Dolazak Duška Šarića na suđenje Foto: Nova.rs

Na suđenju Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika trebalo je da bude nastavljeno izvođenjem "Skaj" poruka okrivljenih. Na današnjem ročištu nisu pristupili jedan od okrivljenih Duško Mirković, kriminalistički inspektor zadužen za suzbijanje organizovanog kriminala, kao i advokat Dalibor Katančević zbog čega je glavni pretres odložen za 27. jun.

Optužnica Šarića tereti da je iz pritvorske ćelije organizovao kriminalnu grupu da bi se osvetio nekadašnjem saradniku i prijatelju Nebojši Joksoviću. Osim toga da je dva puta planirao Joksovićevu likvidaciju, tužilaštvo tvrdi da je Šarić pokušao da utiče i na to da Joksović izgubi status svedoka saradnika u postupku koji se vodio protiv njega zbog šverca gotovo šest tona kokaina, a za šta je na kraju osuđen na 14 godina zatvora.

U optužnici se navodi da je Šarić u pritvoru koristio nekoliko telefona sa instaliranom „skaj“ aplikacijom za bezbednu komunikaciju. Međutim, i dalje se ne zna kako su Šariću dostavljeni ti telefoni.

Šarićev rođeni brat Duško došao je na sud nakon što mu je zatvorski pritvor zamenjen kućnim uz jemstvo od 800.000 evra. Duško Šarić je u ovom procesu optužen da je čuvao novac namenjen za troškove Šarićevog klana, kao i da je preko posrednika taj novac dostavljao optuženim Šarićevim saradnicima.

Na prethodnim suđenjima pročitane su poruke u kojima se spominju moćni funkcioneri koji su kriminalci nazivali Edo, Markus i Oskar.

darko

Prema podacima iz istrage, Šarić je preko funkcionera želeo da utiče na veće Apelacionog suda koje je odlučivalo o njegovoj žalbi na presudu za šverc kokaina. U „skaj“ porukama se pojavljuje i moćnik koga su Šarićevi saradnici nazivali Oskar, a za koga se tvrdi da je „jedini koji može da utiče na sudije“. Deo javnosti posumnjao je da je Oskar u stvari predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najpre rekao nije siguran da li je on Oskar, a potom i da bi voleo da jeste – jer kriminalci o Oskaru govore sve najgore što znači da je on dobar za državu.

Bonus video: Stefanović i Parezanović kontaktirali Šarića po naredbi najmoćnijeg funkcionera: Stefan Dojčinović iz KRIK-a o tome ko je zapravo Oskar 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare