Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, podignuta protiv radnika JKP "Vodovod" Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, optuženih da su u Banjskom polju ubili dvogodišnju Danku Ilić, ukoliko bude potvrđena u sudu, samo bi delimično mogla da odgovori na pitanje šta se tih dana dogodilo u tom borskom selu. Uskoro će se navršiti šest meseci otkako je uhapšen i u pritvoru u Boru ubijen Dalibor Dragijević, kog je policija sumnjičila da je pomogao bratu da se otarasi tela, a epiloga tog slučaja i dalje nema.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je u utorak optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića zbog sumnje da su službenim vozilom JKP „Vodovod“ udarili Danku Ilić koja je neopaženo izašla iz dvorišta u kom je bila sa majkom i bratom. Devojčica je, prema tim informacijama, izgubila svest, a oni su odlučili da je stave u automobil. Videvši da se budi, optuženi Dejan Dragijević je ugušio, a njenog tela, koje do danas nije pronađeno, otarasili su se na nepoznatoj lokaciji.

Policija je privela radnike JKP „Vodovod“, a 6. aprila lisice su stavljene i Daliboru Dragijeviću, bratu osumnjičenog Dejana i policija je saopštila da se sumnjiči da je pomogao Dragijeviću da sakrije telo devojčice. Tada je zbog istih sumnji priveden i Radoslav Dragijević, njihov otac.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Dalibor Dragijević nije dočekao jutro, a policija je potom saopštila da mu je u policijskoj stanici pozlilo i da je preminuo.

„D. D. je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju on je u 3.10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt“, saopštila je policija 7. aprila.

Ukoliko je laicima ta verzija događaja delovala sumnjivo, sve sumnje su otklonjene kada je nedeljnik Radar objavio detalje iz Dragijevićeve odbukcije koji ukazuju na to da je smrt nastupila kao posledica prebijanja. Ova informacija pokrenula je niz pitanja – da li su Dragijevića u policijskoj stanici do smrti tukli policajci, kako je moguće da niko nije primetio da je osumnjičeni u toliko lošem stanju, zbog čega su mrtvozornik i lekari Hitne pomoći ignorisali brojne povrede koje su videli na Dragijeviću, te koliko je ljudi zapravo umešano u ovo ubistvo.

Na sva ova pitanja trebalo bi da odgovori tužilaštvo, a kao nadležno oglasilo se Više javno tužilaštvo u Nišu gde je predmet preseljen iz Zajčara, zbog pristrasnosti. Predmet se nalazi u predistražnoj fazi i ona može trajati jako dugo, a imajući u vidu da do sada nije mrdnula sa mrtve tačke, čini se da je epilog jasan. U međuvremenu je Dragijević sahranjen, doduše u limenom sanduku, a njegovoj majci nisu dozvolili da ga otvori i oprosti se od sina.

Svetlana Dragijević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prošlo je mesec dana od kada mi je sin ubijen, a ja još obukcioni nalaz nisam dobila. Tražim, ali prave se ludi. Mesec dana živim sama, u boli. Kada me pitaju da li verujem da je ubijen, ja kažem nemam u šta da verujem. Tako je. Ja telo mog mlađeg sina videla nisam, doneli su ga u metalnom sanduku i odmah spustili u zemlju. Teško mi je, užasno se nosim sa celokupnom situacijom“, navela je tada majka i upitala ono što se pita i veći deo javnosti – šta ukoliko se ispostavi da Dragijevići nemaju veze sa nestankom Danke Ilić?

Ubrzo nakon toga preminula je majka Dejana i Dalibora Dragijevića, a otac Radoslav je pušten iz pritvora.

Zlot Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

MUP ćuti na ubistvo u stanici

Osim saopštenja kojim obaveštavaju javnost da je Dragijević preminuo u policijskoj stanici, Ministarstvo unutrašnjih poslova i njegov tadašnji prvi čovek Bratislav Gašić, nijednom nisu pomenuli ovaj slučaj, niti je MUP ikada odgovorio na pitanja Nova.rs o ovoj temi. Ovom temom nije se bavio ni Ivica Dačić, koji je nasledio Gašićevu ministarsku fotelju. Iz niškog Višeg tužilaštva su u nekoliko navrata saopštavali da je premet u predistrazi, a do danas niko nije priveden niti je zvanično osumnjičen za ovo ubistvo.

Dokazi u slučaju Danke Ilić

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru koja čeka na potvrdu suda, zasniva se mahom na dokazima koji, prema mišljenju brojnih stručnjaka, ne predstavljaju čvrste dokaze na kojima bi mogla opstati. Tako recimo nema dokaza da je Danka Ilić ubijena, njeni biološki tragovi nisu pronađeni u vozilu koje je udarilo, GPS veštačenja jesu pokazala da su se osumnjičeni kobnog dana kretali Banjskim poljem, ali ne predstavljaju dovoljno čvrst dokaz jer se, prema informacijama Insajdera, znatno razlikuju od onoga što je policija predstavila javnosti.

„Kada se podaci veštaka uporede sa tvrdnjama koje je policija javno saopštila posle hapšenja dvojice osumnjičenih, dolazi do ozbiljne razlike u vremenu zaustavljanja vozila. Tako veštaci tvrde da se vozilo „Vodovoda“ ispred kuće porodice majke Danke zaustavilo i okrenulo za ukupno 53 sekunde. Policija je tvrdila da je zaustavljanje trajalo dva i po puta duže“, objavio je Insajder.

Dete do danas nije pronađeno, a priznanja osumnjičenih, koje su dali u policiji, su povučena uz tvrdnje Jankovića i Dragijevića da su iznuđena pod prisilom.

Bonus video: Podignuta optužnica za ubistvo male Danke Ilić: Da li ona uopšte može opstati, ima li dovoljno dokaza?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar