Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Kako odmiče vreme tako su dokazi protiv Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, osumnjičenih za navodno ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjsko polju 26. marta sve slabiji, umesto da budu sve jači. Zvanična verzija događaja zasnivala se na priznanju okrivljenih Srđana Jankvića i Dejana Dragijevića, koji su povukli svoja priznanja, a ono od čega zavise naredni koraci tužilaštva jesu rezultati GPS veštačenja koji bi trebalo da budu završeni kroz nekoliko dana, saznaje Nova.rs.

Prvo je okrivljeni Srđan Jankvović povukao svoj iskaz iz policije, rekavši da mu je iznuđen i da kobnog dana nije ni video Danku, a kamoli udario, a potom je to uradio i drugi osumnjičeni, Dejan Dragijević. On je potvrdio da je 26. marta bio u Banjskom polju tog dana, ali je izjavio da Danku nije video i negirao je delo koje mu se stavlja na teret.

Foto:Društvene mreže

Obojica osumnjičenih, inače radnici JKP „Vodovod“ iz Bora, izjavili su da su tog dana bili u Banjskom polju, gde su se odvezli službenim vozilom „fijat panda“ da bi čitali vodomere.

Pročitajte još:

Po zakonu koji važi u Srbiji okrivljeni može da promeni iskaz u bilo kojoj fazi postupka, može da se brani ćutanjem i da težinu dokazivanja u potpunosti prebaci na tužilaštvo, može i da govori neistinu a da ne trpi posledice. Ipak, sada postoje dve, dijametralno suprotne izjave osumnjičenih, a pravo je pitanje koju će istražni organi koristiti.

Potraga za telom devojčice Danke Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Na sudu je da ceni valjanost iskaza i sud će odlučiti koji će iskaz uzeti u obzir. Nezahvalno je govoriti unapred, jer istraga još traje, ali očekujem da će optužnica podignuta pre isteka zakonskog roka od 6 meseci kada bi okrivljeni, u slučaju da optužnica ne bude podignuta, po automatizmu morali da budu pušteni iz pritovra“, rekao je za portal Nova.rs viši javni tužilac u Zaječaru Miodrag Canović.

Potraga za devojčicom Dankom, četvrti dan Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, policijska verzija događaja od 26. marta zasnivala se na priznanjima okrivljenih, ali sa povlačenjem njihovog priznanja i bez, za sada, čvrstih materijalnih dokaza, postavlja se pitanje koliko je održiv pomenuti predmet pred sudom.

Do sada nije bilo nijednog poklapanja bioloških tragova uzorkovanih iz automobila koji je, navodno, korišćen u zločinu, sa DNK tragom Danke Ilić, mada se još čeka pisani izveštaj Biološkog fakulteta u Beogradu koji obavlja to veštačenje. Po policijskoj verziji, Janković i Dragijević su, vozeći službeni automobil, na putu udarili devojčicu, a potom je stavili u vozilo, na zadnje sedište. Kada se devojčica osvestila, usmrtili su je, a telo su bacili na divlju deponiju na Starom banjskom putu. Nakon toga su telo žrtve premestili na drugu, za sada, nepoznatu lokaciju.

Danka Ilić Foto: Društvene mreže

Kako DNK tragova nema, a ni priznanja, predmet zavisi od još jednog veštačenja, čiji se rezultati čekaju.

„Tužilaštvo je dobilo veštanje GPS uređaja ugrađenog u automobil osumnjičenih od 26. marta, ali se čeka i veštačenje kretanja od narednih dana, kako bi se utvrdilo tačno kretanje vozila“, objašnjava Miodrag Canović.

Upravo ovo veštačenje bi moglo da veže osumnjičene za mesto zločina, a to će se znati kroz nekoliko dana.

Inače, kretanje vozila koje su kritičnih dana koristili Srđan Janković i Dejan Dragijević, pedesetogodišnjaci, radnici JKP „Vodovod“ iz Bora, deo je verzije događaja koju su u javnost plasirali visoki funkcioneri MUP Srbije.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je iz dvoriša porodičnog imanja u Banjskom polju 26. marta gde je nju i brata dovela majka, Ivana Ilić. Nestanak deteta prijavljeno je oko 13.45, a vrlo brzo je na lice mesta došao prvi policajac koji je bio na dužnosti u blizini. Ubrzo su pristigle jake policjkse snage, a do večeri i odred žandarmerije. Više stotina policajaca i žandarma su pretraživali danima teren, a u korišćeni su i dronovi i policijski psi. Dejan Dragijević i Srđan Jankvić uhapšeni su 4. aprila, a na teret im se stavlja teško ubistvo.

Zbog pomaganja da se prenese telo žrtve, 6. aprila uhapšeni su Rade i Dalibor Dragijević, otac i brat osumničenog Dejana Dragijevića. Dalibor Dragijević je umro u noći između 6. i 7. aprila od posledica policijskog batinanja, a MUP Srbije je izdao tom prilikom saopštenje puno neistina, u kome je napisano da je on umro od posledica srčanog udara. Autopsijom je utvrđeno da je Dalibor Dragijević umro usled brojnih povreda zadobijenih u policijskoj stanici u Boru.

U međuvremenu je Rade Dragijević pušten na slobodu.

BONUS VIDEO: Slučaj Danke Ilić kao nova kolektivna trauma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare