Foto: MUP Srbije

Osumnjičeni za krađu skulpture "Delfin" slikara Milorada Stupovskog, čija se vrednost procenjuje na oko 45.000 evra priznao je na saslušanju u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu izvršenje krivičnog dela.

U saopštenju se navodi da je V. M. (59) saslušan pod sumnjom da je počinio krivično delo teška krađa.

Kako se dodaje, okrivljenom se stavlja na teret da je početkom jula, zajedno sa svojim drugom, iz Ateljea na Starom sajmištu koji se nalazi u prostorijama koje su u vlasništvu Grada Beograda ukrao navedeno umetničko delo dimenzija 170x120x80 i težine oko 300 kilograma, koje je napravljeno od metala, drveta i gipsa.

Okrivljeni, po profesiji sakupljač umetničkih predmeta, u potpunosti je priznao izvršenje krivičnog dela izjavivši da zna da skulptura stoji u ateljeu već 35 godina, ali da je saznao da će zgrada u kojoj se skulptura nalazi biti srušena, pa je u strahu da će i skulptura biti uništena uzeo to umetničko delo u nameri da ga restaurira i izloži u svom ateljeu.

Predmetna skupltura je pronađena u ateljeu okrivljenog, oduzeta uz potvrdu o oduzetim predmetima, a potom i vraćena oštećenom, vajaru M. S.

Javni tužilac je naložio da kriminalistički tehničari fotografišu skulpturu, nakon čega će doneti naredbu za komisiono veštačenje u cilju utvrđivanja njene vrednosti, ispitati oštećenog i svedoka, nakon čega će javni tužilac doneti odluku na osnovu zakona.

Ranije danas MUP je saopštio da će po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva podneti krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv V. M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa.

U saopštenju se navodi da su policijski službenici ukradenu skulpturu pronašli u Starim Banovcima i vratili je vlasniku.

***

BONUS VIDEO – Kašnjenje vozova zbog krađe kablova na železnici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar