Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

U velikoj međunarodnoj akciji policija traga i za Radojem Zvicerom, Ivanom Delićem, Leonom Drešajem i Vukom Vulevićem, zbog sumnje da su deo kriminalne grupe koja je švercovala više od 2,5 tona kokaina.

Jedan od vođa kriminalnog klana Drešaj iz Tuzi – Viktor Drešaj uhapšen je jutros u velikoj međunarodnoj operaciji „General“ po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saznaju „Vijesti“.

Viktor Drešaj Foto: Ivona Đokić/M portal

Izvor „Vijesti“ iz Tuzi naveo je da je Drešaj, nešto posle deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

Izvor „Vijesti“ naveo je da je SPO po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61) koji je ranije imao ime Vinetu. U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

Među uhapšenima je i Podgoričanin Petar Miranović, Danilovgrađanin Veselin Paro Pavličić, kao i Marinko Prelević.

Izvori „Vijesti“ tvrde da je jedan od osumnjičenih u velikoj međunarodnoj akciji bezbednosnih službi i zatvorenik Damir Mandić, jedini osuđeni u predmetu za ubistvo Duška Jovanovića.

U međunarodnoj operaciji sve vrijeme učestvovali su i službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kojim rukovodi Lazar Šćepanović.

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA – Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi.

U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave „švercom kokaina, ali da im je primarna djelatnost – krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda“.

Iz SDT-a su zvanično saopštili da se uhapšenima na teret stavlja da su iz Južne Amerike u Evropu i Australiju pokušali da prošvercuju oko dve i po tone kokaina.

„Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odeljenje je lišilo slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bekstvu ili nisu dostupni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Predmet krivične prijave je delovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je sprečeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je sprečeno od strane organa otkrivanja Australije“, navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

On je objasnio da je otkrivanje i obezbeđivanje dokaza o krivičnim delima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obaveštenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspešno vođenje krivičnog postupka sprovedeno u višemesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona – EUROPOL, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP, dok je dokazne i policijske mere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odeljenje.

Kazao je da su asistenciju pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namena.

„Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih dela i predmeta važnih za krivični postupak“, zaključuje se u saopštenju.

„Insitutucije sistema jače od mafije“

Iz Uprave policije je saopšteno da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Specijalno policijsko odjeljenje i Odsek za borbu protiv droga, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom i uz tesnu saradnju sa međunarodnim partnrskim službama – Agencija Evropske unije za sprovođene zakona (EUROPOL), agentima FBI i DEA i Austrijska federalna policija (AFP) te uz logističku podršku drugih organizacionih jedinica policije, realizovali višemesečnu aktivnost kodnog naziva „General“, koja je usmerena na hapšenju većeg broja osoba koje se dovode u vezu sa krijumčaranjem narkotika na transkontinentalnom nivou.

„U aktivnostima koje su sprovedene u ranim jutarnjim časovima, slobode je lišeno devet lica, među kojima su i vođe i visokopoziconirani članovi visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, sa dugogodišnjim kontinunitetom u sprovođenju kriminalnih aktivnosti iz oblasti organizovanog kriminala. Prikupljeni dokazi i obaveštajni podaci, kako je predstavljeno i krivičnim prijavom, ukazuju da su članovi ove kriminalne grupe tokom 2020. i 2021. godine prokrijumčarili ukupno 2,47 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju“, saopšteno je iz policije.

Dodaje se i da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala i u narednom periodu na svim nivoima nastaviti nesmanjenim intezitetom realizaciju započetih i iniciranje novih, policijsko-tužilačkih aktivnosti, uz vrlo jasnu poruku „da su instiutucije sistema jače od mafije, te da ćemo dodatno konsolidovati, unaprediti i ojačati obaveštajno bezbednosni sektor i stanje bezbednosti podići na znatno veći nivo“.

Čoković decenijama poznat službama, zbog kokaina hapšen u Španiji

Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji „Vinetu“, a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplijenjeno 3,5 tona kokaina.

Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ime Vukana (Vinetu) Čokovića je u policijskim dokumentima decenijama zavedeno kao bezbednosno – interesantno lice, koje je veliki deo proveo u Evropi i Latinskoj Americi kako bi izbegao zatvor ili likvidaciju.

U leto 2015. kada je uhapšen, španski portal ElConfidencial naveo je da je Budvanin Čoković u Madridu “živeo punim plućima“, te da se nije skrivao.

U Španiji se predstavljao i kao fudbalski menadžer, a kako je tada pisao taj medij, upravo razbacivanje novcem “koštalo” ga je hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona eura.

Ulić hapšen zbog šverca u Australiji

U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

On je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT-a zbog optužbi da je umešan u međunarodni šverc droge u Australiji.

Vaso Ulić Foto: Ivona Đokić/M portal

Dokazi su tada ukazivali na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država u Australiju, gde se obavljala dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge.

Ulić je kasnije optužen da je još 2004. organizovao šverc 60 kilograma MDMA „iz drugih zemalja u Australiju“ te da je u toj zemlji zarađivao 8 dolara po tableti ekstazija.

Dvije godine kasnije on je sklopio dogovor sa SDT-om da robija dvije godine i državi platiti 50.000 eura i isto toliko u humanitarne svrhe.

Nekoliko izvora „Vijesti“ navelo je da je u toku „akcija velikih razmera prema članovima organizovanih kriminalnih grupa“.

„Jutros je započela akcija kodnog naziva ‘General’, a na osnovu prethodne višemesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP)“, saopštio je „Vijestima“ Radonjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare