Foto: EPA/ATTILA BALAZS, Privatna arhiva

Jedan od najomiljenijih vidova zabave Koste K. osumnjičenog za ubistvo devet osoba, od toga osmoro đaka Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, bio je "airsoft", koji često opisuju kao "najbolju simulaciju rata".

„Airsoft“ je sport, ili zabava, koja podseća na pejntbol (painball), ali postoji i jedna razlika. Dok je kod pejntbola očigledno da se radi o igrački, koja izbacuje kuglice napunjene bojom, koje služe za obeležavanje protivnika kada je pogođen, kod airsofta je izgled oružja koje se koristi drugačiji.

Pročitajte još:

Naime, u airsoftu, čiji je ljubitelj i dečak koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio devet osoba a ranio još šest u napadu, mnogo je sličniji realnom oružju.

Foto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Replike koje se prave i koriste u airsoftu po obliku, izgledu, ali i težni su potpuno verne pravim automatskim puškama, pištoljima ili snajperima. Razlika je što airsoft oružje ispaljuje plastične kuglice veličine 6 milimetara, koje ne mogu nikoga da ugroze.

Ono što je najgore što može da se desi igračima airsofta je da im ostane modrica.

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Dok prave puške koriste barutne gasove, airsoft, kao što mu i ime govori, radi pomoću vazduhšnog pritiska pomoću koga se plastične kuglice ispaljuju kroz cev. Za to je potrebna i baterija koja će pokretati ceo mehanizam, pa su airsoft oružja prilično skupa, dobra kopija automatske puške košta i po nekoliko hiljada evra.

Pročitajte još:

Zbog opasnosti od povrede, propisana je i posebna zaštitna oprema, pre svega za lice i oči, ali i za telo.

Legalno u Srbiji

Airsoft oružje je legalno u Srbiji i replike se mogu kupiti u ovlašćenim radnjama, a uz njih ide i garancija. Domet kuglica iz airsoft oružja je do 60 metara, a moguća je, kao i kod pravog oružja, pojedinačna i rafalna paljba.

Po rečima ljubitelja ovog sporta, on je najsličniji realnim borbenim situacijama koje skoro u potpunosti simulira i mnogi ga nazivaju „kaunter strajkom“ uživo.

VIDEO: Građani ispred škole „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare