Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

Iskaz Dalibora Dragijevića, rođenog brata Dejana Dragijevića koji je zajedno sa Srđanom Jankovićem optužen da je ubio Danku Ilić (2), nalazi se u optužnici Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, u koju je Nova.rs imala uvid. Imajući u vidu da je Dalibor Dragijević ubijen u policijskoj stanici u Boru, postoji opravdana sumnja da je ovaj iskaz iznuđen nasiljem, a uprkos tome što je Dalibor Dragijević preminuo, on bi trebalo da bude pročitan u daljem toku postupka.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu, koja čeka na potvrdu, protiv radnika JKP „Vodovod“ Srđana Jankovića i Dalibora Dragijevića, a optužen je i Dragijevićev otac Radoslav Dragijević. Osumnjičeni za ovaj zločin je bio i Dalibor Dragijević, kog je policija privela u Policijsku stanicu Bor i odredila mu zadržavanje do 48 sati. Međutim, on nije dočekao istek tog roka, već je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da mu je pozlilo i da je uprkos naporima lekara, Dalibor Dragijević preminuo u policijskoj stanici.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Da ta verzija događaja ne odgovara istini pokazao je obdukcioni nalaz Dalibora Dragijevića, čije je detalje objavio Radar. Iz njega se vidi da je osumnjičeni preminuo usled povreda nastalih najverovatnije prebijanjem u policijskoj stanici. Ne treba zaboraviti da su Janković i Dragijević najpre u policiji priznali da su automobilom udarili dete, a potom telo sakrili, ali su kasnije te iskaze povukli uz obrazloženje da su priznanja iznuđena batinama.

U optužnici u koju je Nova.rs imala uvid i dalje stoji iskaz koji je Dalibor Dragijević navodno dao u Policijskoj stanici Bor 6. aprila 2024. godine. Kako se navodi, u vezi nestanka deteta u Banjskom polju, izjavio je da je njegov brat Dejan Dragijević dana 26. marta 2024. godine bio na poslu u firmi JKP “Vodovod”, gde je radio u prvoj smeni od 7.00 do 15.00 časova, da je pomenutog dana njegov brat došao kući oko 15.30 časova i da je primetio neke promene u njegovom ponašanju.

Foto:Društvene mreže

“Da je bio nešto uznemiren. Nije mu rekao šta je razlog tome i da je kasnije čuo na televiziji da je neko dete nestalo u Banjskom polju. Naveo je da je dana 28. marta 2024 godine, koliko se sećao posle 16.00 časova, njegov brat Dejan Dragijević svojim vozilom “pažo 307” plave boje došao kući i da je tada video u gepeku vozila jedan džak bele boje, da ga je pitao šta je u tom džaku, da mu je on rekao da se nalazi dete u džaku, da mu nije bilo dobro, da ga je pitao šta to radi, kakvo je to dete”, navodi se u navodnom iskazu Dalibora Dragijevića.

On mu je, prema istim navodima, rekao da su dete zgazili i da su ga pokupili.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

“I dodao je da je bio prisutan njegov otac Radoslav Dragijević i da je i on video džak u gepeku. Dalje je naveo da ga je pitao šta će da rade, da su se dogovorili da džak sa detetom zajedno odnesu u jednu napuštenu kuću, na novom Zlotskom putu, da su tada vozilom otšli i ostavili džak u prizemlju te kuće tako što su ga samo spustili na pod”, navodi se dalje u optužnici.

Potom se u iskazu opisuje šta se nakon toga navodno dogodilo.

“Nakon toga su se vratili kući. Naveo je da se ne seća tačno kog dana. Ali da zna da je to bilo pre nego što je njegov brat Dejan Dragijević uhapšen, da mu je brat rekao da je uzeo džak sa telom iz kuće gde su ga ostavili i da ga je svojim vozilom “pežoom” odvezao i zakopao negde u blizini Brestovačkog mosta i da nema više šta da izjavi”, završava se iskaz Dalibora Dragijevića.

U međuvremenu, istragu, odnosno predistražne radnje u ovom slučaju trebalo bi da obavlja Više javno tužilaštvo u Nišu, kome je ovaj predmet poslat iz Zaječara zbog pristrasnosti. Međutim, prema rečima advokata koji zastupa porodicu Dragijević, nije poznato šta je do sada učinjeno. Na pitanja Nova.rs o tome šta je do sada učinjeno u ovom predmetu dobijamo šture odgovore da su predistažne radnje i dalje u toku.

Punomoćnik Radoslava Dragijevića, advokat Milioš Janković, inače deo tima Beogradskog centra za ljudska prava, kazao je za portal Nova.rs da je više puta pokušavao da kontaktira sa VJT u Nišu i da su konačno stupili u kontakt krajem avgusta, kada mu je rečeno da ne može da izvrši uvid u predmet.

Miloš Janković Šta je zajedničko Danskoj i zatvorima na Kosovu, Kosvo, zatvori, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Miloš Janković Foto: Nova S

„Primio sam 21. avgusta akt Višeg javnog tužilaštva u Nišu, kojim sam obavešten da je moj zahtev za uvid i kopiranje spisa predmeta i dostavljanje zapisnika o pregledu tela i obdukciji pokojnog Dalibora Dragijevića odbijen u ovoj fazi postupka, s obzirom da oštećeni Radoslav Dragijević još uvek nije ispitan kao svedok. Poslao sam 19. septembra preproučeno pismo u kom sam postaupajućem tužiocu skrenuo pažnju da je oštećenom Radoslavu Dragijeviću neosnovano uskraćeno pravo da razmatra spise i razgleda predmete koji služe kao dokaz. Ukazao na okolnost da oštećeni Radoslav Dragijević, uprkos njegovom izričitom zahtevu, još nije ispitan, iako je prošlo skoro 6 meseci od kako je preminuo njegov sin“, kaže advokat Miloš Janković.

Tako je do danas ostalo nepoznato ko je sve saslušan, koji dokazi su pribavljeni, koja veštačenja su obavljena, zapravo se ne zna da li je išta urađeno.

* 26. marta nestala Danka Ilić * 6. aprila policija privodi Dalibora Dragijevića * 7. aprila MUP saopštava da je preminuo * 29. aprila VJT u Nišu podnosi zahtev SUK-u za prikupljanje informacija

Uhapšen Boranin jer je pričao o Daliborovoj smrti

Dušan Savić iz Bora uhapšen je prošle nedelje i određen mu je pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda jer je na svom Tiktok nalogu govorio o smrti Dalibora Dragijevića, navodeći imena inspektora koji su ga navodno tukli.

Bonus video: I MUP Srbije potvrdio da na snimku iz Beča nije Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare