Loznica policija Faton Hajrizi Foto:Nova.rs

Nikola Krsmanović, granični policajac MUP Srbije koga je u noći između srede i četvrtka u Lipnčkom Šoru kraj Loznice ubio begunac iz kosovskog zatvora Faton Hajrizi, sahranjen je juče na seoskom groblju u Jarebicama. Drugi granični policajac, koji je u napadu teško ranjen, Vjeksolav Ilić, oporavlja se u bolnici. Faton Hajrizi ubijen je u petak kada je pucao na policajce koji su pokušali da ga uhapse, a sumnja se da je u Srbiji ušao migrantskim stazama, a isto tako je planirao i da je napusti.

Telo Fatona Hajrizija preneto je na Institut za sudsku medicinu, gde će biti obavljena obdukcija u okviru istrage koju sprovodi Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) o zločinu koji je potrestao Srbiju. Uhapšene su tri osobe koje se sumnjiče da su pomogle u prebacivanju Hajrizija od Preševa do Loznice, gde je, po svemu sudeći, begunac nameravao da pređe Drinu i uđe u Bosnu i Hercegovinu i odatle, najverovatnije, nastavi put u Zapadnu Evropu.

Pročitajte još:

Da li je spisak uhapšenih i osumnjičenih konačan, pokazaće istraga, a već ima nagoveštaja da će se na optužnici naći još imena, jer je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da je u prebacivanje Fatona Hajrizija, koji je 8. jula pobegao iz zatvora na Kosovu, učestvovala još jedna osoba iz regiona, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nagovestio da će Srbija zatražiti izručenje Artana Hajrizaja iz Nemačke. Naime, srpska policija sumnja u Artanovu verziju događaja, po kojoj mu je stariji brat ukrao dokumenta, koja su pronađena na mestu gde je jedan policajac ubijen a drugi ranjen.

Utvrđivanje kretanje ubice policajca

U svakom slučaju istraga bi trebalo da utvrdi tačno kretanje ubice policajca, način na koji je sa Kosova ušao u Srbiju, ali i ko mu je i kako organizovao prevoz i prelaz granice, koliko je to sve plaćeno. Po svemu sudeći, Faton je išao „dobro utabanim stazama“ kojima već godinama idu hiljade migranata koji beže od siromaštva i rata u Zapadnu Evropu. Uz stotine hiljada nevoljnika koji ilegalno ulaze u Zapadnu Evropu u potrazi za boljim životom, tu reku migranata odavno koriste i kriminalci, poput Fatona.

Žandarmerija migranti Foto:MUP Srbije

„U Srbiju dosta iretularnih migranata ulazi sa Kosova i Metohije i Makedonije i idu tim „južnim pravcem“ ka severnim i zapadnim granicama Srbije. U taj unosan „posao“, trgovinu ljudskim bićima, umešali su se kriminalci svih mogućih rasa, vera i nacionalnosti i zarađuju milione evra na ljudskoj nesreći. Dobro organizovani i beskrupulozni, balkanski kriminalci su razvili „prekograničnu saradnju“ mnogo pre policajaca. Iako se skoro svi mafijaši na Balkanu predstavljaju kao veliki nacionalisti i patriote, međusobno odlično sarađuju i kada su u pitanju evri, nema nacionalizma, pa je tako Srbin organizovao da taksista Bošnjak iz Srbije, preveze kosovskog Albanca. Ta šema bi verovatno i uspela da u Lipničkom Šoru taksista iz Tutina Midhat Hadžić i ubica Faton Hajrizi nisu naišla na dvojicu graničnih policajaca koji su pošteno radili svoj posao i presreli sumnjivo vozilo“, kaže sagovornik Nova.rs.

Hteo da pređe Drinu

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, Faton je planirao da pređe Drinu između Badovinaca i Loznice, na mestu gde joj je vodostaj najniži i gde ima sprudova. Na tom mestu se već godinama švercuje sve i svašta, od stoke preko robe do ljudi.

Preko puta Drine, na bosanskoj strani, policija Republike Srpske je u Bijeljini uhapsila Ivana R. koji je osumnjičen da je organizovao prevoz i pripremao prebacivanje Fatona Hajrizija.

Uhapšeni taksista iz Tutina Midhat Hadžić je, navodno, dobio 450 evra da prebaci iz Fatona Hajrizija iz Preševa do Loznice, a Faton mu je navodno rekao da ga u Bijeljini čeka Marko Marković, što je bio lažni identitet uhapšenog Ivana R. koji je i sam bio begunac od zakona, jer ga potražuje Srbija.

Koliko je Ivan R. dobio novca, za sada nije poznato, kao ni to ko je bio veza Hajriziju da pređe sa Kosova na teritoriju Srbije.

Foto:printscreen/Facebook

Slična situacija je bila proteklih godina i na severnoj granici Srbije, sa Mađarskom. Dok su oni sa malo novca čekali u ilegalnim kampovima u šumamama oko Subotice da ih bande krijumčara prebace preko granice u Mađarsku, sa vremena na vreme bi se pojavljivale i VIP mušterije.

„Te ljude bi dovozile limuzine, bili su dobro obučeni, sa skupim satovima, nakitom. Odnos krijumčara ljudi prema njima je bio drugačiji. Oni nisu prelazli ilegalno granicu zato što su išli za boljim životom, već zato što su proterani iz Evropske Unije zbog krivičnih dela koje su tamo počinili, pa su se ilegalno vraćali. Oni na prelaz nisu čekali u kampovima, već po hotelima ili privatnim kućama, a dolazili su tačno u zakazano vreme“, rekao je za portal Nova.rs sagovornik iz Subotice.

Faton Hajziri FotoOMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Dvojicu VIP mušterija uhapsila je srpska policija u decembru 2022. godine na teritoriji Subotice. Uhapšeni su visoki oficir avganistanske vojske Abdul Bašir Hasani, zvani Kapetan, koga su potraživale francuske vlasti, kako i Mer Hamza, snajperista i pripadnik specijalne jedinice talibana Badr 313.

Prema nekim informacijama, oni nisu jedini VIP ilegalci koji su na teritoriji Srbije identifikovani i uhapšeni, a potom izručeni zapadnim partnerksim obaveštajnim službama.

Migranti Foto:MUP Srbije

Ipak, kriminalac Faton Hajrizi, koji je prvi put osuđen sa 15 godina zbog ubistva ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a davne 2000. godine, uspeo je da promakne i kosovskim i srpskim službama, sve dok nije naišao na dvojicu graničnih policajaca koji su valjano radili svoj posao.

Hajrizi je na suđenju za ubistvo ruskog vojnika izjavio da mu je motiv bio jer je Rus, navodno, vređao Albance, pa je to njega revoltiralo. Ipak, Hajriziju nacionalna pripadnost nije smetala da opljačka jednu zlataru i puca na kosovske policajce prilikom bekstva, niti mu je nacionalnost bila prepreka da, kako se sumja, sarađuje sa Ivanom R, osuđivanim narko dilerom iz Srbije.

BONUS VIDEO: Policijski helikoptet u akciji suzbijanja trgovine ljudima u okolini Subotice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare