Foto: Shutterstock

U zajedničkoj akciji tužilaštva, Bezbednosno-informativne agencije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapšeno je osam osoba zbog trgovine uticajem, davanja i primanja mita.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemesečnog predistražnog rada u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, lišilo slobode osam lica i to: N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G i T. R., jer postoji osnovana sumnja su u periodu od 1.12 2023. do 6. 7. ove godine, u Beogradu i Nišu zloupotrebili službeni položaj i učili niz krivičnih dela, navodi se u saopšenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte još:

„Osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije koje vrši javnu funkciju na osnovu postavljenja od strane Vlade Republike Srbije, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti, za šta je zahtevao i primio poklon od osumnjičenog M.V., dok je osumnjičeni M.V., kao faktički vlasnik PD „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj posreduje kod osumnjičenih B.R.., V.D., D.S., S.G i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti“, navodi se u saopštenju.

Foto:MUP Srbije

„istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D., zaposlenom u PD „Avenija Sistem“ D.O.O. iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog dela davanjem saveta i uputstava kako da se izvrši krivično delo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela, pa su osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R , pod uticajem osumnjičenog N.R., i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D., kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali PD „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V., te zaključivanjem ugovora sa PD „“Avenija Sistem“ DOO iz Niša, pribavili pravnom licu PD „Avenija Sistem“DOO iz Niša korist u vidu nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrednosti –građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za koju trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R., od osumnjičenog M.V. zahtevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24 .000 evra čime je osumnjičeni N.R., izvršio pet krivičnih dela trgovina uticajem,  osumnjičeni M.V., pet krivičnih dela trgovina uticajem kao i  zloupotreba službenog položaja te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

BONUS VIDEO:  Hapšenje zbog pokušaja ubistva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare