Advokat Nebojša Perović, koji zastupa oštećenog u postupku protiv Uroša Blažića, optuženog za masakr u Duboni i Malom Orašju, kazao je nakon današnjeg suđenja u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, da je ovo nastavak tihog ranjavanja i ubistva i nanošenja boli porodici.

„Pre 20 godina skupili su se neki ljudi, bili su dovoljno mudri i pametni, pa su prepisali iz Evrope zakon o krivično-pravnoj pomoći maloletnicima. Komentarišem da je strašno što ubica može da dobije samo 20 godina zatvora, dok u pametnim državama, kao što su SAD, može i dete od 7 godina dobiti kaznu. Obojica okrivljenih su rekli da nema opravdanja, izrazili su saučešće, ali u daljem izlaganju su rekli – Ipak to se desilo, ali mi nismo krivi. Prvooptuženi se izjasnio da je kriv i da je odgovoran. Pitanje će biti šta posle presude, da li se svi učesnici mogu osećati bezbedno“, kazao je advokat Nebojša Perović i upitao ko ne želi da menja krivično pravnu politiku prema maloletnicima.

Podsetimo, danas su u sudnici Specijalnog suda u Beogradu Uroš Blažić i njegov otac Radiša izneli odbranu. Mlađi Blažić je kao i na prethodnom ročištu priznao krivicu i izjavio saučešće ožalošćenim porodicama, čije je najmilije pobio 4. maja prošle godine. Iako je krivicu priznao, Uroš Blažić je sve vreme nastojao da sebe predstavi kao žrtvu koja je trpela maltretiranje godinama.

Sa druge strane, njegov otac Radiša, pozivao se na više sile i za zlodela svog sina okrivio je „mračne sile“.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja u Duboni i Malom Orašju ubio 9, a ranio 12 osoba, dok se njegov otac tereti da je držao oružje koje je mladić koristio u ovom sluačaju.

Ukoliko sud bude osudio Blažića, maksimalna kazna koja mu može biti izrečena jeste 20 godina zatvora jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao navršenih 21 godinu.

Bonus video: Porodice ubijenih dolaze na suđenje Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare