto direktora policije popuniće osoba koja bude ispunjavala konkursne uslove predviđene Zakonom o policiji. Kako se tamo navodi, to mora biti osoba sa najmanje 15 godina navršenog rada na policijsim poslovima i na rukovodećim radnim mestima. Takođe, kandidat mora da ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima predviđenim zakonom, mora imati stečeno visoko obrazovanje sa najmanje 300 ESPB.

„Mandat direktora policije prestaje protekom vremena na koje je izabran, prestankom ispunjavanja uslova za izbor direktora policije, prestankom radnog odnosa po sili zakona i iz drugih razloga u skladu sa zakonom, ostavkom ili razrešenjem“, navodi se u Zakonu, kao i to da direktor policije može biti izabran u najviše dva uzastopna mandata.

„Vlada može, na predlog ministra, postaviti direktora policije na drugi uzastopni mandat bez javnog konkursa“, navodi se u Zakonu.

Vladimir Rebić Foto:N1

Funkciju direktora policije do 2021. godine obavljao je Vladimir Rebić, koji je krajem te godine otišao najpre na odmor, a zatim i u penziju. Mesto je ostalo upražnjeno čak tri i po godine, a osim Rebića, u direktorskoj fotelji u MUP sedeo je još samo Milorad Veljović koji je tu funkciju obavljao devet godina od 2006, nakon čega je stekao uslov za odlazak u penziju i Vlada Srbije ga je razrešila dužnosti.

Kandidati

Period od tri i po godine bio je dovoljan da se u javnosti stvori dovoljno prostora za spekulacije ko je sledeći direktor verovatno najbrojnije srpske službe. Pominjalo se da bi to mogao biti dosadašnji načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić, potom načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ninoslav Cmolić, ali i Spasoje Vulević koji u policijskim redovima slovi za vrsnog stručnjaka, o čemu je Nova.rs ranije pisala.

Veselin Milić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ubistvo u policijskoj stanici

Ovaj ne tako mali vremenski period bio je dovoljan i da se nagomilaju brojni problemi u policiji. Prvi i verovatno najvažniji jeste ubistvo osumnjičenog Dalibora Dragijevića u Policijskoj stanici u Boru. Dragijević je, podsećanja radi, brat optuženog za ubistvo Danke Ilić, koji je u privotu završio zbog sumnje da je pomogao bratu da sakrije telo devojčice. Ipak, priveden je uveče, a jutro nije dočekao, jer je u međuvremenu preminuo. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da mu je pozlilo i da nisu mogli da ga spasu ni lekari koji su mu pritekli u pomoć. Međutim, da je MUP slagao rekavši da je osumnjičenom pozlilo, dokazao je obdukcioni nalaz pokojnog Dragijevića, koji je objavio nedeljnik Radar, a iz kog se vidi da je osumnjičeni umro od posledice zadobijenih batina.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Facebook

Iz policije se o ovome mesecima ne oglašavaju, osim što smo dobili informaciju da Sektor unutrašnje kontrole ispituje slučaj. Predistražne radnje trenutno obavlja Više javno tužilaštvo u Nišu, sadašnji i pređašnji ministri, Ivica Dačić i Bratislav Gašić, ponašaju se kao da se ovo nije dogodilo.

Govoreći i u kontekstu policijskog rada na slučaju nestale Danke Ilić, ne treba zaboraviti i sporne detalje koje su pojedini policijski zvaničnici sporadično saopštavali na različitim televizijama. Tako je načelnik SBPOK, gostujući na televiziji Informer, opisivao profil ličnosti osumnjičenim, rekavši da imaju nizak IQ, rekao je da kod njih ne postoji empatija, a potom dodao je „to podneblje čudno zbog narečja i govora“ i poentirao konstatacijom: „Vlasi su“. Nakon rekacije brojnih udruženja građana i meštana ovog dela Srbije, načelnik Cmolić je uputio izvinjenje.

Spisak dece iz „Ribnikara“

Pod znakom pitanja ostao je i slučaj pokazivanja spiska učenika iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ na zvaničnoj konferenciji za medije 3. maja. Tada je, podsećanja radi, načelnik beogradske policije Veselin Milić pokazao spisak dece koji je, kako se sumnja, napravio dečak ubica uoči masakra. Navodno su na tom spisku bila imena učenika koje je dečak nameravao da ubije. Roditelji đaka ove osmoletke pokrenuli su postupak za zahtevom da se odgovorni kazne, međutim do danas se, po svemu sudeći, radi na utvrđivanju okolnosti ovog događaja.

Veselin Milić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nova zgrada, novi problemi

Uprkos tome što je zgrada u kojoj se nalazi Uprava za upravne poslove MUP u Ljermontovljevoj ulici 12a u Beogradu renovinarana, službenici u njoj zaposleni još ne mogu da se uslele u svoje nove kancelarije jer, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, nova zgrada nije u u potrebi pošto policija nema novca da plati firmi koja je vršila rekonstrukciju. Tako se službenici MUP i dalje nalaze u zgradi SIV 3 na Novom Beogradu.

Zgrada Uprave saobraćajne policije u Ljermontovljevoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Radovi su gotovi, renoviranje je završeno, ali ministar Dačić nije potpisao zapisnik o primpredaju radova jer je kasa MUP prazna. Dačića je po dolasku u policiju začekala ispražnjena kasa i sada nemaju odakle da se plate radovi“, kazao je ranije izvor Nova.rs.

Bonus video: Ko bi mogao biti novi direktor policije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare