Peter Nikitin
Peter Nikitin

Holandska ambasada obaveštena je o slučaju Petera Niktina kom je noćas zadbranjen ulazak u Srbiju, rekli su za Nova.rs nakon što smo objavili da policija Nikitinu ne dozvoljava da uđe u Srbiju uprkos tome što u Beogradu, gde živi već sedam godina, ima prijavljeno boravište.

Peter Nikitin, ruski antiratni aktivista i dalje se nalazi na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ nakon što mu je policija zabranila da uđe u Srbiju. Ova odluka, kako je objasnio u razgovoru za Nova.rs, nije mu pojašnjenja, već mu je rečeno da može avionom otiću u Frankfurt, što je aktivista odbio, rekavši da u Beogradu živi sedam godina, da posećuje Srbiju već dve decenije i da mu u Srbiji žive deca.

Imajući u vidu da Nikitin poseduje i holandske papire, redakcija portala Nova.rs kontaktirala je holandsku ambasadu, gde nam je rečeno da prate sva dešavanja u vezi sa ovim događajem.

„Obavešteni smo o ovom slučaju, u kontaktu smo sa njim i nastavićemo da nadalje pratimo ovaj slučaj“, rekli su iz ambasade za Nova.rs i dodali da više informacije u ovom trenutku ne mogu pružiti zbog privatnosti.

Podsetimo, Nikitin je zustavljen u trenutku kada se vraćao sa odmora u Portugalu, gde mu živi majka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Na granici mi je rečeno da mi je ulaz zabranjen, nije obrazloženo zašto. Ja ne vidim nijednog drugog osnova, niti u zakonu nalazim osnov, osim mojih političkih aktivnosti i osim toga što ovde, u Srbiji, mobilišem protest protiv predsednika Putina. Očigledno taj protest u Srbiji nije dobrodošao, ljudi koji ne vole Putina u Srbiji nisu dobrodošli“, objasnio je aktivista Nikitin u video snimku koji nam je dostavio.

Bonus video: Skup podrške Ukrajini u centru Beograda