Vaso Antić Foto:N1

Vasu Antiću, rođenom bratu bivšeg lidera Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novice Antića, određen je pritvor do 30 dana zbog opasnosti uticaja na svedoke.

Odbrana je najavila žalbu na odluku sudije za prethodni postupak za određivanje pritvora jer smatra da nema elemenata krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, jer se radi o firmi koja je ugašena pre šest godina.

Vaso Antić, brat bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, koji je smenjen dok je bio u pritovru, saslušan je danas u Višem tužilaštvu u Kraljevu zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i utajio porez. Njegovo saslušanje trajalo je više sati.

Pročitajte još:

Vaso Antić je priveden juče i određeno mu je policijsko zadržavanje, a policija pretresla njegovu kuću i odnela dokumentaciju o poslovanju porodične firme porodice Antić, kja je od 2018. godine više nije njihovo vlasništvo. Njega poreska policija  tereti za utaju poreza i zloupotrebu položaja u periodu od 2015. do 2018. godine.

Novica Antić Foto:Privatna arhiva

Nije jasno kako je policija i Poreska uprava došla do tih podataka baš sada, čitavih šest godina nakon što je firma, koja se bavila izvozom voća i uspešno poslovala zatvorena, te postoji sumnja da je hapšenje Vasa Antića zapravo povezano sa delatnošću njegovog brata Novice Antića, bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije, kji je uhapšen krajem februara i držan u pritvoru skoro 6 meseci, zbo sličnih optužbi. Naime, Novica se teretio za zloupotrebu službenog položaja i finansijske malverzacije sa sredstvima sindikata. Pošto optužnica nije podignuta u roku od 6 meseci, Novica Antić je pušten iz pritvora, a da ni posle pola godine nije obavljeno finansijsko veštačenje, niti veštačenje računa koji mu je oduzet a koji je koristio kao predsednik VSS. Istraga vođena protiv Novice Antića, koji je priveden, pa pušten da se brani sa slobode, pa ponovo hitno uhapšen, obilovao je čudnim, pa i sumnjivim oslukama tužilaštva i suda, pa je odbrana posumnjala da su odluke politčki motivisane i nemaju veze sa pravosuđem.

Novica i Vaso Antić krenuli su iz Kragujevca u petak rano ujutru, jer je Novica trebalo da gostuje u jutarnjem programu televizije Nova. Kada su bili u blizini skretanja sa Smederevo, dobili su poziv da im se u domaćinsstvu pojavila policija sa nalogom za pretres. Oni su se okrenuli na auto-putu i stali da sse zamene na mestu vozača, kada je iza njih stao automobil iz kog su izašli muškarci koji su se predstavili kao policajci i pokazali im službene legitimacije. Kada su se Antići vratili, ispostavilo se da su policajci i poreski policajci pretresli pogrešnu kuću, jer su imali nalog za Novicinu, a zapravo je trebalo da pretraže Vasinu kuću, ali su naknadno dobili i taj nalog.

Foto: Milica Vučković/FoNet

„Ovo je vid pritiska na celu porodicu i uništavanje cele porodice Antić. I posle izlaska iz pritvora, Novica nije sagao glavu, nije se pokorio niti pristao na kompromis i to je razlog zašto su se sada nosioci vlasti okomili ne samo na njega već i na celu njegovu porodicu“, rekao je za portal Nova.rs advokat Ivan Ninić koji zastupa braću Antić.

Dok je bio u pritvoru, Novica Antić je smenjen sa mesta predsednika VSS, a ta sindikalna organizacija je spala sa 7,500 članova na nešto više od 1.000 i praktično je uništena, kao što je svojevremeno, pre progona i hapšenja Novice Antića, najavio tadašnji ministr odbrane a sadašnji premijer Miloš Vučević.

Razlog za uništenje vojsnog sindikata i hapšenje Novice Antića je njegov kritički stav prema vrhu Vojske Srbije ali i  Ministarstva odbrane, jer je ukazivao na brojne zloupotrebe, politizaciju vojske, napredovanje podobnih kadrova i druge afere. Upravo je taj sindikat podneo svojevremeno krivčne prijave protiv starešina u Pančevu, koji su dopustili da ubijeni kriminalac Aleksandar Stankvić zvani Sale Mutavi i Veljko Belivuk, kome se sudi u Specijalnom sudu za 7 ubistava, vežbaju gađanje na vojnom stelištu u okviru kasarne.

Antić je takoe insistirao da zkaposleni u Vojsci Srbije potpišu kolektivni ugovor sa poslodavcem i ukaziova na to da mnogi pripadnici vojske, profesionalni vojnici, pa čak i oficiri napuštaju oružane snage zbog lošeg materijalnog položaja.

Uloga direktora VBA Đura Jovanića

Brigadni general Đuro Jovanić
Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

Zbog toga je Novica Antić postao meta Vojno bezbednosne agencije i njenog direktora Đura Jovanića. Antić je ukazivao da vođe sindikata agenti VBA prate i prisluškuju, kaoi da da pritiskaju članove sindikata da se iščlane. Jovanić je inače od 2012. do 2015. godine tri puta vanredno unapređivan i munjevito je stigao do čina general majora. Iako samac, Jovaniću je dodeljen stan od stotinak kvadrata, a nigde ne postoji uredba vlade kojom je ponovo imenovan na mesto direktora VBA, iako mu je mandat istekao u septembru prošle godine.

BONUS VIDEO: Novica Antić o pozadini svog hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare